خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: میراث سنگین روابط نافرجام از نظام «بشار اسد» پس از ۲۰۱۱ میلادی، سوریه را در قلب جهان به دور از بیشتر پایتختها از جمله پایتختهای غربی قرار داد که از ۱۲ سال پیش روابط خود را با دمشق قطع کردند.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا در طول ۱۴ سال گذشته، از سوریه آسیب دیده است، زیرا جنگ سوریه باعث آواره شدن حدود ۱۲.۴ میلیون نفر به کشورهای اروپایی تا سال ۲۰۲۲ شد.
همچنین تداوم درگیری در سوریه باعث ناآرامیهای منطقهای گستردهای شد که پیامدهای آن افزایش افراط گرایی، پیدایش مشکل اقلیتها و در نهایت احیای تجارت مواد مخدر که به یک معضل بین المللی تبدیل شده است، به کشورهای اتحادیه اروپا رسید.
امروز، با گذشت نزدیک به یک ماه از سقوط اسد، روابط سوریه جدید با کشورهای جهان، بر اساس معادله و اولویتهای متفاوت، با توجه به منافع دمشق و غرب درحال شکلگیری است. بنابراین روابط اروپا و سوریه در دوره آینده چگونه خواهد بود؟
سفر مقامات عالی رتبه
به نظر می رسد کشورهای اتحادیه اروپا قصد دارند سطح تعامل با دولت جدید سوریه را بالا ببرند و این موضوع در سفر وزیران امور خارجه فرانسه و آلمان در روز جمعه (۱۴ دی) به دمشق نشان داده شد که با «احمد شرع» دیدار کردند.
هیئت اروپایی که شامل وزرای خارجه فرانسه و آلمان بود، درباره مسائل اقلیتها و کردها و نگرانیهای مربوط به ماهیت مرحله آتی و هویت کسانی که در حال حاضر در صحنه سیاسی سوریه مسئولیت دارند، تمرکز کردند.
« آنالنا بربوک» وزیر امور خارجه آلمان، در یک کنفرانس مطبوعاتی که پس از دیدار با الشرع، گفت که در این نشست بر لزوم مشارکت همه گروههای قومی در گذار به دموکراسی تمرکز شده است .
بربوک می گوید: این موضوعات با جزئیات و شفافیت زیاد با الشرع مورد بحث قرار گرفت. فرانسه و آلمان خواهان برقراری روابط جدید با سوریه هستند.
هدف از این سفر ارسال پیام خوشبینی محتاطانه به معارضان به رهبری هیئت تحریر الشام و تشویق آنها به اعتدال و احترام به حقوق اقلیتهاست.
وزیر خارجه آلمان با اشاره به اینکه لغو تحریمهای اعمالشده علیه سوریه به پیشرفت سیاسی بستگی دارد، می گوید که نشانههای مثبتی وجود دارد و برای انجام هر اقدامی زود است. دولت جدید بر اساس اقدامات خود قضاوت خواهد شد.
بربوک قبل از دیدار با الشرع گفت که حمایت از حقوق سوریها باید حفظ شود و نباید این حقوق در دورههای بسیار طولانی تا زمان برگزاری انتخابات یا برداشتن گامهایی برای اسلامی کردن سیستم قضایی یا آموزشی تضعیف شود.
نگرش محتاطانه
دیدار و اظهارات متوالی اروپا در مورد سوریه ماهیت محتاطانه موضع اروپا را در قبال دمشق پس از اسد نشان می دهد، موضعی که نگرانی های امنیتی بر آن حاکم است.
«عبدالوهاب عاصی» محقق مرکز مطالعات جسور، میگوید که موضع اروپا در ابتدا با احتیاط مشخص می شود. اتحادیه اروپا از ثبات سوریه حمایت می کند و برای آن تلاش می کند.
عاصی توضیح میدهد که سقوط نظام اسد، فرصتی بزرگ برای مشارکت در سیاستهای جدی برای انتقال سوریه از یک کشور غیردوست که ثبات منطقهای را متزلزل میکند، به یک کشور غیر متخاصم ایجاد کرد.
عاصی میگوید: اروپا همچنین در آرزوی فراهم کردن محیط امن برای بازگشت آوارگان و پایان دادن به تهدید داعش و سازمانهای جهادی است که می توانند از سوریه به عنوان پایگاهی برای تهدید امنیت بین المللی استفاده کنند.
عاصی خاطرنشان کرد که کشورهای اروپایی هنوز سیاست واحدی را در برابر وضعیت سوریه اتخاذ نکرده اند. الشرع در تلاش است برای به رسمیت شناختن بین المللی دولت جدید به عنوان اولویتش سرمایه گذاری کند.
نتایج امیدوار کننده
محمود الطرن، تحلیلگر سیاسی و اقتصادی می گوید که کسانی هستند که ارزیابی مثبتی از این نشست و نتایج آن دارد. بنابراین توافق کاملی درباره موضوع لغو تحریم ها انجام گرفت.
الطرن میگوید که اروپایی ها ابراز تمایل کردند این مسئله به تدریج و گام به گام باشد.
تحلیلگر سیاسی در پلتفرم ایکس نوشت: اروپاییها به تشکیل دولت انتقالی مشارکتی و تضمین یک روند سیاسی جامع نیاز دارند. او توضیح داد که اروپاییها خواستار خروج کامل روسیه از سوریه شدند که دمشق در مورد آن با کمی احتیاط و آمادگی برای بحث و گفتگو در طول زمان اظهارنظر کرد، در حالی که هیئت اروپایی قول داد که با دولت جدید به شدت کار کند و وارد یک مشارکت اقتصادی و استراتژیک شود تا به زودی سفارتخانه بازگشایی شوند و نمایندگیهای دیپلماتیک بازگردند.
ضرورت تقویت روابط دیپلماتیک
اتحادیه اروپا از سقوط نظام بشار اسد در هشتم دسامبر استقبال کرد و کایا کالاس، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و سیاست امنیتی، آمادگی خود را برای همکاری با همه «شرکای سازنده» در خاورمیانه اعلام کرد.
کالاس می گوید: الویت اتحادیه در حال حاضر تامین امنیت در منطقه است، پایان نظام اسد نشان دهنده یک تحول مثبت و مورد انتظار است.
پترا دو سوتر، معاون نخست وزیر بلژیک، در پلتفرم ایکس می گوید: پایان اسد به معنای آغاز مرحله جدیدی در سوریه است.
«خوزه مانوئل آلبارز» وزیر امور خارجه اسپانیا، در اظهار نظری می گوید که منتظر هرج و مرج در سوریه پس سقوط اسد نیستیم.
در اول ژانویه، مایکل اونماخت، کاردار اتحادیه اروپا، در دیدار با اسعد الشیبانی، وزیر امور خارجه سوریه، تأکید کرد که اتحادیه اروپا از انتقال مسالمت آمیز قدرت در سوریه حمایت می کند و بر لزوم تقویت امنیت و صلح و ضرورت وحدت و استقلال سرزمین های سوریه تاکید دارد.
الشیبانی نیز در دیدار با این مقام اروپایی بر ضرورت تقویت روابط دیپلماتیک با اتحادیه اروپا و گشودن صفحه جدیدی پس از سقوط نظام اسد دعوت کرد.
مسئولان جدید سوریه در حال حاضر همه تلاش خود را سفید کردن چهره خود که برخی آنها را در قامت هیئت تحریر الشام می شناسند، به کار گرفته است و برخی از کشورهای منطقه و اروپا سفرهایی به دمشق برای برقراری روابط دیپلماتیک انجام دادند. الشیبانی همچنین سفردوره ای را با کشورهای منطقه از جمله عربستان، قطر، امارات و اردن برای بررسی مسایل داخلی و وضعیت اقتصادی این کشور و روابط دو جانبه بین این کشورها انجام می دهد.
حال باید دید که مسئولان جدید می توانند ذهنیت غرب را نسبت به گذشته شان تغییر دهند و تغییرات را در دستورکار خود برای ارایه فرصت از سوی غرب به آنها ایجاد کنند.
نظر شما