خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: پس از گذشت ۴۷۰ روز جنگ علیه نوار غزه، رژیم صهیونیستی بدون دستیابی به اهداف خود به غزه آتش بس را پذیرفت و به این فاجعه پایان داد.
در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، پس از آنکه جنبش فلسطینی حماس عملیات طوفان الاقصی را آغاز کرد، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل چندین هدف از جمله از بین بردن حماس، بازگرداندن اسرا و گروگانها، و اعمال کنترل امنیتی بر غزه را تعیین کرد. این اهداف به اهداف دیگری مانند ماندن در محورهای فیلادلفیا و نتساریم، کوچاندن ساکنان نوار غزه و اجرای طرح ژنرال ها گسترش یافت.
بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط روزنامه عبری معاریو، تنها حدود ۸ درصد از اسرائیلیها معتقدند که دولت نتانیاهو به طور کامل به اهدافی که در غزه برای خود تعیین کرده است، دست یافته است، در حالی که بسیاری از رهبران راست افراطی توافق آتش بس را شکست «اسرائیل» می دانند.
نابودی حماس
نابودی و از بین بردن موجودیت و حاکمیت جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) در غزه یکی از مهمترین و برجسته ترین اهداف جنگ اسرائیل در نوار غزه بود، اما پس از گذشت نزدیک به ۱۵ ماه از جنگ، حماس همچنان بخشی از نوار غزه است و حرف آخر را در آن می زندو همچنان کاملا آماده و توانمند است.
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در این باره نوشت که در میان فرماندهان نظامی اسرائیل تردیدها در مورد امکان دستیابی به هدف نابودی حماس وجود دارد، در حالی که روزنامه «یدیعوت آحارونوت» اعلام کرد که این جنبش فعال باقی خواهد ماند.
سلاح مقاومت
اسرائیل در از بین بردن تواناییهای گروههای مقاومت فلسطین، به ویژه گردان های القسام، شاخه نظامی حماس در نوار غزه، موفق نبوده است.
تا آخرین روز جنگ، مقاومت در حال ابداع تاکتیکهای رزمی جدید بود و ارتش اشغالگر متحمل خسارات سنگینی شد. این مسئله مؤید شکست هدف از بین بردن مقاومت است که «اسرائیل» در آغاز جنگ اعلام کرده بود.
بازگرداندن اسرا
بازگرداندن اسرا با قدرت نظامی یکی از مهمترین و برجسته ترین اهداف حمله به نوار غزه و نتانیاهو و سران ارتشش در هر سخنرانی و بیانیه و اعلامیه ای بود که متعهد شدند راه جنگ را تا بازگرداندن اسرا ادامه دهند.
اما این هدف نیز شکست خورد. اسرائیل از حدود ۲۵۱ اسیر، حدود ۱۱۶ نفر را از طریق معامله ای که توسط قطر در نوامبر ۲۰۲۳ حمایت شد، بازگرداند و سپس ماشین جنگی اسرائیل باعث کشته شدن دهها نفر از آنها شد.
برآوردهای اسرائیل نشان می دهد که هنوز حدود ۱۰۹ اسیر در غزه باشند اگرچه تعداد اسرای زنده مشخص نسیت.
پس از ماهها جنگ، اسرائیل با اکراه، در میان خشم راستگرایان افراطی، که بر ادامه جنگ برای بازگرداندن اسرا با زور اصرار دارند، قرارداد تبادل اسرا را امضا کرد.
آوارگی ساکنان غزه
کوچاندن مردم غزه یکی از اهداف اصلی اسرائیل بود. از همان روز اول جنگ، اشغالگران، سیاست زمین سوخته را دنبال کرد که هدف آن کوچاندن مردم به مصر بود، اما شکست خورد.
براساس توافق آتش بس، بیش از دو میلیون شهروند غزه در انتظار بازگشت به خانههای خود به ویژه در شمال، مرکز و شرق نوار غزه هستند.
اشغال غزه
اسرائیل بیست سال پس از خروج از نوار غزه، اشغال نوار غزه را نیز در فهرست اهداف خود قرار داد و به همین دلیل به دنبال ایجاد ویرانی در شمال و مرکز غزه، ایجاد پادگانهای نظامی دائمی و ایجاد محور نتساریم در این منطقه بود. اما در این هدف ناکام ماند.
بر اساس این توافق، اشغالگرا از نوار غزه طبق یک طرح مرحلهای که با نظارت میانجیهای قطری، مصری و آمریکایی بر سر آن توافق شد، از این منطقه خارج میشود.
محور فیلادلفیا
نتانیاهو بیش از یک بار اعلام کرده است که یکی از اهداف جنگ، کنترل محور فیلادلیفا است که در مرز بین نوار غزه و رفح مصر قرار دارد.
اگرچه چند ماه پیش وارد این محور شد، اما ارتش اشغالگر طبق توافق آتش بس مجبور به ترک آن شد.
بازگشت شهرک نشینها
با تهاجم ارتش اشغالگر به نوار غزه، انجمنهای راست افراطی مورد حمایت وزرای دولت راست افراطی به رهبری نتانیاهو، فعالیت ها و تحرکات خود را برای بازسازی شهرک ها در داخل نوار غزه، به ویژه در شمال، تشدید کردند.
در طول ماههای جنگ، دولت نتانیاهو آنچه را که به عنوان «طرح ژنرالها» شناخته میشود، به تصویب رساند که توسط «گیورا ایلند» ژنرال سابق ارتش اشغالگر پیشنهاد شد و بسیاری از رهبران ارتش اشغالگر ماموریت را برعهده گرفتند تا شمال نوار غزه را به یک منطقه نظامی تبدیل کنند و ساکنان را آواره کنند و به کسانی که باقی مانده اند، گرسنگی بدهند و مجبور به ترک آنجا شوند تا شهرک سازی دوباره برقرار شود.
اماین هدف محقق نخواهد شد زیرا ارتش اسرائیل مجبور به عقب نشینی از شمال و بازگرداندن منطقه به حالت قبل است.
اداره غزه
اسرائیل بر ضرورت مداخله در شکلدهی ویژگیهای روز پس از جنگ غزه اصرار داشت و پیشنهاداتش در این زمینه متفاوت بود که از نقش حماس در غزه جلوگیری شود و یک اداره امنیتی اسرائیل یا یک اداره مدنی برای مدیریت غزه تعیین شود. اما اسرائیل در این پیشنهاد شکست خورد.
در توافق آتش بس آمده است که اداره غزه یک امر «فلسطینی-فلسطینی» است و در حال حاضر صحبت از کمیته حمایت جامعه برای اداره نوار غزه است. این پیشنهاد را جنبش حماس در ابتدای سال گذشته، ۲۰۲۴ ارائه کرده است.
راه حل دو دولتی
نتانیاهو و وزرای دولت راست افراطی طی ماههای گذشته متعهد به به شکست کشاندن تشکیل دولت فلسطین شدند، به این بهانه که دولت اسرائیل را تهدید میکند. اما پیشنهاد «راهحل دو کشور» محبوبتر شده و از حمایت بینالمللی بیسابقهای برخوردار است، به این معنی که کشور فلسطینی از همیشه به آن نزدیکتر است.
نظر شما