شبکه نمایش خانگی بدتر از «شبکه های ماهواره ای» فرهنگ اصیل ایرانی را نشانه گرفته اند

ملکی با ابراز تاسف از فعالیت های بی حساب و کتاب شبکه های نمایش خانگی گفت: وضع شبکه نمایش خانگی اینقدر وخیم است که آدم فکر نمی کند اینجا ایران است، چرا که خارج از اصول نظام عرفی و حتی بومی ما فعالیت می کنند. جامعه ایرانی خواستگاهی دارد و باید برخی اصول و قوانین، مطابق فرهنگ جامعه ما در سریال ها و فیلم های تولید شده رعایت شود.

دکتر «مهدی ملکی» متخصص و پژوهشگر روان شناختی در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان با اشاره به افزایش خشونت در سریال های شبکه نمایش خانگی اظهار کرد: مساله نمایش خانگی یکی از مباحث بسیار پر رنگ و جدی در حوزه های تاثیر گذاری ذهن در شرایط فعلی جامعه است. وی گفت: ریشه این مساله به تحولات و اغتشاشات سال ۱۴۰۱  برمی گردد؛ دقیقا چند ماه بعد از این جریان، شاهد سریال هایی مانند خاتون بودیم که یک زن را قهرمان جلوه می داد؛ یا سریال شبکه خانگی زنان که داشت تحولات زنان در یک عرصه سیاسی و اجتماعی را با ظاهر دوره پهلوی نمایش می داد اما با کنشگری که هدفش تحریک زنان در راستای ورود آنها در عرصه های اجتماعی و سیاسی بود.

وی تصریح کرد: چهار سریال در شبکه نمایش خانگی پخش می شد که ما شاهد تاثیرگذاری آنها بر ذهن زنان بودیم و خروجی آن ترویج خشونت در جامعه بود، برخی از این سریال ها، سریال سیاوش و یاغی بود که با محتوای ترویج خشونت پخش می شد. در واقع این گونه به جوانان القاء می کند که اگر شما ادبیات خشن و به قول معروف «لات منشانه ای» داشته باشید، جایگاه محبوب تری در بین دوستان و جامعه خواهید داشت و شخصیت های کاریزماتیک سریال ها و دیالوگ های جذاب به افرادی داده می شود که ظاهری شبیه افراد اوباش دارند.

ملکی تصریح کرد: وقتی جوان ۱۷ ساله ای سریال های نمایش خانگی را نگاه می کند؛ قائدتا از شخصیت های این سریال ها الگو برداری می کند و این نظام ارزشی در ذهن جوان شکل می گیرد که هر چقدر در این موقعیت ها قرار بگیرید و از این گفتمان ها بیشتر استفاده کنید، خروجی جذابتری برای جامعه خواهند داشت و از آنجا که جوانان تمایل دارند در بین دوستان خود بیشتر دیده شوند لذا این شیوه ادبیات را از این سریال ها الگوبرداری می کنند و قطعا خروجی آن هم چیزی جز افزایش جرم و جنایت و خشونت در جامعه نخواهد بود.

این پژوهشگر روان شناختی در ادامه افزود: در حوزه روان شناختی مقوله ای وجود دارد که می گوید: اگر نظام ارزشی مطلوب ذهن فردی نسبت به یک امری تغییر کند، دیگر آن مساله، امر مذمومی نخواهد بود الان خشونت در حال نهادینه شدن در اذهان مردم است؛ مثلا اگر شما فردی را با چاقو بزنید نه تنها یک امر ناشایستی انجام ندادید بلکه یک قهرمان هم به شمار می روید. در گذشته وقتی بچه ها فیلم بوروسلی را در سینما تماشا می کردند و وقتی بیرون می آمدند احساس می کردند، می خواهند با همه بجنگند؛ در حال حاضر هم شبکه نمایش خانگی ذهن افراد را طوری تنظیم می کند که اگر تو در این زمینه فعالیت کنی، محبوبتر هستی و جامعه بیشتر تو را می طلبد در واقع همین امر موجب افزایش جرم و جنایت در جامعه شده است.

وی با اشاره به حد و مرز نمایش خشونت در سریال ها گفت: قائدتا در هیچ جای دنیا این مساله مانند کشور ما بی حساب و کتاب نیست؛ حتی در یوتیوب و سایر شبکه های باز هم مانند ما عمل نمی‌کنند، همه این شبکه ها طبق یک اصول و قائده و قانون فعالیت می کنند. وضع شبکه نمایش خانگی اینقدر وخیم است که آدم فکر نمی کند اینجا ایران است، چرا که خارج از اصول نظام عرفی  و حتی بومی ما فعالیت می کنند. جامعه ایرانی خواستگاه عظیمی دارد و باید برخی اصول و قوانین، مطابق فرهنگ جامعه ما در سریال ها و فیلم های تولید شده رعایت شود. شبکه نمایش خانگی صرفا به خاطر اینکه دارند یک گفتمانی خارج از موقعیت و مفهوم صدا و سیما ارایه می دهند این کار را آزادانه انجام می دهند؛ متاسفانه مساله این است که نمایش خانگی بدتر از شبکه های ماهواره ای در بین خانواده ها نفوذ پیدا کرده اند و بشدت هم اثر گذاشته اند.

ملکی با ابراز تاسف از فعالیت های بی حساب و کتاب شبکه های نمایش خانگی گفت: متاسفانه سریال های شبکه نمایش خانگی دقیقا مانند شبکه های ترک، جم تی وی، فارس و سایر شبکه های ماهواره ای عمل می کنند که به دنبال متزلزل کردن بنیان های خانواده هستند. این اتفاق این بار توسط شبکه های نمایش خانگی در ایران در حال وقوع است؛ خروجی شبکه های ماهواره ای، سست شدن نهاد خانواده، بی ارزش شدن مفهوم مقدس ازدواج و از بین رفتن روابط بین فرزندان و والدین است که الان گریبانگیر خانواده های ما شده است. بدتر اینکه الان همه چیز مبتنی بر امیال و غرایز فردی حرکت می کند ضمن اینکه سریال های نمایش خانگی هم مزیت بر علت شده اند و همان کنشگری را دارند که شبکه های ماهواره ای در خارج از کشور انجام می دهند البته با حدت و شدت بیشتری که متاسفانه تبعات زیادی هم برای جامعه داشته است.

کد خبر 1798587

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha