به گزارش خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان، عباس سلیمی، پیشکسوت قرآنی امروز (دوشنبه، اول بهمن) در همایش قرآنی «شهر آرمانی» که در تالار ایوان شمس برگزار شد با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم (ص) گفت: پیامبر اسلام (ص) فرمودند آن کسی که در وجود او هیچ بهره ای از قرآن به چشم نمی خورد مانند یک خانه متروکه و ویرانه ای است. اهمیت این جمله از این نظر است که قرآن در زندگی ما اهمیت بسزایی دارد.
وی بر توجه به حضور کودکان و خردسالان در مساجد تاکید کرد و گفت: در دوران کودکی در مساجد از میهمانان پذیرایی می کردم. یکی از بزرگترها به من گفت انشاءالله که هیچ وقت کاسه «چه کنم چه کنم» به دست نگیرید. من ابتدا متوجه این فرمایش پیرمرد نشدم، به خانه رفتم و از مادرم سوال کردم. ایشان گفتند پسرم یعنی خداوند هیچ گاه در زندگی مستاصل و درمانده ات نکند و همه درهای خود را به روی تو نبندد. این جمله همیشه در ذهن من بود.
وی ادامه داد: در حال حاضر جهان گرفتار این کاسه چه کنم چه کنم شده است، بسیاری از جوامع بشری و حتی جوامع ما؛ بنابراین جامعه قرآنی ما باید در این زمینه تفکر کند، علت را جویا شوند و راه برون رفت از این مسایل را بیایند که ما چه اقداماتی باید انجام دهیم که از این مشکلات رهایی پیدا کنیم. پاسخ این سوال در آیه ۱۲۴ سوره طه است. علل همه بدبختی ها، نابسامانی ها و گرفتاری های جوامع بشری و جامعه خود ما این است که بعضی از افراد فرمول زندگی منهای خدا را انتخاب کردند و طبیعی است که نتیجه اش هم این شرایط فعلی جامعه می شود.
علل اصلی گرفتاری های تمام بشریت و جامعه امروز
سلیمی با اشاره به سخنان آیت الله جوادی آملی در این زمینه تصریح کرد: استاد جوادی آملی می فرماید این یک قرائت آیه است اما اگر دقت کنید ذکر به معنای قرآن نیز در قرآن آمده است. بر این اساس ما ذکر را در همین آیه به معنای قرآن نیز باید در نظر بگیریم. همچنین قرائت دومی وجود دارد که می توان گفت با این حساب دو عامل اساسی گرفتاری های جامعه بشری دوری از خداوند و بیگانگی با قرآن کریم است. وی همچنین می فرماید قرائت سومی نیز در این زمینه وجود دارد که آن این است که در پاره ای از روایات ذکر به معنای ولایت علی بن ابیطالب (ع) نیز آمده است و بر اساس قرائت سوم می توان گفت هر کسی که از خیمه سار ولایت علی و آل علی خارج شود، روی خوش در زندگی نخواهد دید. با این اوصاف می توان گفت که علل اصلی گرفتاری های تمام بشریت و جامعه امروز ما سه عامل است؛ اول فراموشی خداوند دوم بیگانگی با خداوند و سوم خروج از خیمه سار ولایت است؛ بنابراین تا زمانی که این مسایل برطرف نشود، آش همین است و کاسه همین.
وی با طرح این سوال که چرا برخی مدیریت ها پاسخگوی مسایل و مشکلات و نابسامانی های جوامع مختلف در بعد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و سایر زمینه ها نیست، گفت: پیامبر اکرم (ص) می فرماید اگر زندگی سعادتمندان را می خواهید، اگر طالب مرگ شهدا هستید، اگر می خواهید در روز قیامت در سایه سار رحمت الهی باشید، قرآن را بیاموزید.
سلیمی با اشاره به روایتی از علمای اهل سنت خاطرنشان کرد: علمای اهل سنت در مجموعه روایی کنزالعمال بیان کردند پیامبر اکرم (ص) به علی (ع) می فرماید یا علی قرآن را بیاموز و به مردم آموزش بده زیرا خداوند در ازای حرفی از قرآن که به دیگران آموزش می دهی برای تو ۱۰ پاداش منظور می کند و اگر عمر تو در مسیر آموزش قرآن به پایان برسد، شهید از دنیا رفته ای؛ بنابراین همه معلمان قرآن باید قدر این جایگاه رفیع را بدانند و با هیچ عنوانی آن را عوض نکنند و همچنین مجددا به علی (ع) می فرمایند وقتی که از دنیا بروید، فرشتگان عرش الهی همان گونه که مردم گرداگرد کعبه طواف می کنند بر گرد مزار تو طواف خواهند کرد؛ پس چرا ما در این مسیر حرکت نکنیم و چرا بیش از این کار نکنیم. این سوال مهمی است که در صورت پاسخگویی به آن بسیاری از مسایل و مشکلات ما در جامعه حل می شود.
وی در ادامه افزود: اگر می خواهیم با سعادت و عاقبت به خیری پرونده عمرمان بسته شود و در قیامت مورد عنایت خداوند و اهل بیت (ع) باشیم، باید از در خانه قرآن ولایت هیچ جای دیگری نرویم و بر تلاش های قرآنی خودمان در زمینه آشنا کردن مردم با این کتاب زندگی بیفزاییم.
همچنین در این برنامه، پرویز سروری، نایب رییس شورای شهر تهران نیز گفت: قرآن نور است و آنانی که تولید نور می کنند، ظلمات را از بین می برند. خداوند می فرماید آنهایی که در مسیر قرآن قرار می گیرند در اصل دارند جامعه را به سوی نور هدایت می کنند و آنهایی که در مسیر طاغوت و کفر گام بر می دارند مردم را از توحید به ظلمات و تاریکی های منتقل می کنند؛ بنابراین خوش به حال آنهایی که مهمترین وظیفه الهی را که توسعه فرهنگ قرآنی است در جامعه به دست گرفتند.
فعالیت خانه های قرآن در ۳۵۲ محله تهران
وی در ادامه تصریح کرد: امام هادی (ع) در زیارت جامعه می فرماید پیام اهل بیت عصمت و طهارت نور است؛ بنابراین اگر ما سعادت جامعه اسلامی را می خواهیم باید جامعه اسلامی را به سمت جامعه قرآنی هدایت کنیم. سرمایه گذاری در قرآن یعنی سرمایه گذاری بدون ضرر و سراسر سود لذا اگر ما می خواهیم یک جامعه پاک، همدل و سالم داشته باشیم باید در قرآن سرمایه گذاری نماییم.
نایب رییس شورای شهر تهران از فعالیت خانه های قرآن در ۳۵۲ محله تهران خبر داد و گفت: توسعه می کنم حتما این موضوع را با سرعت و دقت ادامه دهید و این کانون نور را در محلات توسعه دهید. طبیعتا این خانه های قرآن می تواند زمینه ارتباطات مردم را با قرآن فراهم کنند.
استفاده از هوش مصنوعی در جهت توسعه فعالیت های قرآنی
وی تصریح کرد: نکته مهم دیگر این است که شنیدم همکاران از تکنولوژی های جدید و ابزارهای موجود مانند هوش مصنوعی در جهت توسعه فعالیت های قرآنی استفاده می کنند که این امر بسیار قابل تحسین است. تجربه نشان داده هر کجا که خلاقیت داشتیم جامعه به سوی قرآن تمایل نشان داده و در توسعه فعالیت های قرآنی پیشرفت داشتیم.
سروری در ادامه افزود: در این زمینه ها حتما باید خلاقیت و نوآوری داشته باشیم و آموزه های قرآنی را ملاک کار خود قرار دهیم.
وی خاطرنشان کرد: ما در شورای شهر تهران نسبت به موضوعات فرهنگی و قرآنی حساسیت بسیار بالایی داریم و تنها در این زمینه است که همیشه به صورت یکدست و هماهنگ رای می دهیم. این نشان می دهد که شورای شهر تهران متوجه است که سرمایه گذاری کردن در موضوعات فرهنگی به ویژه فعالیت های قرآنی چقدر می تواند جامعه را به سمت نورانیت و معنویت و در عین حال سلامت و خلق فرصت های مناسب برای یک جامعه آرمانی فراهم کند.
نظر شما