هشدار نماینده مجلس به دستگاه های خاطی در اجرای قانون هوای پاک

قیصری با بیان اینکه مجلس نقش نظارتی در اجرای قانون هوای پاک دارد و قطعاً با مسئولان و دستگاه‌های  متخلف برخورد خواهد کرد. گفت: در ۶ سال گذشته، اجرای برنامه ها را رها کردیم و صرفاً زمانی که با پدیده وارونگی دما و آلودگی هوا مواجه می شویم یاد قانون هوای پاک و راهکارهای برون رفت از این وضعیت می افتیم.

«زینب قیصری» نماینده مردم تهران و رییس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و اجتماع خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که چرا مجلس هر ساله معضل آلودگی هوا را مطرح می کند ولی تا کنون شاهد هیچ گونه اقدام درخور و تاثیرگذاری نبودیم ضمن اینکه شرایط بدتر هم شده است؟ اظهار کرد: برای حل مسئله آلودگی هوا، قانون هوای پاک در سال ۱۳۹۶ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و ابلاغ گشت و در آن راهکارهایی برای کاهش آلودگی هوا پیش بینی شد. اما با گذشت بیش از ۵ سال از ابلاغ این قانون کشور کماکان با مشکل آلودگی هوا دست به گریبان بوده و هر سال شهرهای جدیدی درگیر این معضل زیست محیطی می شوند.

وی تصریح کرد: طبیعی است که با توجه به این حجم از خسارات و عوارض منفی آلودگی هوا بر سلامت شهروندان و اقتصاد کشور، اقدام عاجل برای باز شدن گره های موجود بر سر اجرای قانون هوای پاک امری ضروری است و باید اراده جدی در این خصوص وجود داشته باشد.

لزوم اجرای قانون هوای پاک

قیصری ادامه داد: بدیهی است که باید هر چه سریع‌تر به سمت اجرای قانون هوای پاک پیش رفت، اما مهم‌ترین قدم در این مسیر شناخت صحیح از دلایل عدم اجرای این قانون است. طبیعتاً اجرای ضعیف قانون هوای پاک متأثر از عواملی است که باید شفاف‌سازی شده و برای رفع آنها راهکارهایی شناسایی شود.

نماینده مردم تهران در مجلس بیان کرد: مجلس شورای اسلامی نقش نظارتی در اجرای قانون هوای پاک دارد و قطعاً با مسئولان و دستگاه‌های متخلف برخورد خواهد کرد.در ۶ سال گذشته، اجرای برنامه ها را رها کردیم و صرفاً زمانی که با پدیده وارونگی دما و آلودگی هوا مواجه می شویم یاد قانون هوای پاک و راهکارهای برون رفت از این وضعیت می افتیم.

آلودگی هوا یک موضوع فرابخشی است/ مجلس نقش نظارتی دارد

وی با بیان اینکه موضوع آلودگی هوا موضوع فرابخشی است، خاطرنشان کرد: حل آن نیازمند همراهی دستگاه‌های مختلف است. بسنده‌کردن به راهکارهای کوتاه‌مدت و اضطراری نمی‌تواند پاسخی درخور، مناسب و پایدار برای رفع مشکل آلودگی هوا در شهرهای بزرگ کشور پیش‌روی ما قرار دهد. 

قیصری تصریح کرد: مسأله آلودگی هوا یک چالش پیچیده و چند وجهی است که حل آن نیازمند مشارکت همه ارکان جامعه است. تجربه دهه‌های گذشته نشان داده است رویکردهای بخشی و مقطعی نمی‌توانند به نتایج پایدار منجر شوند. آنچه امروز بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد، حرکت به سمت حکمرانی یکپارچه است.

اصلاح الگوهای سفر درون‌ شهری، مستلزم برنامه‌های آموزشی مستمر است

رییس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی گفت: تجربه کشورهای موفق نشان می‌دهد که تغییر رفتار شهروندان و اصلاح الگوهای سفر درون‌ شهری، مستلزم برنامه‌های آموزشی مستمر و اطلاع‌رسانی شفاف است.

قیصری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تقویت ناوگان حمل و نقل عمومی نقش مهمی در کاهش آلودگی هوا دارد و ما با مشکلات عمده ای در این حوزه مواجهیم چرا در این زمینه یک اقدام قاطعی صورت نمی گیرد؟ اظهار کرد: تعداد و حجم تردد خودروها و وسایل نقلیه در تهران بسیار زیاد است، فقط بالای ۵ میلیون دستگاه موتورسیکلت‌ در پایتخت تردد می‌کند که ماده (۶) قانون هوای پاک در خصوص معاینه فنی آنها حتما باید اجرا شود، متاسفانه به وسایل نقلیه موتوری بی توجهی شده است و الزامی برای ارائه گواهی معاینه فنی جهت تردد موتورسیکلت‌ها نیست.

۲۴ میلیون ناوگان فرسوده در کشور داریم

وی افزود: یکی از مهم‌ترین موارد موضوع اسقاط خودروهای فرسوده است. طبق قانون هوای پاک ما باید کل ناوگان فرسوده را از رده خارج کنیم. اما در حال حاضر ۲۴ میلیون ناوگان فرسوده در کشور داریم که نشان می‌دهد عملکرد ما به این بند از قانون مناسب نبوده است.

۱۳ میلیون ناوگان موتور سیکلت در کشور وجود دارد/ 90 درصد آنها فرسوده است

قیصری اذعان کرد: طبق آمار پلیس راهور تقریباً ۱۳ میلیون ناوگان موتور سیکلت در کشور وجود دارد که ۹۰ درصد آن فرسوده است. این آمار ناوگان موتورسیکلت فرسوده سهم بالایی در انتشار آلایندگی به همراه دارد و در زمینه اسقاط نیز به آن توجه نشده است که باید حتماً به آن توجه شود.

نماینده مردم تهران گفت: توجه به نقش شهرسازی در کیفیت هوا ضرورت دارد، طراحی شهری نامناسب و گسترش بی‌ضابطه شهرها، نه تنها وابستگی به خودروی شخصی را افزایش می‌دهد، بلکه با کاهش فضای سبز و اختلال در جریان هوا، شرایط را برای تشدید آلودگی فراهم می‌آورد.

۱۲ درصد مرگ و میرها ناشی از آلودگی هواست

وی گفت: امروز آلودگی هوا معضلی بین المللی محسوب می‌شود به نحوی که در دنیا فقط چند کشور توانسته‌اند با وضع و اجرای سختگیرانه قوانین و استاندارهای زیست محیطی، شرایط استمرار هوای پاک را مهیا کنند، در ایران بر اساس اطلاعات مرکز تحقیقات آلودگی هوا، تقریبا ۱۲ درصد مرگ و میرها ناشی از آلودگی هوا است و تنفس در هوای ناپاک و آلوده آثار مرگباری بر سلامتی مردم کشور داشته و باعث مرگ و میرهای خاموش می‌شود.

کد خبر 1799859

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha