به گزارش خبرگزاری شبستان از فارس، شبها گاهی معنای عمیقتری از خواب و سکوت دارند. گاهی فرصتی هستند تا انسان، میان زمین و آسمان، میان امید و دعا، در جستجوی معنا و نور، دل را به پرواز درآورد. یکی از این شبهای جادویی، «لیلهالرغایب» یا شب آرزوهاست؛ شبی که نخستین شب جمعه ماه رجب را به سکویی برای پرواز دعاها بدل میکند.
لیلهالرغایب، شبی است که دلها به امید اجابت روشن میشوند و زمزمهها در سکوت شبانه اوج میگیرند. این شب، فرصتی برای بندگان است تا آرزوهای کوچک و بزرگشان را از ژرفای قلب به آسمان بفرستند. شبی که فرشتگان به زمین میآیند و نگاهها و دعاها را به سوی خالق هستی هدایت میکنند.
لیلهالرغایب، آغاز راهی است که از رجب میگذرد، به شعبان میرسد و در رمضان به اوج میرسد.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد فارس، در توصیف این شب مبارک، آن را «آغازی برای معنویت» مینامد. حجتالاسلام حسین امیدی، از لیلهالرغایب بهعنوان شبی یاد میکند که درهای رحمت الهی گشوده میشوند و انسانها میتوانند با اعمال عبادی، از جمله نمازی ویژه و دعاهایی که در احادیث آمده، خود را به خالق نزدیکتر کنند.
اما لیلهالرغایب تنها برای خواستن نیست؛ شبی است برای بازاندیشی در آرزوها. آرزوهایی که شاید در شلوغی روزمرگی گم شدهاند. این شب، فرصتی برای پالایش دل، بازنگری در خواستهها و تجدید پیمان با مسیر بندگی است.
لیلهالرغایب، آغاز راهی است که از رجب میگذرد، به شعبان میرسد و در رمضان به اوج میرسد.
لیلهالرغایب؛ شبی برای نزدیکتر شدن به درگاه الهی
ماه رجب با فضیلتهای بیپایان خود فرا میرسد و اولین شب جمعه این ماه، موسوم به لیلهالرغایب یا شب آرزوها، فرصتی استثنایی برای خلوت با خداوند و طلب حاجات فراهم میآورد. این شب که در میان مسلمانان از جایگاهی ویژه برخوردار است، آغازی برای ماههای معنوی رجب، شعبان و رمضان محسوب میشود.
رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد فارس، در گفتوگو با خبرنگار شبستان به اهمیت لیلهالرغایب اشاره کرده و آن را شبی میداند که درهای رحمت الهی به روی بندگان گشوده میشود. وی با بیان اینکه واژه «رغایب» از ریشه «رغبة» به معنای خواستهها و آرزوها گرفته شده، ادامه میدهد: «این شب فرصتی است تا انسانها با خدای خود خلوت کرده و حاجات خود را از درگاه الهی طلب کنند.»
لیلهالرغایب، فرصتی استثنایی برای خلوت با خداوند و طلب حاجات است. این شب که در میان مسلمانان از جایگاهی ویژه برخوردار است، آغازی برای ماههای معنوی رجب، شعبان و رمضان محسوب میشود.
راههای بهرهمندی از این شب معنوی
حجتالاسلام امیدی در تشریح اعمال این شب بیان کرد که برخی اعمال خاص در روایات ذکر شده است که انجام آنها برای بهرهمندی از برکات لیلهالرغایب توصیه میشود.
وی به نماز مخصوص این شب اشاره کرده و توضیح میدهد: «بر اساس روایتی از پیامبر اکرم (ص)، در لیلهالرغایب، نمازی ۱۲ رکعتی به شیوه خاص توصیه شده است. این نماز به صورت دو رکعتی بین نماز مغرب و عشا خوانده میشود و پس از هر دو رکعت، سلام داده میشود. در هر رکعت، بعد از سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر و دوازده مرتبه سوره اخلاص خوانده میشود. پس از اتمام نماز، هفتاد مرتبه باید گفت: "أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد النَّبِیِّ الاْمِّیِّ وَ عَلی آلِهِ". سپس به سجده رفت و هفتاد بار گفت: "سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَ الرُّوحِ". آنگاه سر از سجده بلند کرد و هفتاد مرتبه گفت: "رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجاوَزْ عَمّا تَعْلَمُ، إِنَّکَ أنْتَ العَلِیُّ الاْعْظَمُ". دوباره به سجده رفته و هفتاد مرتبه گفته شود: "سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلائِکَهِ وَ الرُّوحِ". سپس حاجت خود را از خداوند طلب کند.»
امیدی همچنین میگوید که روزهداری در نخستین پنجشنبه ماه رجب بهعنوان مقدمهای برای شبزندهداری در لیلهالرغایب توصیه شده است. در کنار آن، دعا و استغفار نیز از اعمال اصلی این شب محسوب میشود.
وی تأکید میکند: «ذکرهایی مانند 'استغفرالله ربی و اتوب الیه' و دعاهای منقول از پیامبر اکرم (ص) از جمله مواردی است که برای این شب توصیه شده است.»
یکی از مهمترین فضیلتهای این شب، مغفرت الهی است. در روایتی از پیامبر اکرم (ص) آمده است که کسی که اعمال خاص این شب را انجام دهد، تمام گناهان گذشته او بخشیده میشود.
فضیلتهای بیپایان لیلهالرغایب
به گفته رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد فارس، لیلهالرغایب بهعنوان شبی سرشار از برکت در روایات اسلامی بهطور ویژه مورد توجه قرار گرفته است. به اذعان وی «یکی از مهمترین فضیلتهای این شب، مغفرت الهی است. در روایتی از پیامبر اکرم (ص) آمده است که کسی که اعمال خاص این شب را انجام دهد، تمام گناهان گذشته او بخشیده میشود.»
امیدی همچنین به توجه ویژه ملائکه در این شب اشاره میکند و میگوید: «فرشتگان الهی در این شب به زمین نازل میشوند و برای دعاهای بندگان طلب استجابت میکنند.»
این شب فرصتی برای آمادگی معنوی نیز شناخته میشود. آنگونه که رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد فارس عنوان میگوید: «لیلهالرغایب زمینهای برای آمادهسازی روحی و معنوی انسانها جهت ورود به ماههای پرفضیلت رجب، شعبان و رمضان است.»
نقش لیلهالرغایب در خودسازی و نزدیکی به خداوند
این شب مبارک فرصتی است برای بازنگری درونی و تقویت ارتباط با خداوند. اعمال ویژه لیلهالرغایب، علاوه بر ثواب اخروی، بستری برای خودسازی و پاکسازی قلب از گناهان فراهم میکند.
بهرهگیری از این شب، انسان را به خداوند نزدیکتر کرده و زمینهساز درک بهتر فضیلتهای ماههای آینده میشود.
حجتالاسلام امیدی تأکید میکند: «بهرهگیری از این شب، انسان را به خداوند نزدیکتر کرده و زمینهساز درک بهتر فضیلتهای ماههای آینده میشود.»
لیلهالرغایب، شبی که آرزوها و دعاها در آن به درگاه الهی عرضه میشود، فرصتی برای مسلمانان است تا با دعا و عبادت، قلبهای خود را جلا داده و به استقبال ماه رمضان بروند. این شب، یادآور ارتباط عمیق انسان با خداوند و تجدید ایمان به فضل و رحمت بیپایان اوست.
نظر شما