ضرورت وجود نشاط در همه امور جامعه 

رئیس پژوهشکده اخلاق و روان‌شناسی اسلامی، وجود نشاط و شادی در زندگی را سبب افزایش تلاش انسان دانست و گفت:  ما در همه امور به نشاط نیاز داریم، چون انسان فاقد نشاط، توانایی انجام کاری را ندارد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر عباس پسندیده، در همایش «هنر رضایت از زندگی»، که در سالن شهید سلیمانی دانشگاه علوم اسلامی رضوی برگزار شد، گفت: نشاط، نظریه تلاش و فعالیت است.انسان برای عمل و تلاش به این دنیا آمده است، این که «اَلْیَوْمَ عَمَلٌ وَ لاَ حِسَابَ وَ غَداً حِسَابٌ وَ لاَ عَمَلَ»، فقط مربوط به امور اخروی نیست، همه چیز در این دنیا به تلاش و کوشش بستگی دارد، این یک قاعده است.

دکتر پسندیده، بیان داشت: نشاط، از ماده نَشَطَ می‌آید و به پرچمی می‌گویند که در حال اهتزاز و جنب‌وجوش است، نشاط،ترکیبی از فعال‌بودن و حس خوب است،در مقابل نشاط مفاهیمی چون خمودگی، بی‌حالی  و بی‌حوصلگی است.

وی افزود: در مباحث علمی بحثی وجود دارد که می‌گویند چه تبیینی برای خمودگی و نشاط وجود دارد؟ مراد از تبیین، توضیح و تشریح نیست، تبیین در مباحث علمی یعنی قاعده و ریشه اصلی آن پدیده چیست.

رئیس پژوهشکده اخلاق و روان‌شناسی اسلامی ادامه داد: فرهنگی در زمان جاهلیت وجود داشت که هرکس بی‌حال و گرفته شود، جن‌زده شده است و برای درمان او به دعانویس مراجعه می‌کردند، اما اسلام گفت: این حرف‌ها را رها کنید.

عوامل شادی‌آفرین در اسلام

دکتر پسندیده درباره عوامل شادی‌آفرین و نشاط آور در اسلام، خاطرنشان کرد: امام صادق علیه‌السلام، می‌فرمایند: «اَلنُّشْرَةُ فِی عَشَرَةِ أَشْیَاءَ»، «نُشرَه» چیزی است که انسان را سرحال و بَشّاش می کند. اولین مورد: «اَلْمَشْیِ» یعنی پیاده روی، تحرک بدنی یکی از عوامل نشاط است. دومین مورد: «وَاَلرُّکُوبِ» یعنی سوارکاری و سومین مورد: «وَ اَلاِرْتِمَاسِ فِی اَلْمَاءِ» یعنی آب تنی، ارتماس یعنی بدن خود را به آب بزن، بدن ما با آب تماس پیدا کند، این از عوامل نشاط است. چهارمین مورد: «وَ اَلنَّظَرِ إِلَی اَلْخُضْرَةِ» لذت بینایی، به مناظر سرسبز نگاه کنید. پنجمین و ششمین مورد: «وَ اَلْأَکْلِ وَ اَلشُّرْبِ» خوردن و آشامیدن. هفتمین مورد: «وَ اَلسِّوَاکِ» مسواک زدن و هشتمین مورد: «وَ مُحَادَثَةِ اَلرِّجَالِ» با هم گفت وگو کردن.

حجت‌الاسلام دکتر پسندیده تصریح کرد: در روایت دیگری داریم که می‌فرماید: «مُلاَقَاةُ اَلْإِخْوَانِ نُشْرَةٌ» و همچنین: «اَلطِّیبُ نُشْرَةٌ» تا اینجا، صرفا به بعد جسمانی انسان اشاره شد، اما برای نشاط فراگیر باید به بعد روحانی انسان نیز توجه شود.صرف توجه به یک بعد، انسان به نشاط کامل و حقیقی نمی رسد، زیرا معنویت رکن اصلی زندگی است.

وی افزود: امام صادق(ع) می‌فرمایند: اگر مردم می‌دانستند چه فضیلتی در معرفت و شناسائی خدا است، (هیچ‌گاه) چشم نمی‌دوختند به آن چه خداوند به دشمنان خود داده است.

رئیس پژوهشکده اخلاق و روان‌شناسی اسلامی در پایان، به جمع‌بندی عوامل نشاط پرداخت و تاکید کرد: این عوامل دو سطح دارد یک حسی و دیگری معنوی، اگر می‌خواهیم بانشاط و سرزنده باشیم باید این مواردی که مطرح شد را هر کدام به‌اندازه خود، رعایت کنیم.

وی خاطرنشان کرد: عوامل نشاط ‌آور در درجه نخست باید فراگیر باشند، یعنی همه ابعاد وجودی انسان باید لذت، نشاط و حظّ خود را در زندگی داشته باشند. دوم آنکه متوازن باشند، یعنی در انجام اعمال نشاط ‌بخش در دو بعد روحی و جسمی به‌صورت عاقلانه رفتار کنیم. سومین مورد اینکه، پیامد منفی نداشته باشند، یعنی از انجام اعمالی که افراط و تفریط در آن اثراتی مخرب به دنبال دارد، پرهیز کنیم.

کد خبر 1797855

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha