به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از اتاق اصناف، اتاق اصناف ایران در اطلاعیهای به منظور یادآوری ابلاغیه هیات وزیران به تاریخ ۲۷ مهر ماه ۱۴۰۱، آگاهی عموم مصرفکنندگان، واحدهای صنفی و تشکلهای صنفی میرساند:
در راستای حفظ سلامت جامعه برابر اثرات سوء ناشی از رهاسازی کیسههای پلاستیکی سبک وزن در محیط زیست، هیات وزیران به تاریخ فوق، «آییننامه کاهش مصرف کیسههای پلاستیکی» را به تصویب رساند.
بر اساس ماده (۲) این مصوبه و به موجب ماده (۴) قانون مدیریت پسماندها، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است ترتیبی اتخاذ نماید تا تولیدکنندگان کیسههای پلاستیکی با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون، از تاریخ ابلاغ این آیین نامه طی یک برنامه ۵ ساله، سالانه ۲۰ درصد از ظرفیت تولیدی خود را با کیسههای سازگار با محیط زیست یا زیست تخریب پذیر جایگزین نمایند. گفتنی است وجوه هزینه شده برای این محل، به موجب ماده (۵) آیین نامه اجرایی بندهای (ب)، (ج) و (د) ماده (۴۵) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی و تولیدکنندگان مربوط محاسبه خواهد شد. شیوه تشویقی این ماده توسط وزارتخانه های امور اقتصادی و داریی و صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست تهیه و توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ خواهد شد.
در ادامه به برخی از بندهای این مصوبه در ارتباط با اصناف اشاره خواهد شد:
بر اساس ماده ۳ این مصوبه: وزارت صمت با همکاری وزارت کشور موظف است حسب مورد، در راستای کاهش تولید پسماند و محدود کردن تولید، توزیع و مصرف کیسیههای پلاستیکی، ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه، شیوه نامههای مربوط را با لحاظ موارد زیر تهیه و اجرا کند:
– ممنوعیت توزیع رایگان کیسههای پلاستیکی به جز میوه فروشی ها.
– ممنوعیت توزیع کیسههای پلاستیکی نازک با ضخامت کمتر از ۲۵ میکرون.
– ممنوعیت توزیع کیسههای پلاستیکی نازک با ضخامت کمتر از ۶۰ میکرون در فروشگاههای زنجیرهای.
– استفاده از سیاستهای تشویقی برای استفاده مجدد مشتریان از اقلام سازگار با محیط زیست.
– منظور نمودن امتیازاتی بر روی کارت عضویت فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای در صورت عدم دریافت کیسه پلاستیکی.
– الزام تولیدکنندگان به افزایش ضخامت کیسههای پلاستیکی و سایر اقلام پلاستیکی مانند دستکش و سفره یکبار مصرف به بیش از ۲۵ میکرون به منظور امکان بازیافت و استفاده مجدد.
بر اساس ماده ۶ این مصوبه: دستگاههای مسئول حسب مورد و با همکاری اتاق اصناف ایران و انجمن ملی صنایع پلیمر ایران، موظفند استانداردهای تخصصی مرتبط با کیسههای پلاستیکی زیست تخریب پذیر را تدوین و پس از طرح در کیسیونهای فنی، جهت تصویب در کارگروه (کمیته)های ملی استاندارد به سازمان ملی استاندارد ایران ارائه کنند.
بر اساس ماده ۷ این مصوبه: مدیریت اجرایی پسماندهای عادی در خارج از محدوده و حریم شهرها و روستاها با همکاری وزارت راه و شهرسازی موظف است، با ایجاد ساز و کار لازم، نسبت به جمع آوری کیسههای پلاستیکی رها شده در محیط و پیرامون محورهای مواصلاتی با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط و مشارکت اصناف، مراکز و مجتمعهای خدماتی و رفاهی اقدام نماید.
تبصره- کلیه بنگاههای اقتصادی (اعم از واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی) که در راستای حفط محیط زیست و انجام مسئولیت اجتماعی، با هماهنگی سازمان (ادارات کل حفاظت محیط زیست استان)، نسبت به پاکسازی و جمع آوری کیسههای پلاستیکی و سایر پسماندهای رهاشده در محیط خارج از شهرها و روستاها (از جمله محورهای مواصلاتی، مناطق کوهستانی، نواحی ساحلی و تالابها) اقدام میکنند، میتوانند هزینههای مربوط را در حساب هزینههای محیط زیستی خود لحاظ نمایند.
نظر شما