خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: در سال ۲۰۲۴، لبنان شاهد یک تغییر چشمگیر در عرصه سیاسی و امنیتی بود، و جنگ حزب الله با اسرائیل بر همه مسائل ملی سایه انداخت.
جنگی که در اکتبر ۲۰۲۳ به عنوان یک «جبهه حمایتی» آغاز شد و سپس به یک جنگ گسترده در داخل لبنان تبدیل شد، بار سنگینی بر این کشور وارد کرد و بر ثبات سیاسی و اقتصادی آن تأثیر گذاشت.
سال ۲۰۲۴ با «جبهه حمایتی» حزب الله از غزه آغاز شد و حزب الله لبنان برای حمایت از غزه در ۸ اکتبر ۲۰۲۳ وارد عمل شد و در نیمه اول سال، رویارویی حزب الله و اسرائیل بیشتر به جنوب لبنان محدود بود، آما در سه ماهه آخر سال این جنگ گسترش پیدا کرد.
اولین هدف گیری حومه جنوبی
در اوایل ژانویه ۲۰۲۴، حماس اعلام کرد که رژیم صهیونیستی، صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس در آپارتمانی که در آن جلسهای برای حماس در حومه جنوبی بیروت، پایتخت لبنان برگزار می کرده است، ترور کرده است.
این اولین بار از سال ۲۰۰۶ بود که اسرائیل حومه جنوبی بیروت را که حزب الله نفوذ قوی در آن دارد، هدف قرار داده است.
انفجار پیجرها
در نتیجه انفجار هزاران دستگاه پیجر و آیکوم در ۱۷ و ۱۸ سپتامبر، در چندین منطقه از لبنان. ۲۶ نفر کشته و بیش از سه هزار و ۲۵۰ نفر مجروح شدند.
در اواخر سال، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای اولین بار مسئولیت خود را در بمباران پیجرها در لبنان را بر عهده گرفت.
درگیریهایی که به جنگ تبدیل شد
رویاروییهایی که بین حزبالله و اسرائیل تحت عنوان «جبهه حمایت» آغاز شد، در ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۴ اسرائیل شروع به هدف قرار دادن مکانهایی در اعماق لبنان با ادعای اینکه آنها تأسیسات حزبالله هستند و به این ترتیب، درگیریها را به جنگ تبدیل کرد و در حالی که حزبالله حملات خود را به شهرکها کریات شمونا و مرون و حومه حیفا و صفد گسترش داد.
در جریان تشدید جنگ، رژیم صهیونیستی به ترور رهبران ردههای اول حزب از جمله هاشم صفی الدین رئیس شورای اجرایی حزب، نبیل قاووق، معاون وی و رهبران فواد شکر، ابراهیم عقیل اقدام کرد.
ترور سید حسن نصرالله
بر اساس گزارشها باید گفت که یکی از برجسته ترین رویداد سال ۲۰۲۴، ترور سید حسن نصرالله بود.
در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴، جنگندههای اف-۳۵ اسرائیل حملات بیسابقهای را به منطقه حاره حریک در حومه جنوبی بیروت انجام دادند که منجر به شهادت سید حسن نصرالله شد.
رژیم صهیونیستی، ترور سید حسن نصرالله را به خاطر نقشی که در رهبری حزبالله داشت، اقدامی بزرگ برای خود میداند و اینگونه جلوه داد که مقاومت تضعیف شده است، اما در واقع مقاومت ثابت کرد که به شخص وابسته نیست و به قوت به کار خود ادامه میدهد.
توافق آتش بس
پس از یک جنگ خونین که به مدت دو ماه به طول انجامید، در ۲۷ نوامبر، آتش بس شکنندهای بین اسرائیل و حزب الله بسته شد.
رژیم صهیونیستی به بهانه مقابله با آنچه تهدیدات از سوی حزب الله خوانده است، بیش از ۳۰۰ مورد نقض آتش بس در لبنان در جنوب و بقاع مرتکب شد.
این نقض مکرر آتش بس، حزب الله را بر آن داشت تا در دوم دسامبر، برای اولین بار از زمان اجرایی شدن توافق، با حمله موشکی به پایگاه نظامی رویسات العلم در تپه های اشغالی لبنان در کفر شوبا پاسخ دهد.
ارتش رژیم صهیونیستی در ۲۵ دسامبر اولین حمله هوایی خود را به استان بقاع در لبنان انجام داد و این نقض دیگری از آتش بس بود.
از جمله مهمترین مفاد توافق آتش بس، عقب نشینی تدریجی اسرائیل به جنوب خط آبی جداکننده لبنان در مدت ۶۰ روز و استقرار ارتش و نیروهای امنیتی لبنان در امتداد مرزها، گذرگاه ها و منطقه جنوبی است.
بر اساس این توافق، ارتش لبنان تنها طرفی است که مجاز به حمل سلاح در جنوب این کشور است و به همین منظور، کمیتهای برای نظارت و کمک به تضمین امنیت ایجاد کرده است.
خلاء ریاست جمهوری
در عرصه سیاسی، خلاء ریاست جمهوری در لبنان همچنان ادامه دارد، زیرا پارلمان لبنان از پایان دوره ریاست جمهوری سابق میشل عون در اکتبر ۲۰۲۲ نتوانسته رئیس جمهور جدیدی را انتخاب کند.
اگرچه نبیه بری، رئیس پارلمان، جلسه جدیدی را برای انتخاب رئیس جمهور در ۹ ژانویه ۲۰۲۵ ترتیب داد، اما هنوز ابهاماتی پیرامون سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری لبنان وجود دارد.
اقتصاد در حال فروپاشی
در حالی که لبنانیها از سال ۲۰۱۹ به دنبال آن بودند راه حلی برای پایان دادن به بحران اقتصادی پیدا کنند، اما جنگ با اسرائیل این وضعیت را تشدید کرد و خسارات اقتصادی عمده در سطوح مختلف به ویژه در بخش گردشگری به این کشور وارد کرد.
بر اساس گزارش بانک جهانی، از نظر رشد اقتصادی، برآوردها نشان میدهد که درگیریها رشد تولید ناخالص داخلی واقعی لبنان را حداقل ۶.۶ درصد در سال ۲۰۲۴ کاهش داده است.
در پایان باید گفت که سال ۲۰۲۴ در لبنان، بهویژه برای تواناییهای حزبالله محوری بود پیامدهای این جنگ تا سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت و باید دید با پایان مهلت ۶۰ روزه برای توافق آتشبس، سرنوشت لبنان در سایه پرونده ابهام رئیس جمهوری به کجا پیش خواهد رفت.
نظر شما