به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، برنامه «سندباد» که از شبکه دو سیما پخش میشود، با هدف آشنایی مخاطبان ایرانی با فرهنگها و سبکهای زندگی کشورهای مختلف تهیه شده است. این برنامه با دعوت از جهانگردان خارجی و ایرانیانی که تجربه زندگی در خارج از کشور را دارند، تلاش میکند تا تصویری واقعی و بدون واسطه از جوامع مختلف ارائه دهد.
یکی از ویژگیهای برجسته «سندباد»، پرداختن به تجربیات شخصی مهمانان است که به درک عمیقتری از فرهنگها و سبکهای زندگی متنوع منجر میشود. این رویکرد به مخاطبان کمک میکند تا با دیدی واقعبینانهتر به جوامع دیگر نگاه کنند و از تصورات کاریکاتوری یا کلیشهای فاصله بگیرند.
از نظر ساختاری، «سندباد» یک برنامه ترکیبی است که با استفاده از آیتمهای متنوع و فرمهای جذاب، تلاش میکند تا علاوه بر اطلاعرسانی، جنبههای سرگرمی را نیز برای بینندگان فراهم کند. این تنوع در آیتمها و پرداختن به موضوعات مختلف، به جذابیت برنامه افزوده و توانسته است مخاطبان گستردهای را جذب کند.
در مجموع، برنامه «سندباد» با ارائه روایات بیواسطه از تجربیات زیسته افراد در کشورهای مختلف، به درک بهتر و واقعبینانهتر مخاطبان از جهان پیرامون کمک میکند و میتواند بهعنوان یک دیپلماسی فرهنگی مؤثر در معرفی ایران و شناخت دیگر کشورها نقشآفرینی کند.
«سهیل اسعد»، مجری برنامه، با تسلط به زبانهای خارجی و تجربه زندگی در کشورهای مختلف، توانسته است ارتباط مؤثری با مهمانان برقرار کند و فضای گفتوگو را صمیمیتر سازد. این امر به انتقال بهتر تجربیات و دیدگاههای مهمانان به مخاطبان کمک شایانی کرده است.
«سهیل اسعد»، مجری و کارشناس در گفتگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان درباره موفقیت برنامه تلویزیونی «سندباد» در معرفی آداب و رسوم مردم جهان و مسلمانان گفت: در رابطه با برنامه سندباد که چقدر توانسته آداب و رسوم مردم به ویژه مسلمانان را معرفی کند، باید بگوییم همانند هر تحقیق و مطالعه باید به آن به صورت نسبی نگاه کرد و در یک برنامه ۴۵ دقیقه ای نمی توان کل جوانب آن را برشمرد اما ما به طور کلی اصل و شمایل کلی فرهنگ کشورها را در سندباد مطرح می کنیم. به اعتقاد من سندباد در حد معرفی کلیات فرهنگ یک کشور موفق عمل کرده است و سوالات متداول مخاطبان درباره فرهنگ کشورها در آن پاسخ داده می شود که از آن جمله می توان به زبان، ادبیات، موسیقی، هنر، سبک زندگی، غذا، ازدواج، مراسم و برخی از آداب و رسوم دیگر اشاره کرد. مسایل مهم فرهنگی کشورها در سندباد چه در قالب مسابقات چه در قالب کلیپ ها و چه در قالب خاطرات میهمان ها و گزارشات در خلال آن مطرح می شود.
مجری و کارشناس برنامه تلویزیونی «سندباد» درباره موفقیت این برنامه در میان خارجی های ساکن در ایران و ایرانیان مقیم خارج از کشور اظهار کرد: باید بگوییم اصل هدف سندباد این نیست. در واقع خود خارجی ها که ساکن ایران هستند و ایرانی ها که ساکن خارج هستند، خودشان موضوعیت ندارند. اصل و هدف برنامه معرفی کشورها در حوزه فرهنگ است و سندباد شخصیت محور یا مهمان محور نیست. حضور مهمانان و مصاحبه ها به بهانه آشنایی با کشورها صورت می گیرد. میهمانانی که برای معرفی کشورها دعوت کردیم، موفق عمل کردند و به خوبی توانستند کشورهای خود را معرفی کنند.
سهیل اسعد در پاسخ به این سئوال که آیا برنامه های همانند سندباد می توانند در گسترش فرهنگ اسلامی اثر گذار باشند؟ توضیح داد: در رابطه با گسترش فرهنگ دینی اسلامی در سایر کشورها نیز باید بگوییم ارزیابی من در رسانه ها کاملا با اهداف آن مرتبط است؛ یعنی موفقیت یک برنامه در قدرت تحقق هدف برگزاری آن است. هدف سندباد معرفی اسلام نیست و این برنامه با هدف مباحث دینی، مذهبی و اسلامی ایجاد نشده اما به دلیل آنکه اسلام دغدغه ما است، ناخودآگاه در لابلای آن این مباحث نیز مطرح می شود. با وجود آنکه ما هیچ برنامه ای برای معرفی اسلام در سندباد نداریم، اما به دلیل آنکه شخصیت بنده به عنوان مبلغ لاینفک از مسایل دینی است، بالاخره این امر نیز صورت می گیرد. باید سندباد را در هدف خود ارزیابی کرد، یعنی ابتدا اهداف آن را بدانیم و بر اساس آن این برنامه را مورد ارزیابی قرار دهیم. هدف سندباد معرفی کشورها در بعد فرهنگی است که محقق نیز شده است. در کنار آن به دلیل آنکه میهمانان ما یا تازه مسلمان هستند یا از کشورهای اسلامی آمده اند یا ایرانیان مسلمان هستند در لابلای حرف ها از اسلام و مسلمین نیز مطالبی بیان می شود که ذکر آنها مفید نیز می باشد.
مجری و کارشناس برنامه تلویزیونی «سندباد» اظهار کرد: برنامه سندباد تاکنون توانسته تمایزی را در رسانه ملی مطرح کند. برخی مسایل منحصر به فرد هستند و اینکه مهمانان یک برنامه همگی خارجی باشند یا ایرانیان خارج از کشور باشند، یک مزیت رقابتی است. در سندباد اطلاعات با مخاطبان متبادل می شود به این معنا که هم اخبار کشورها منتقل می شود هم در آن مسایل آموزشی بیان می شود و هم برنامه های تفریحی از جمله طنز در آن پخش می شود. در واقع سه هدف اصلی رسانه در آن محقق می شود؛ اولا اخبار و انتقال اخبار، ثانیا بحث تعلیم و یادگیری و ثالثا بحث سرگرمی و تفریحی. اینکه چقدر در این مسئله موفق بوده ایم، نمی دانم اما هرگاه با مردم روبرو می شوم بیشتر نظرات شان مثبت بوده است. هم افرادی که نگاه تخصصی داشتند و هم عموم مردم از این برنامه به عنوان برنامه ای موفق یاد کردند. نگاه ما به این برنامه نسبی است یعنی نه باورمان می شود که بهترین برنامه تاریخ بشریت است و نه آن را غیر قابل تاثیر می دانیم اما آنچه که می توانم به صراحت بگویم این است که نسبت به هدف خود برنامه محقق شده و موفق بوده است.
نظر شما