به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم، آیت الله علیرضا اعرافی امروز در آیین رونمایی از "نرم افزار هوشمند حدیثی ثقات" در محل بعثه مقام معظم رهبری در قم ابراز کرد: باید در نگاه فلسفی، فکری، اخلاقی و دیگر ابعاد به هوش مصنوعی توجه شود.
وی افزود: اکنون هوش مصنوعی به مثابه ابزار در کنار ما در علوم اسلامی فعال می شود و در این منظر هوش مصنوعی، منابع و متون اولیه و یکایک علوم اسلامی و کاربرد آن در گفتمان سازی و پیاده سازی اندیشه دینی در زندگی فردی و اجتماعی تبلور پیدا می کند.
اعرافی با اشاره به اهمیت تولید نرم افزار در علوم دینی گفت: عقل گرایی و نص گرایی در تاریخ اسلام مشاهده می کنیم و بعضا کاهش نصوص دینی را مشاهده می کنیم که برخی به سمت افراط رفته و نتیجه آن فراموشی نصوص اسلامی بوده است.
وی ادامه داد: در عین حال شاهد نص گرایی های سطحی افراطی و غیر صحیح بودیم و در میانه عقل گرایی ناروا و نص گرایی سطحی، منطق معیار حوزه علمیه عقل گرایی همراه با نص گرایی و نص گرایی در پرتو عقل بوده است و امتزاج عقلانیت و وحیانیت را شاهد بوده ایم.
مدیر حوزه های علمیه افزود: در تاریخ اسلام موضوع قرآن و حدیث را داریم و نظریاتی دیده می شود که قرآن محور و قرآن مدار است و در آن افراط شده و دستمایه ای برای حذف سنت و حدیث رسول اکرم و ائمه بوده است.
وی گفت: دیگر نظریه در تاریخ اسلام شامل جریان های حدیث گرایی بوده که تا حدی پیش رفته اند که در جریان های اخباری گری تند، قرآن کنار گذاشته شده است و طیف هایی از نظریات در شعاع نظریه حدیث گرایی دیده می شد.
اعرافی تاکید کرد: ما به میانه دو نظریه یعنی به حدیث گرایی با منطق عقلانی و قرآنی قائل هستیم و نظریه ای که به طور نسبی می توان از آن دفاع کرد اعتماد به حدیث و نص استوار و منبع جوشان معارف اسلامی است و این نص در چارچوب عقلانیت و اندیشه قرآنی هدایت می شود.
وی نرم افزار ثقات را گام بزرگی در خدمت به علوم حدیث و شناخت دقیق تر از صحت و اعتبار حدیث عنوان کرد که به فقها، متکلمان و حدیث پژوهان گام های بهتری در شناخت حدیث ارائه می کند.
مدیر حوزه های علمیه کشور افزود: وقتی سخن از کارآمدی، پیشتازی و تحول در حوزه به میان می آوریم باید زوایای گوناگون را مدنظر قرار دهیم و این موضوع به پیشرفت علوم اسلامی و تحولات اساسی به تحولات درون دانشی، تحولات روش شناختی و تحولات در ابزار و روش ها بر می گردد.
وی گفت: مجموعه نهادهای حوزوی قم پیشگام در تطورات دانشی و عملکردی حوزه بودند و این تطورات باید ادامه یابد. در هوش مصنوعی همه شاخه های علوم حدیثی به هم پیوند می خورند و تحولات مختلف را شاهد هستیم.
حضور محققان حوزوی در حوزه هوش مصنوعی ضروری است
دبیر ستاد هوش مصنوعی، لیزر و کوانتوم معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور نیز در این آیین گفت: هوش مصنوعی ساحت جدیدی است که روی آن تاکید می شود و برای همه عرصه های دانش مسایل مختلفی را ایجاد کرده و علاوه بر جنبه فناورانه به عنوان یک فن جدید ساحتی در علوم انسانی ایجاد کرده است که حضور محققان حوزوی در این حوزه را می طلبد.
بهروز مینایی افزود: هوش مصنوعی تحول دیجیتال در فلسفه اخلاق، جامعه شناسی، حقوق، مدیریت و اقتصاد رشته های بین رشته ای ایجاد کرده و چتر بزرگ علوم اجتماعی محاسباتی را پدید آورده است.
وی بیان کرد: دنیای وب تعاملی با ظهور وبلاگ ها و شبکه های اجتماعی شروع شد و در آن موقع جلوداری حوزه را شاهد نبودیم اما اگر بخواهیم اقتداری برای ما حاصل شده و در فناوری مرجع شویم باید به هوش مصنوعی توصیف پذیر روی آوریم.
وی ادامه داد: هوش مصنوعی عمومی به همه پرسش ها پاسخ می دهد و می تواند متن و تصویر و انیمیشن تولید کند و در ترکیب این ها با یکدیگر خلاقیت داشته باشد.
مینایی افزود: هوش مصنوعی توصیف پذیر نیاز امروز کشور است و این اقتضا و طلب وجود دارد پایگاهی ایجاد شود که در مقیاس کلان هماوردی با هوش مصنوعی سیاه ایجاد کند.
وی تاکید کرد: هنر موسسه نجم در تولید نرم افزار حدیثی ثقات این است که توانسته با کدهای عادی و ایجاد کتابخانه هابی در مقیاس میلیاردی قاعده ها را چک کرده و تناقض ها را حل کنند و نرم افزار ثقات می تواند نمونه ای برای فعالیت های مشابه باشد.
وی ادامه داد: با تولید این نرم افزار در خدمت به اهلبیت (ع)، دین و فقاهت گامی جدید برداشته شده و ساحت های جدید ایجاد شده است و امروز هوش مصنوعی نیاز امروز کشور به خصوص در حوزه علوم دینی است.
نرم افزار هوشمند حدیثی ثقات با بهره گیری از فناوری های هوش مصنوعی امکان مطالعه، جستجو و تحلیل در منابع حدیثی را در اختیار پژوهشگران، علاقمندان و دانشجویان این حوزه قرار می دهد.
کارشناسان و متخصصان موسسه نجم به عنوان موسسه تولید کننده نرم افزار ثقات کار روی آن را از سال ۱۳۹۹ آغاز کرده بودند.
نظر شما