مرمت «مسجد پادشاهی» لاهور پاکستان رو به اتمام است

مرمت «مسجد پادشاهی» از بناهای تاریخی لاهور پاکستان به زودی به پایان خواهد رسید و هزینه این پروژه ۳۵۰ میلیون روپیه برآورد شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الالوکه، هیئت شهر اندرون لاهور (WCLA) به عنوان هسته قدیمی شهر لاهور اعلام کرد که مرمت «مسجد پادشاهی»، یکی از مهم ترین بناهای تاریخی لاهور در مرکز استان پنجاب و دومین شهر پرجمعیت پاکستان پس از کراچی، رو به اتمام است.

 هزینه پروژه مرمت مسجد پادشاهی ۳۵۰ میلیون روپیه برآورد شده است و هدف از این اقدام حفظ میراث معماری این مسجد است که دومین مسجد بزرگ پاکستان و در حال حاضر پنجمین مسجد بزرگ جهان است.

 این مسجد در قرن شانزدهم، از ماه می ۱۶۷۱ تا آوریل ۱۶۷۳ ساخته شده است. در ساخت آن هزاران کارگر مشارکت داشتند. گنجایش این مسجد بیش از پنج هزار نمازگزار داخل مسجد و نزدیک به ۹۵ هزار نمازگزار در صحن و ورودی‌های آن است. برای ساخت آن از ماسه سنگ قرمز و مرمراستفاده شده است.

نمای خارجی مسجد بادشاهی را با سنگ‌های حکاکی شده تزئین کرده‌اند و به‌ویژه از فرم لوتوس بهره گرفته‌اند که شکل عمده آن برجسته است. لبه بالایی دیوارها با کنگره‌های زیبایی آراسته شده‌است و سنگ مرمر بر زیبایی بنا افزوده‌است. در تزئینات داخلی از گچ‌کاریهای زیبا، تزئینات و نقش و نگارهای اسلیمی و منبت‌کاری و نقاشی روی دیوار استفاده شده‌است.

 در دوره های قبل، این مسجد دچار فرسودگی ساختاری و بی توجهی به نگهداری شده است. این مسئله اداره اوقاف پاکستان را بر آن داشت تا در سال ۲۰۲۲ برای اجرای پروژه مرمت این مسجد تاریخ با نظارت یک کمیته مشورتی که شامل مورخان، معماران، کارشناسان حفاظت از میراث، مهندسان، و نمایندگان اوقاف و بخش آثار باستانی است، اقدام کنند.

 مراحل اولیه پروژه مرمت مسجد شامل مستندسازی دقیق و ارزیابی سازه است، ۷۵ درصد تعمیرات سقف و نورپردازی گنبدها، مناره‌ها و نمای مسجد انجام شده است و یک نمای شب خیره کننده ایجاد کرده است.

 مسئولان پروژه تلاش زیادی برای حفظ کف ماسه سنگ قرمز مسجد انجام می دهند، این پروژه به عنوان بخشی از میراث معماری آن، علاوه بر بازسازی سرویس‌های بهداشتی فرسوده، قرار است تا ژوئن آینده تکمیل شود.

مسجد پادشاهی یا مسجد عالمگیری  به دستور اورنگ زیب عالمگیر، آخرین امپراتور گورکانی هند ساخته شد.

این مسجد به عنوان نقطه تحولی در تاریخ معماری شبه قاره هند است که شکوه و زیبایی دوره گورکانی در آن دیده می‌شود.  این مسجد پس از بنای تازه ساز مسجد شاه فیصل در اسلام آباد دومین مسجد بزرگ در پاکستان و جنوب آسیا و پنجمین مسجد بزرگ جهان است.

کد خبر 1798893

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha