مسجد جامع «اورتا» تنها مسجد شهر باتومی در آجارا گرجستان

مسجد جامع «اورتا» تنها مسجد شهر باتومی پایتخت جمهوری خودمختار آجارا در گرجستان به شمار می‌آید که یک خانواده مسلمان گرجی در سال ۱۸۶۶ اقدام به ساخت این مسجد کردند.

خبرگزاری شبستان، گروه بین‌الملل: مسجد جامع «اورتا» تنها مسجد در شهر باتومی در ساحل دریای سیاه و پایتخت جمهوری خودمختار آجارا در جنوب غربی گرجستان به شمار می‌آید.

«مسجد اورتا» تنها مسجد امروز شهر باتومی است که در محله قدیمی واقع شده و اطراف آن را مغازه‌ها، کافه‌ها و حمام‌های سنتی احاطه کرده‌اند.

این مسجد به عنوان مشهورترین مسجد این شهر در قرن نوزدهم میلادی ساخته شد.  شهر باتومی توسط عثمانی ها فتح شد. عثمانی‌ها چندین قرن و بیش از یک بار بر آن حکومت کردند که طولانی ترین آن بین سال‌های (۱۶۱۴-۱۸۷۸ میلادی) بود.

 مسجد جامع اورتا در سال ۱۸۶۶ میلادی توسط خانواده‌ای مسلمان گرجستانی به نام «اصلان بک خیمشیاشویلی» ساخته شد.

این خانواده مسلمان گرجستانی مسجد اورتا را بین  مسجد احمد پاشا که از چوب ساخته شده بود و مسجد العزیزیه که اولین مسجد سنگی شهر باتومی بود، بنا شد. ساخت مسجد العزیزیه در سال ۱۸۶۱ میلادی به دستور مادر سلطان عبدالعزیز اول که بین سال‌های ۱۸۶۱-۱۸۷۶ میلادی بود، آغاز شد و در سال ۱۹۶۸ تکمیل شد و در دهه ۸۰ قرن بیستم تخریب شد.

برهمین اساس، به مسجد جامعی که امروز باقی مانده است، اورتا به معنای «در وسط» نامیدند. زیرا در بین دو مسجد قراردارد. اگرچه امروز اثر از دو مسجد دیگر یعنی مسجد احمد پاشا و مسجد العزیزیه باقی نمانده است.

 این مسجد در حوادثی که با فروپاشی حکومت تزاری در گرجستان همراه بود، نقش آفرین بود. مسلمانان در این مسجد اولین جلسه خود را که «کمیته مسلمانان گرجستان» نامیده می‌شد، در فوریه ۱۹۱۷ میلادی برگزار شد، به دنبال آن جلسات متعددی در ساختمان این مسجد برای این کمیته به ریاست «محمد اباشیدزی»، نویسنده و سیاستمدار مسلمان (۱۸۷۳-۱۹۳۷) با هدف متحد کردن مسلمانان و ارائه مطالبات آنها به مقامات ترتیب داده شد.

 کمونیست‌ها این مسجد را در سال ۱۹۳۲ میلادی به مدت ۱۴ سال تعطیل کردند و در طول جنگ جهانی دوم به عنوان انبار مهمات استفاده شد. این مسجد در سال ۱۹۴۴ میلادی، اتحادیه جماهیر شوروی ۱۸۰۰ خانواده مسلمان را از آجارا بیرون کرد. این مسجد در سال ۱۹۴۶ میلدی به طور جزئی بازگشایی شد و سپس مرمت شد.

مناره ای برای این مسجد در سال ۱۹۹۵ میلادی ساخته شد و  در سال ۲۰۰۷ مورد یک بازسازی کامل قرار گرفت.

بنای مسجد جامع اورتا به رنگ سفید شامل دو طبقه است که یک گنبد طلایی با تزئینات سنتی اسلیمی دارد. این مناره زیبا به سبک عثمانی نگاه‌ها را به خود جلب می کند. همچنین در اصلی آن نیز با نقش نگارها به سبک معماری سنتی گرجستان مزین به درخت‌های انگور و توت که با گل های زرد احاطه شده است، تزئین شده است.

در گرجستان امروز نزدیک به نیم میلیون مسلمان زندگی می کنند. اما درصد مسلمانان در جمهوری آجارا، بیش از ۴۰ درصد از جمعیت یعنی ۳۵۰ هزا نفر است. تعداد مساجد در آجارا در سال ۱۹۲۱ میلادی ۱۵۸ مسجد است.

بنیاد «اداره مذهبی مسلمانان آجارا» امروز اداره مسجد جامع اورتا را برعهده دارد. همچنین یک مدرسه کودکان به آن متصل است.

کد خبر 1796351

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha