مسجد جامع «آل حموده» در جعلان عمان با 52 گنبد

مسجد جامع «آل حموده» با قدمت 500 سال پیش هنر معماری اسلامی قدیمی را با 52 گنبد حفظ کرده است.

خبرگزاری شبستان، گروه بین‌الملل: ایالت جعلان بنی بوعلی در استان الشرقیه جنوبی یکی از ایالت های سلطان نشین عمان است که سرشار از آثار باستانی باستانی است و هویت تاریخی با اصالت و تاریخ طولانی از زمان‌های بسیار دور در آن دیده می‌شود و  مولفه‌های گردشگری طبیعی با مناطق ساحلی زیبا و فضای دلپذیر و خنک آن در تمام فصول سال که در امتداد نوار ساحلی دریای عرب و اقیانوس هند است، و روستاهای متمایز آن در مناطق شنی و دشتی که منعکس کننده تنوع محیطی و زندگی مردم است، چشم نواز است.

 یکی از مشهورترین بناهای تاریخی باستانی در ایالت جعلان بنی بوعلی، مسجد جامع «آل حمودة»( مسجد القباب) است که قدمت آن به 500 سال پیش بازمی‌گردد و با گنبدهای متعدد و طرح‌های معماری نفیس اسلامی هنوز شکل هندسی باستانی خود را حفظ کرده است. تعداد گنبدهای این مسجد 52 گنبد است که مظهر معماری اسلامی میان مردم عمان از قدیم الایام و معماری منحصر به فرد اجدادشان است که باعث شده به دلیل تعداد زیاد گنبدها آن را (مسجد گنبدی) بنامند. به طوری که این مسجد از مشهورترین مساجد تاریخی درعمان به شمار می آید که به این دلیل تعداد زیاد گنبدهایش از مساجد قدیمی در عمان متمایز و منحصر به فرد شده است.

مسجد جامع «آل حموده» در جعلان عمان با 52 گنبد

جامع  آل حموده (مسجد گنبدها) در منطقه الظاهر در نزدیکی جمعه بازار قدیم واقع شده است که تا به امروز شاهد یک حرکت تجاری فعال برای پیشنهادات مختلف، لوازم روزانه و صنایع دستی و سنتی مردمی است که فعالیت‌های تجاری و نمایشگاه‌ها برگرفته از دوران تاریخی قدیمی است.

موقعیت این مسجد یک مکان استراتژیک است. این مسجد شامل سه ورودی و دو اتاق خدمات است که با سنگ و گچ ساخته شده است و هر پنج نماز و نماز جمعه و سخنرانی‌های دینی در آنجا برگزار می شود.

مشخصه سقف سالن مسجد حکاکی‌های چوبی است که به معنای واقعی کلمه از برگ درخت خرما ساخته شده است. مساحت مسجد بیش از دو هزار متر مربع است و گنجایش آن بیش از 700 نمازگزار است. این مسجد مرکزی برای علم، مطالعه و حفظ قرآن کریم به شمار می رود.

مسجد جامع «آل حموده» در جعلان عمان با 52 گنبد

گنبدهایی با ماهیت اسلامی که بر فراز سقف مسجد قرار دارند با دهانه هایی به نام (المبارق) متمایز می شوند که نه تنها جنبه زیبایی و تزئینی دارند، بلکه اجازه می دهند نور و هوای طبیعی به داخل مسجد بدون دیدن نمازگزار از روزنه‌های سقف به روی اعجاب آمیزی وارد شود.

 قدمت ساخت این مسجد به 500 سال پیش در قرن هفدهم میلادی باز می گردد. «شوفانی المعمرایی» بر نوسازی و بازسازی این مسجد در سال 1411 هجری قمری نظارت داشت. این مسجد به سبک معماری سنتی اسلامی طراحی شده است.

با وجود قدمت مسجد، هنوز سبک معماری خود را حفظ کرده است که نمونه ای از قابلیت‌های عمانی‌های قدیم در معماری است، زیرا در داخل مسجد 24 ستون، پنج راهرو و تعداد زیادی طاق وجود دارد.

التراث والثقافة تُنهی صیانة وترمیم جامع آل حمودة “جامع القباب”

 مسجد آل حموده، بازدیدکنندگان و گردشگران زیادی را از داخل و خارج از عمان به خود جذب می کند، زیرا یک مقصد اسلامی و توریستی و یک نقطه عطف مذهبی برای آشنایی با این مسجد و تاریخ باستانی آن است که سرشار از آثار قدیمی عمانی و آثار مهندسی است.

این مسجد یکی از مساجدی است که مورد توجه دولت قرار گرفت، چرا که دو بار مرمت شد، بار اول در سال 1992 میلادی و بار دوم در سال 2010 میلادی. این مرمت ها هیچ تغییری در ساخت و ساز اساسی مسجد ایجاد نکرد و هنوز شکل کلی و اساسی خود را حفظ کرده است.

مسجد جامع «آل حموده» در جعلان عمان با 52 گنبد

کد خبر 1797833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha