نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

نشست علمی و نخبگانی «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی از نگاه فقهی و حقوقی» با حضور صاحب نظران حوزه اجتماعی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، نشست علمی و نخبگانی «نقش قانون عفاف و حجاب در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی از نگاه فقهی و حقوقی» با حضور دکتر اسماعیل رحمانی معاون معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی، حجت الاسلام والمسلمین مهدی بیاتی دبیر قرارگاه زیست عفیفانه شورای فرهنگ عمومی کشور، موسی الرضا حاجی بگلو رئیس شورای عالی استان های کشور، دکتر نرجس توکلی افشار عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی لطیفی سیدآبادی نویسنده و پژوهشگر، سرگرد پاسدار جواد یوسفعلیزاده رئیس سازمان بسیج حقوق دانان سپاه امام رضا علیه السلام و دکتر سید محمود بدیعی مسئول کانون مرکزی سازمان بسیج حقوقدانان استان خراسان رضوی عصر امروز یکشنبه ۲ دی ماه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد برگزار شد.

نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

سرگرد پاسدار جواد یوسفعلیزاده، رئیس سازمان بسیج حقوق دانان سپاه امام رضا علیه السلام در ابتدای این نشست گفت: در راستای عمق بخشی به تکالیف و برنامه های مبتلابه در جامعه، انجمن های تخصصی سازمان بسیج حقوقدانان به تحلیل مسائل روز کشور می‌پردازند و راهکارهای عملی را ارائه میدهند و در همین راستا برای اولین برنامه این نشست تخصصی در راستای تحلیل وضعیت حجاب و عفاف در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی از منظر فقهی و حقوقی برگزار شد.

قانون عفاف و حجاب یک قانون عالمانه و دقیق است

دکتر اسماعیل رحمانی، معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی، نیز در ادامه این نشست ضمن تشکر از برگزاری این رویداد وتبریک روز زن گفت:  زن از نظر اسلام تمدن ساز بوده و جامعه بر مبنای وجود زن شکل می گیرد و پیشرو بودن جامعه در گرو جایگاه زنان ودختران جامعه است.

وی افزود: تجربه ما در دستگاه قضا نشان می‌دهد که یکی از اهداف دشمن برای فروپاشی جامعه هدف‌گیری کیان خانواده است و ار طرق مختلف چه مجازی چه ِغیر  مجازی کانون خانواده را مورد هدف قرار داده و تا حدودی هم موفق بوده است.

نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

معاون دادستان استان با اشاره به آمار بالای طلاق، این مساله را نگران کننده توصیف کرد و گفت: از هر ۳ ازدواح دو مورد منجر به طلاق یا طلاق عاطفی می‌شود که نشان می‌دهد دشمن تا حدودی موفق شده است.

وی افزود: در مقابل این هجمه ما نیاز به دفاع مناسب و برنامه ریزی داریم و یکی از اقدامات خوب در این حوزه تصویب قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب است.

نقدهای مطرح شده به قانون حجاب دلسوزانه نیست

رحمانی با اشاره به حملات برخی افراد به این قانون گفت: مطالبی که در نقد این قانون مطرح می شود عمدتا غیرکارشناسی بوده و دلسوزانه نیست. این قانون مصوب مجلس است و قائده این است که قانون بعد از ساعت ها کار کارشناسی به تصویب می‌رسد و قطعا برای اساس اصل وضع حکیمانه قانون، حکمتی پشتوانه آن است که برای بهبود وضعیت جامعه تصویب شده است لذا نمی‌شود به سادگی آن را زیر سوال برد و عدن اجرای آن را مطالبه کرد.

وی ادامه داد: هرچند ممکن است در قوانین وضع شده توسط انسان‌ها نواقصی وجود داشته باشد ولی اصل بر این است که تمام ملاحظات در وضع قانون لحاظ شده واگر نقدی وجود دارد باید دقیق و اصلاح‌کننده باشد نه تخریبی. در این قانون خاص نیز بنده با ۲۰ سال تجربه قضاوت و بدون تعصب می‌گویم که یک قانون عالمانه و در راستای حفظ خانواده است. 

نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

وی با بیان اینکه موفقیت خانواده در گرو موفقیت خانواد است گفت:  بر خلاف نظر برخی اشخاص که از روی غرض ورزی یا غفلت بیان می‌شود، هر یک از مواد این قانون بر مبنای پیشگیری وضع شده است. ۴ فصل آن به پیشگیری وضعی و غیر کیفری اختصاص پیدا کرده و فصل پنجم به تخلفات و جرایم و مجازات اختصاص یافته است. به گونه‌ای که ارتکاب به جرم برای بزهکار سخت شود یا فرصت ارتکاب به جرم برای او فراهم نشود یا خطر شناسایی و دستگیری را برای بزهکار و مجرم بالا ببرد؛ لذا نمی‌شود بگوییم قانونی وضع شده که حکیمانه نبوده و مبتنی بر کار کارشناسی نبوده است.

معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی ادامه داد: هر کجای این قانون را نگاه می کنیم،  برخلاف دیگر کشورهای مدعی حقوق زن، نگاه حمایتی و پیشگیرانه بوده است و تکالیفی برای دستگاه‌ها و نهادهای حاکمیتی در نظر گرفته شده است. به درستی برای حمایت از و صیانت از بانوان، تکالیفی مشخص شده و ترجیح داده که بانوان باید از امتیازاتی برخوردار باشند و نگاه قانونگذار به زن، نگاه حمایتی بوده است. مخالفین این قانون نگاه شان به زن ابزاری است. ما معتقدیم باید عدالت باشد ولی به نفع قشر آسیب پذیر یعنی زن. جرایمی هم که برای اجرای آن در نظر گرفته شده تخفیفی و بسیار با ملاحظه تعیین شده است.  

وی گفت: سناریو دشمن این است که این قانون اجرا نشود و همان قانون قبلی با همان بگیر و  ببند اجرا شود و کسانی که مخالف این قانون هستند ناخواسته یا خواسته در زمانی دشمن بازی می‌کنند. در این قانون تفاوت قائل شده بین کسانی که غفلتا خلاف قانون عمل می‌کنند با کسانی که عامدانه جامعه را به سمت نابودی می‌برند. 

قوانین پوشش در همه دنیا وجود دارد

سید محمود بدیعی مسئول کانون مرکزی سازمان بسیج حقوقدانان استان خراسان رضوی نیز در ادامه این نشست گفت: در گام اول باید دید آیا عفاف و حجاب در زندگی و تحکیم خانواده اثرگذار است یا خیر. از طرف دیگر در عرصه جهانی نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد. مرجع پاسخ این سوال را دستگاه قضا می‌تواند بدهد که آیا خانواده هایی که چهارچوب های حجاب را رعایت می‌کند استحکام بیشتری دارد و بیشتر به طلاق کشیده می‌شود یا خیر.

نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

وی افزود: دوم اینکه آیا حجاب مختص به اسلام است یا سایر ادیان و مکاتب هم چنین چیزی دارند. تاریخ می‌گوید که در سایر ادیان مثل مسیحیت و یهودیت و حتی زرتشتیان هم مساله حجاب بوده و حتی در برخی ادیان سخت‌گیرانه تر از اسلام هم بوده است. حتی در قدیم طبقه اشراف در اروپا  بحث حجاب بانوان اشرافی بسیار سختگیرانه بود و اعتقادات محکمی دراین خصوص داشتند ولی کم کم به فراموشی سپرده شد. ما افتخارمان این است که آنها ین مساله را رها کردند ولی ما هنوز به آن پایبندیم.

وی افزود: باید از جوامع امروزی اروپایی باید پرسید که آیا از این بی‌بندوباری که باعث تزلزل بنیان خانواده و جامعه شما شده راضی هستید؟ پاسخ آنها منفی است. در سوئیس به عنوان مثال همین اواخر زنان به وضع موجود اعتراض کردند. حالا پس از ۱۰۰سال غرب متوجه شده اند که این فرهنگ بی‌حجابی اشتباه است.

بدیعی با بیان اینکه بی‌قانونی بدتر داشتن قانون بد است‌ گفت: در خود آمریکا و برخی ایالات الان در خصوص نوع پوشش قوانین وجود دارد. در واتیکان؛ مالزی، امارات؛ در استرالیا و بسیاری دیگر از کشورها برای نوع پوشش قانون وجود دارد. لذا باید در جامعه براساس سبک زندگی جامعه قانون وحود داشته باشد و پوشش ضابطه مند باشند. 

سختگیری برای مسوولین، وجه تمایز قانون حجاب 

حجت‌الاسلام والمسلمین لطیفی سید آبادی، نویسنده و پژوهشگر و عضو بنیاد نخبگان علمی کشور نیز در این نشست گفت: تجربه‌ بنده می‌گوید که این قانون یک قانون جامع در حوزه عفاف و حجاب است. معمولا در قوانین به معلول پرداخته می‌شود ولی در این قانون به علت ها نیز پرداخته شده است‌ و براساس سهم عاملین راهبرد و مجازات تعیین شده است.از سلبریتی ها تا شبکه های اجتماعی تا فروشنده های پوشاک و ... مجازات های بازدارند مختص خودشان تعیین شده وحتی در بخش تخفیف های خانواده مسوولین مستندی شده و برای آنها تخفیفی در نظر گرفته نشده است.

نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

وی با بیان اینکه این قانون از میان ۱۳۰۰ پیشنهاد و نظریه تدوین شده افزود: مهمترین مشکل ما در قانون‌گذاری بحث ضمانت اجرایی است. نهادهای مرتبط و مجری قانون در صورت عمل نکردن به این قانون شامل مجازات هایی خلاف رویه جاری اداری خودشان می‌شوند و این نکته مهمی است‌.

عضو انجمن‌ علمی و تخصصی حقوق خصوصی سازمان بسیج حقوق دانان خراسان رضوی تصریح کرد: اگر مردم بخواهند یک قانونی که ظاهرا برای آنها سخت است را اجرا کنند اگر ببینند برای مسوولین با جدیت بیشتری اجرا می‌شود آنوقت مجاب می‌شوند و راحت‌تر می‌پذیرند. کمااینکه در صدر اسلام نیز همین گونه بود و مثلا حجاب برای زنان پیامبر (ص) سخت‌گیرانه تر بود.

کاش قانون حجاب در صحن علنی بررسی می‌شد

موسی‌الرضا حاجی بگلو، رییس شورای عالی استان‌ها نیز در این جلسه اظهار کرد: یک اصل وجود دارد وانهن اینکه قانون بد بهتر از بی‌قانونی است و فارغ از فهوای این ۷۴ ماده قانون حجاب ای کاش این قانون در صحن علنی مجلس تصویب می‌شد تا همه جزئیات آن را بدانند وروی بند به بند آن نظر بدهند. چرا باید یک قانون مهم که ۱۵۰۰ پیشنهاد برای آن آمده را با اصل ۸۵ تصویب کنیم. فقط به خاطر اینکه پیشنهادات زیاد است و زمان بر است؟ چه اشکالی دارد؟ کاش در صحن مطرح می‌شد وبا نظر مردم بررسی می‌شد. 

نشستی نخبگانی در باب قانون عفاف و حجاب

وی افزود: مشکل ما در خود حجاب نیست. مشکل جای دیگری است. آنجائیکه باید فرهنگ حجاب آموزش داده و ترویج شود از مدارس و از زمان کودکی است. باید این قوانین ابتدا برای آموزش و پرورش نوشته شود. 

کد خبر 1795776

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha