به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، محمد محسنی در گفتگویی خبری اظهار کرد: جشنواره خواجه عطا که توسط بخش خصوصی اجراشده، تنها بهعنوان یک رویداد گردشگری در وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ثبتشده و طراحی و اجرای برنامهها برعهده برگزارکنندگان آن توسط بخش خصوصی بوده است.
وی با بیان اینکه بااینحال، نگرانیها درباره وقوع ناهنجاریهای فرهنگی در این رویداد بهطورجدی مورد بررسی قرارگرفته است، افزود: در جشنواره خواجه عطا تمامی اجراها با رعایت چارچوبهای قانونی و شئونات اسلامی برگزارشده و هدف اصلی آن، زنده نگهداشتن سنتهای اصیل منطقه بوده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان ادامه داد: تمامی برنامهها و محتواها و همچنین هزینه جشنواره خواجه عطا بر عهده بخش خصوصی برگزارکننده و کلاً ماهیت مردمی بوده است.
محسنی با تأکید بر اینکه با توجه به حجم گسترده و حضور هزاران نفر از مردم، نظارت کامل و مستمر با محدودیتهایی همراه بوده است، گفت: تمامی محتوای منتشرشده در فضای مجازی، بهطور گزینشی و از زوایای خاص تصویربرداری شده و این تصاویر، نمایانگر کلیت جشنواره نبوده و بخشی از آنها خارج از محیط اصلی جشنواره ثبتشده است.
وی عنوان کرد: پرداختن به بخش کوچکی از جشنواره که خارج از زمان برگزاری و بیرون از محدوده اجرا بوده است، خدشه واردکردن به اصل رویداد بزرگ و اثر ناملموس فرهنگی استان کار صحیحی نیست.
محسنی در خصوص اجراهای موسیقی سنتی در جشنواره خواجه عطا، افزود: اجرای موسیقی سنتی و آیینهای بومی همچون رزیف دریانوردان جز میراث ناملموس استان هرمزگان و نماد همبستگی فرهنگی و تاریخی بنادر و جزایر و بازتابدهنده هویت جمعی مردم منطقه است.
وی با اشاره به اینکه یکی از برنامههای این جشنواره، برگزاری آیینهای سنتی ازدواج بود، بیان کرد: این آیین که باهدف ترویج فرهنگ بومی و معرفی میراث ناملموس منطقه به گردشگران و نسلهای جدید طراحی و اجرا شد، نمادی از آدابورسوم کهن مردمان منطقه است و بهعنوان یکی از جلوههای فرهنگی هویتبخش، در فهرست میراثفرهنگی ناملموس کشور نیز ثبتشده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان به تشریح دستاوردهای فرهنگی این جشنواره پرداخت و گفت: جمعآوری کمکهای مردمی در این جشنواره که بزرگترین عروسی ایرانی در هرمزگان بود برای ساخت «خانه فرهنگ و هنر خواجه عطا»، نمایش فرهنگ و میراث ناملموس استان هرمزگان به اکثر نقاط کشور و جهان، جذب گردشگران از سراسر کشور و مستندسازی مراسم حنابندان برای ثبت در فهرست میراث ناملموس کشور ازجمله دستاوردهای این جشنواره بوده است.
محسنی ضمن احترام و تشکر از همه دلسوزان و متدین استان نسبت به افزایش کیفیت یا رفع ایرادات احتمالی در جشنواره، بیان کرد: قطعاً برگزاری و ممارست در اجرای رویدادهای فرهنگی، چالشهای موجود هم رفع میشود اما درخواست جدی از همه عزیزان این است که حوزه شناخت از آثار ناملموس جوامع را باید بیشتر افزایش دهیم.
وی افزود: آثار ناملموس شامل آداب، سنن و باورها باید تمام زوایای پیدا و پهنان داشتههای فرهنگی جامعه را بیان کند، خوب یا بد رفتارها همه متعلق به جامعه است و رفتارها و آداب ارائهشده در جشنواره زایده قرنها کارکرد اجتماعی جوامع است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان عنوان کرد اضافه کرد: وجود جامعه چند هزارنفری همراه با جشنوارههای فرهنگی استان سرمایه بزرگ و ستودنی است که قطعاً پیامدهای فرهنگی، محیط زیستی، هنری به توسعه فکری جامعه کمک بزرگی خواهد کرد.
محسنی گفت: شرکتکنندگان در جشنواره فرهنگی خواجه عطا سرمایه بزرگ اجتماعی هستند که در مسیر فرمایش مقام معظم رهبری و باورهای دینی، مذهبی و اجتماعی نقش تاریخی داشته و بهعنوان جوامع محلی صاحب نقشآفرینی پویای فرهنگی بودهاند که باید این ظرفیت اجتماعی را مدیریت و به سمت کیفیت حضور و خلق آثار فرهنگی و هنری کشور هدایت کرد.
وی در پایان تأکید کرد: تکلیف سازمانهای فرهنگی و حمایتی و دولتی، تقویت پیوند حاکمیت با بدنه جامعه است.
برپایه این گزارش؛ سومین جشنواره خواجه عطا با رویکرد معرفی سبک زندگی ساحلی دریایی در دو بخش استقبال از دریانوردان در ساحل و اجرای مراسم نمادین ازدواج سنتی و همچنین اجرای گروه های مختلف موسیقی سنتی با استقبال جمعیت حدود ۱۴ هزار نفری در حالی طی ۲ روز در بندرعباس برگزار شد که مورد اعتراض دبیر ستاد امر به معروف هرمزکان، مدیر حوزه های علمیه استان هرمزگان و حوزه علمیه خواهران بندرعباس قرار گرفت.
این گزارش می افزاید؛ جشنواره فرهنگی، ورزشی و گردشگری «خواجه عطا »در فهرست رویدادهای گردشگری کشور به ثبت رسیده است.
گفتنی است؛ «خواجه عطا» وزیر مدبر و قدرتمند و تأثیرگذار دوران ملوک هرمز در سدههای نهم و دهم هجری قمری در خلیجفارس و اولین قهرمان مبارزه با استعمار در تاریخ ایران است. یکی از محلات قدیمی و ساحلی شهر بندرعباس به همین نام است و مجسمه این چهره ملی و میهنی در شرق محله و در کنار دریای خلیجفارس قرار دارد.
نظر شما