خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: طی یکی دو هفته گذشته، برخی از رسانههای خبری عربی، اخباری را در خصوص انحلال حشد الشعبی منتشر کردند که این امر شبهه و سوالاتی را مبنی بر اینکه، آیا حشد الشعبی انحلال یا ادغام میشود، در ذهنها ایجاد کرده است.
به دنبال انتشارات این اخبار ضد و نقیض، سید عباس موسوی، نماینده دبیر کل جنبش نجباء عراق در ایران ضمن تکذیب این خبر گفت: حشد الشعبی هرگز منحل نشده و نخواهد شد.
همچنین در این خصوص تلاشهایی برای تحت فشار قرار دادن آیت الله سیستانی نیز صورت گرفت که یک نمونه آن، قصد «محمد الحسان» نماینده سازمان ملل در عراق برای دیدار با آیت الله سیدعلی سیستانی بوده است تا با او مسئله فتوای انحلال بسیج مردمی را مطرح کند و ایشان نیز این دیدار را رد کردهاند و از این اقدام میتوان فهمید که ایشان با انحلال حشدالشعبی مخالف هستند.
دولت عراق نیز با وجود درخواست متعدد از سوی طرفهای منطقهای و بین المللی برای انحلال بسیج مردمی و تحویل سلاحهای گروههای مسلح به دولت، نخستوزیر عراق آشکارا حمایت مستمر عراق از محور مقاومت را اعلام کرد و در دیدار با آیت الله خامنهای، «مردم»، «حشد الشعبی»، «وحدت و انسجام ملی» و «مرجعیت» را از مؤلفههای قدرت در عراق دانست و تاکید کرد که موضع اصولی عراق حمایت از مردم غزه و لبنان و مقاومت در منطقه بوده است.
حشد الشعبی یا بسیج مردمی عراق، به بخشی از نیروهای مسلح عراق گفته میشود که از سال ۲۰۱۴ با هدف مبارزه علیه داعش سازماندهی شده است. گروه حشد الشعبی از حدود ۴۰ گروه مختلف تشکیل شده است که عمدتاً شیعه هستند اما برخی گروههای سنی مذهب و مسیحی و ایزدی نیز در آن حضور دارند. حشد شعبی در روز ۲۶ نوامبر ۲۰۱۶ با اکثریت آرای مجلس عراق به عنوان یک سپاه جدا از ارتش رسمیت پیدا کرد.
در سال ۲۰۱۳ میلادی، گروهی تکفیری داعش در عراق سر برآورد و شهرهای فلوجه و سامرا را تصرف کرد و وارد استانهای سنینشین الانبار، نینوا و صلاح الدین شد و سپس موصل را نیز تصرف کرد. نیروهای داعش در این مناطق دست به اقدامات تروریستی و کشتار مردم زدند. دولت عراق در واکنش به این حوادث ارتشی مردمی پایهگذاری کرد که به حشدالشعبی معروف شد.
در واقع، آیتالله سید علی سیستانی در سال ۲۰۱۳ میلادی، سه روز پس از بیانیه هیئت وزیران درباره شکلگیری بسیج مردمی، فتوای جهاد علیه داعش صادر کرد. این فتوا جهاد کفایی بود و در ابتدا بر همه واجب بود، اما پس از آنکه نیروی کافی برای جهاد فراهم شد، وجوب آن از بقیه ساقط شد.
در این فتوا که در نماز جمعه شهر کربلا و از سوی نماینده وی، عبدالمهدی کربلایی اعلام شد، از همه کسانی که توانایی حمل اسلحه دارند خواسته شد در کنار نیروهای نظامی دولت عراق با داعش بجنگند.
این فتوا به گروههای مقاومت و دولت عراق نیرویی معنوی بخشید و باعث شد تا در مبارزه با داعش پیروز شوند و به نوعی عراق را از سقوط نجات داد.
«محمود المشهدانی» رئیس پارلمان عراق در مراسم رسمی تجلیل از فرماندهان پیروزی بر آمادگی پارلمان برای تصویب تمامی قوانین مربوط به حمایت از الحشد الشعبی در اسرع وقت تأکید کرد.
باید گفت که تمامی این اظهارات حاکی از آن است که انحلال یا ادغام حشد الشعبی مسئلهای دروغین است که برخی رسانههای معاند آن را علم کردهاند تا قدرت حشد الشعبی را زیر سوال ببرند.
نظر شما