آقای خانی! به تازگی سفری به پاکستان داشتید. توضیحاتی درباره این سفر بدهید.
این دومین سفر من به پاکستان بود؛ اولین سفرم حدود یک ماه پیش انجام شد. دلیل اصلی این سفر اخیر شرکت در "سومین گردهمایی روسای نمایندگیها و کارگزاریهای جمهوری اسلامی ایران در اسلامآباد" بود. این رویداد با شعار "انسجامبخشی و کارآمدی" برگزار شد و نمایندگان سیاسی، فرهنگی و تجاری ایران برای تبادل نظر و تجربه گرد هم آمدند.
این گردهمایی چه دستاوردهایی داشت؟
یکی از مهمترین نکات این گردهمایی تأکید بر اصل شفافیت، اعتمادسازی و تعمیق و توسعه روابط دوکشور در حوزه های مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بود. همچنین در حوزه ی فرهنگی، بر همگرایی به جای واگرایی و شبکهسازی فرهنگی میان نهادهای ایرانی و پاکستانی تمرکز شد. ما در این گردهمایی به راهکارهای تقویت اشتراکات فرهنگی بر پایه ی اشتراکات کهن تاریخی و ایجاد تعاملات مؤثر پرداختیم. این اقدامات برای توسعه و تعامل روابط و همچنین توجه به ارزشهای مشترک میان دو ملت ضروری است.
چالشهای کنونی میان دو کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
چالش اصلی ما مقابله با گفتمانهایی ست که به دنبال غیریت سازی میان دوملت مسلمان و برادر ایران و پاکستان هستند. متاسفانه تلاشهایی از سوی برخی دشمنان در جریان است تا به نوعی این روابط دوستانه دیرین خدشه دار شود. آنها سعی دارند با ایجاد گفتمانهای واگرایانه میان دو ملت، مانع تقویت روابط شوند. با این حال، راهبرد ما تمرکز بر اشتراکات و توسعه و تقویت روابط در حوزه های مختلف فرهنگی است. این رویکرد میتواند در برابر تلاشهای دشمنان برای ایجاد اختلاف، مانع جدی ایجاد نماید.
در مورد استراتژی فرهنگی خود در پاکستان توضیحاتی ارائه بدهید.
استراتژی ما شامل دیپلماسی فرهنگی و پارادیپلماسی است. ما به کنشگران ملی و فروملی در نقاط مرزی ۹۳۵ کیلومتری ایران و پاکستان نیاز داریم تا گفتمان مشترک و تعاملات مؤثر ایجاد شود. همچنین، تمرکز ما بر تقویت ظرفیتهای فرهنگی، توجه به ارزشهای مشترک و کاربردیسازی فرهنگ برای دستیابی به اهداف مشترک است.
میراث فرهنگی غنی پاکستان چه نقشی در تلاشهای شما ایفا میکند؟
میراث فرهنگی پاکستان، با شخصیتهایی همچون علامه اقبال لاهوری، یک منبع الهامبخش برای تقویت گفتمان بینافرهنگی است. اقبال، نه تنها یک شخصیت پاکستانی بلکه نمادی برای جهان اسلام است. ما باید از این سرمایه فرهنگی برای همگرایی و توسعه تعاملات فرهنگی بهرهمند شویم و از ایجاد اختلاف در این زمینه پرهیز کنیم.
نظرتان درباره جنبههای اقتصادی دیپلماسی فرهنگی چیست؟
ارتباط میان فرهنگ اقتصاد و اقتصاد فرهنگ در سیاستهای ما نقش مهمی دارد. تقویت مدیریت فرهنگی و توسعه روابط فرهنگی میتواند دروازههای جدیدی را برای همکاریهای اقتصادی باز کند. بازارهای مرزی نیز با همکاریهای فرهنگی و اقتصادی از مزایای قابل توجهی بهرهمند خواهند شد.
چه چالشهایی را در تحقق این اهداف پیشبینی میکنید؟
چالش اصلی، مقابله با روایتهای واگرایانهای است که توسط دشمنان ایجاد میشود. برای مقابله با این چالشها، تقویت گفتگوی بینافرهنگی، شفافیت در اقدامات و اعتمادسازی میان ذینفعان ضروری است. همچنین، باید به همافزایی فرهنگی توجه ویژهای داشته باشیم.
چشمانداز شما برای روابط فرهنگی ایران و پاکستان چیست؟
چشمانداز ما بر اساس استراتژی همگرایی در جهان اسلام است. ایران و پاکستان باید بهعنوان امتداد فرهنگی و تاریخی یکدیگر دیده شوند. با تمرکز بر اشتراکات و توسعه ی روابط فرهنگی، میتوانیم منظومه ای مؤثر و پایدار از رتباطات فرهنگی داشته باشیم که به نفع هر دو کشور و جهان اسلام باشد.
نظر شما