خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: با توجه به برگزاری نشست ریاض درباره سوریه، عماد آبشناس، کارشناس ارشد مسائل بین الملل در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار بین الملل خبرگزاری شبستان درباره دستاوردهای نشست ریاض گفت: همانگونه که مشخص است، این نشست هیچ دستاوردی نداشته است. این نشست تنها یک دورهمی بوده که بدون هیچ نتیجهای به پایان رسیده است. در واقع عربستان سعودی این جلسه را به منظور نشان دادن نفوذ خود در سوریه برگزار کرده است و به نوعی میتوان این نشست را رقابت بین عربستان و ترکیه عنوان کرد چرا که در حال حاضر طرفداران ترکیه قدرت را در دست گرفتهاند و عربستان و برخی کشورهای عربی قصد دارند در مقابل نفوذ ترکیه بایستند؛ بنابراین با وعده و وعیدهای خود به سوریها قصد مجاب کردن آنها را دارند تا سوریه به جای ترکیه به سمت کشورهای عربی گام بردارند.
وی درباره وضعیت آینده سوریه با توجه به شرایط کنونی اظهار کرد: وضعیت سوریه در حال حاضر بلاتکلیف است یعنی گروهی قدرت را در دست گرفتهاند که هنوز مشخص نکردهاند چه نوع سیاستی و حکومتی میخواهند داشته باشد. برخی از روی نفرت از بشار اسد سعی در ارتباط گیری با حکومت سوریه را دارند و برخی نیز با این تصور که ایران و روسیه از این کشور کنار رفتهاند قصد دارند تا این کشور را به پایگاه نفوذ خود تبدیل کنند. همچنین عربها، ترکها، اسرائیلیها و آمریکاییها هر کدام قبل از آنکه مشخص شود چه دولتی بر سر کار میآید برای تثبیت جا پای خود در سوریه با هم رقابت میکنند. بدیهی است تا زمانی که یک حکومت مردمی در سوریه تشکیل نشود هر روز که میگذرد خطر درگیری میان قدرتهای جهانی و منطقه ای وجود دارد. ما چنین شرایطی را در لیبی، سودان، تونس، مصر نیز شاهد بودهایم، البته در مصر ارتش این کشور خیلی سریعتر توانست کار را جمع کند و مانع از ایجاد درگیریهای داخلی در این کشور شد. در تونس نیز رئیس جمهور این کشور توانست ماجرا را جمع کند، اما در لیبی همچنان شاهد درگیری هستیم و کشورهای عراق و سومالی نیز همچنان بی ثبات هستند. بسیاری از کشورهایی که شاهد چنین شرایطی بودهاند.
این کارشناس روابط بین الملل درباره وضعیت علویها در سوریه و آینده آنها گفت: در حال حاضر نیروهایی که قدرت را در دست گرفتهاند به رهبری «احمد الشرع» که الان نام جهادی خود را کنار گذاشته است، این گونه وانمود میکنند که قصد تعامل با همگان را دارند. اگر این سیاست پیش برود و مشکلی برای علویان پیش نیاید، قطعا آنها با حکومت جدید همکاری میکنند، اما در دو سه هفته اخیر شاهد بودیم برخی از تندروها اقداماتی علیه علویها انجام دادند که میتوانست منجر به شروع یک درگیری جدید در سوریه شود چرا که آنها در حال حاضر با کردها درگیر هستند، در جنوب با ملی خواهان علیرغم آنکه هنوز کارشان با آنها به درگیری نینجامیده است، ولی چالش دارند و اقدام تندروها نیز سبب میشود تا در مناطق علوی یک چالش جدید برایشان باز شود. باید منتظر بمانیم تا ببینیم حکومتی که قرار است در سوریه تشکیل شود آیا حق و حقوق علویان را حفظ میکند و آیا به باورهای آنها احترام می گذارد یا خیر؟ اگر این امر اتفاق بیفتد، هیچ مشکلی نخواهیم داشت، اما اگر این مسایل در نظر گرفته نشود، جامعه علوی سوریه که مشتمل بر ۱۵ الی ۲۰ درصد مردم سوریه را تشکیل میدهد و حتی به جامعه علویان ترکیه و لبنان نیز وصل هستند، میتواند یک چالش بزرگ برای این کشور ایجاد کند و آنها نیز بخواهند مناطق خود را از سوریه جدا کنند. آمریکا و اسرائیل قصد تجزیه سوریه را دارند و از اختلافات گروهی و فرقهای به منظور دست یابی به این امر استفاده میکنند و این امر میتواند به یکی از چالشهای اصلی حکومت آتی سوریه تبدیل شود.
عماد آبشناس در پایان درباره بازگشت دوباره داعش به سوریه تصریح کرد: داعش ابزار آمریکا و اسرائیل است. آمریکا برای آنکه حضور خود را در آنجا تثبیت کند، نیاز دارد تا هر از گاهی داعش را به روی صحنه بیاورد و عنوان کند این گروه تروریستی همچنان در سوریه فعال است تا به بهانه مبارزه با داعش همچنان در این کشور بماند. در حال حاضر بیش از ۱۵ هزار نیروی داعش در زندانهای رقه تحت نظر آمریکاییها قرار دارند. حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر از خانواده های آنها در اردوگاه های تحت نظر آمریکاییها هستند. هر از گاهی چند نفر از آنها را آزاد میکنند تا دست به اقدامات تروریستی بزنند و عنوان کنند داعش همچنان وجود دارد و به همین دلیل ما نیز همچنان هستیم. اگر داعش شروع به کار کند، باید مطمئن بود که آمریکاییها آنها را حمایت کردهاند تا زمینه ماندن خودشان فراهم شود.
نظر شما