به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، مراسم اختتامیه رویداد «داوطلب اجتماعی، منزلت اجتماعی» استان خراسان رضوی، صبح امروز چهارشنبه ۱۲ دی ماه با حضور رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، جمعی از معاونان اجتماعی دستگاههای اجرایی و مسئولان تشکلهای غیر دولتی استان خراسان رضوی در استانداری خراسان رضوی برگزار شد.
حجت الاسلام عماد دخانی، مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی در حاشیه این مراسم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد گفت: در رویداد «داوطلب اجتماعی، منزلت اجتماعی» که بیش از ۱۰ دستگاه اجرایی و ۱۱ هزار فعال اجتماعی از سراسر استان در آن مشارکت داشته اند؛ الگوهای اجتماعی، توسعه، عمران و آبادانی، سلامت و پزشکی و...، مهمترین مؤلفههای ما برای انتخاب نفرات برتر بوده است.
وی ادامه داد: در این رویداد کانونهای تبلیغی، مجموعههای فرهنگی چندمنظوره و تکمنظوره، مراکز رشد کمیته امداد، کانونهای داوطلبی هلالاحمر و سایر نهادهای مردمنهاد، مشارکت فعال داشتند.
مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی تصریح کرد: پس از ارزیابی های انجام شده ۱۴ نفر از فعالان اجتماعی براساس شاخصهای اعلامی وزارت کشور، به عنوان نفرات برتر معرفی و امروز در این مراسم تقدیر شدند.
وی همچنین عنوان کرد: رونمایی از وبسایت اختصاصی تشکلهای مردم نهاد استان خراسان رضوی از دیگر برنامه های این رویداد بود.
برای پیشرفت کشور باید سرمایه اجتماعی افزایش پیدا کند
محمد بطحایی، رییس سازمان امور اجتماعی کشور در این مراسم گفت: گروههای مردمی، تشکلها و سازمانهای مردمنهاد (سمنها) در بسیاری از کشورها به عنوان اصلیترین نهادهای حل مسائل اجتماعی شناخته میشوند، البته کارکرد آنها در کشورهای مختلف متفاوت است.
وی افزود: تجربه نشان داده که اگر بخواهیم مسائل اجتماعی را کاهش دهیم، باید این موضوعات به دست خود مردم و از مسیر مشارکتهای مردمی حل شود.لذا دولتها باید به این باور برسند که در کنار خود از تشکلهای مردمی بهره ببرند و این مهم است که سازمانهای دولتی باید بدانند سمنها در کنار دولت هستند و رقیب آنها نیستند.
معاون وزیر کشور اظهار کرد: امروزه کارکرد تشکلهای مردمنهاد در کشورها بسیار گسترده شده و این تشکلها در تمامی عرصهها فعالیت داشته و مسئولیتهای مهمی را نیز بر عهده دارند، زیرا حل مسائل اجتماعی به دست این تشکل ها رخ خواهد داد.
وی عنوان کرد: تشکلهای مردم نهاد به سه دسته «انجمن های علمی، سمن ها و سازمان های جغرافیایی محور» تقسیم می شوند. انجمنهای علمی در کشورمان کمتر بهکار گرفته میشوند، سمنها به موضوعات خاص اجتماعی پرداخته و مسائل را حل میکنند و سازمانهای جغرافیایی محور همانند شوراهای محلی در برخی کشورها و از جمله هندوستان به خوبی بکار گرفته میشوند ولی در ایران کمتر مورد توجه هستند.
تشکلهای مردم نهاد اصلیترین عامل ارتقای سرمایه اجتماعی هستند
بطحایی گفت: ایجاد ثبات و امنیت اجتماعی یکی از چالشهای اصلی است که تمام جوامع با آن روبهرو هستند، اگر یک جامعه به ثبات نرسد، امنیت آن جامعه دچار تزلزل میشود و بدون امنیت پایدار، صحبت از توسعه و پیشرفت معنایی ندارد. . اگر به دنبال پیشرفت جامعه هستیم، چارهای نداریم جز اینکه امنیت در جامعه برقرار باشد و این امنیت نیز در گرو ثبات اجتماعی است. همه موارد هم مانند دانههای زنجیر، در گرو سرمایه اجتماعی است.
وی ادامه داد: اصلیترین عامل ارتقای سرمایه اجتماعی هر کشور نیز همین تشکلهای مردم نهاد هستند که باید فاصله حکمرانی را با جامعه و مردم کاهش دهند و تجربه دنیا نیز گویای همین مسئله است و دولت باید به این باور برسد که برای افزایش سرمایه اجتماعی باید از تشکلهای مردمی حمایت شود
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور همچنین به اهمیت هماهنگی و یکپارچگی در تمامی حوزهها، به ویژه حوزه اجتماعی اشاره و بیان کرد: در حالیکه همه مسوولان فعال هستند و تمام تلاش خود را به کار می گیرند، اما چرا با چالشهای پیچیده اجتماعی روبهرو هستیم؟ مهمترین عامل آن نبود یکپارچگی و همافزایی در این فعالیتها است.
بطحایی گفت: باید از تمامی منابع و سرمایهها برای بالا بردن کیفیت زندگی اجتماعی مردم بهره برد و تشکلهای مردمنهاد به عنوان سرمایههای اجتماعی کشور از این نظر بایستی مورد توجه قرار گیرند.
رئیس سازمان امور اجتماعی کشور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در جمهوری اسلامی، مشکل پول و نیروی انسانی و منابع نداریم. اصلیترین چالش ما در حوزه اجتماعی، ناهماهنگی و همسونبودن است. ما در یک پازل مشترک کار میکنیم، اما قطعات پازل سر جای خود قرار نمیگیرند.
وی با اشاره به دغدغههای رهبر انقلاب اسلامی درباره هماهنگی و یکپارچگی میان دستگاهها برای سامانبخشی به آسیبهای اجتماعی، خاطرنشان کرد: از سوی دیگر، از سرمایه مهم آموزههای دینی نیز که آرامشبخش است و کیفیت زندگی را بالا میبرد، غفلت کردهایم.
بطحایی در انتها با اشاره به برخی برنامههای دردستاجرای سازمان امور اجتماعی کشور گفت: سامانه مشترک برای مدیریت دانش میان تشکلها بهزودی ایجاد میشود و از تجربیات استانها استفاده خواهد شد. از سوی دیگر، به دنبال آن هستیم که خانه سمنها و تشکلها تشکیل شود تا بهتدریج، کلیه امورات سازمانهای مردمنهاد را عهدهدار شوند.
تشکل ها کلید توسعه پایدار هستند
حجتالاسلام و المسلمین علی عسگری، معاون فرهنگی استاندار خراسان رضوی نیز در این مراسم اظهار کرد: در کشور ما تشکل ها و سازمانهای مردمنهاد با رویکرد فرهنگ دینی و ملی عجین هستند و به همین دلیل هیاتهای مذهبی و تشکلهای اجتماعی و موسسات خیریه مورد توجه قرار دارند. همانگونه که در روایات آمده، بزرگان دین در مسجد اختلافات میان مردم را برطرف میکردند و از مشاوره مردم نیز در برنامهریزیهای خود بهره میبردند.
وی افزود: در استان خراسان رضوی ۷۵۰ سازمان مردمنهاد ثبت شده است که در حوزههای مختلف از جمله حمایت از اقشار آسیبپذیر، حفظ محیط زیست، توانمندسازی جوانان و ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی، به ویژه در ایام کرونا فعالیت و از مردم حمایت می کنند.
معاون استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه سازمانهای مردم نهاد با فعالیتهای خود در حوزههای مختلف، نقش مهمی در توسعه پایدار کشور ایفا میکنند، ادامه داد: یکی از نمونههای بارز این سمن ها، رویکرد آتش به اختیار بودن این گروهها است که از جایی دستور نمیگیرند و بهترین خصیصه این گروهها، انجام کارهای عملیاتی و پیگیری امور است.
وی بیان کرد: تعامل و تقویت میان دولت و مردم و گروههای مردمنهاد بهعنوان شاهکلید توسعه پایدار کشور است و دولت چهاردهم نیز این تعامل را بهعنوان یکی از اولویتهای خود میداند.
گفتنی است در این مراسم هاجر شریفی، به نمایندگی از شورای توسعه و حمایت از تشکلهای مردم نهاد استان خراسان رضوی، گزارشی از عملکرد این شورا ارائه داد و برخی از مسئولان تشکلهای مردم نهاد نیز نکاتی در ارتباط با ارتقای فعالیتهای تشکلهای مردم نهاد در هم افزایی و همراهی سایر تشکلها و دستگاهها ارائه کردند.
نظر شما