به گزارش خبرگزاری شبستان؛ برنامه «مستند فرهنگ» امروز چهارشنبه سوم بهمن ماه با مروری بر زندگی منیره گرجی تنها زن مجلس خبرگان قانون اساسی از رادیو فرهنگ پخش می شود.این مستند پرتره کاری از گروه تولید و تامین رادیو فرهنگ است که به تهیه کنندگی فاطمه محمدیان فر بر اساس زندگی و فعالیت های بانوی فقید منیره گرجی و بر اساس زندگی و ماجرای انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی که روز جمعه ۱۲ مرداد ۱۳۵۸،در سراسر ایران برگزار شد و در نتیجهی آن ۷۳ نفر از سراسر ایران برای این مجلس برگزیده شدند که از میان آنان تنها نام یک زن به چشم میخورد، منیره گرجی که یکی از ده تن نامزد منتخب تهران بود تولید شده است بازخوانی تاریخ انقلاب اسلامی هنوز بعد از گذشت سالیان دراز وقایع بسیاری را نمایان میکند که افراد زیادی در آن نقشآفرین بودهاند. مردان و زنانی که در بزنگاهها در جهت پیشبرد اهداف انقلاب تلاش کردهاند ولی شاید کمتر کسی آنان را میشناسد.
منیره گرجی یکی از این افراد است. زنی که با سختی در دوران محدودیت تحصیل زنان، توانسته بود خود را به علم قرآن مجهز کند و در کشاکش انقلاب با برپایی کلاس درس در راستای آگاهی بخشی به زنان جامعه گام بردارد. او اولین و تنها زنی است که توانست به مجلس خبرگان قانون اساسی راه یابد. این تنهایی حتماً برای او دشوار بوده است اما زمینهای برای توجه به زنان و نیازهایشان در قانون اساسی و نیز برای حضور زنان در ساختار این حکومت نوپا بود. اینکه او چگونه و با حمایت چه کسانی به این جایگاه دست یافت مایه شگفتی است چرا که در زمانه امروز هم چنین رخدادی عجیب به نظر میرسد.
منیره گرجی در سال ۱۳۰۸ در تهران به دنیا آمد و در خیابان ایران ساکن بود پدرش در زمینهای سرخه حصار در اطراف تهران کشاورزی میکرد. او در محیطی سنتی و پر از صمیمیت در کنار ۷ خواهر و برادر دیگرش بزرگ شد و به سن تحصیل رسید. در آن زمان درس خواندن و مدرسه رفتن برای دختران امر پسندیدهای نبود، با این حال او توانست تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در همان محله قدیمی بگذراند.
منیره در سن پانزده سالگی با مهدی گرجی که مردی کفاش بود ازدواج کرد و تحصیلاتش را در دوره متوسطه را نیمهتمام رها کرد. خانم گرجی بعدها در سن ۳۵ سالگی تحصیل در امور دینی را آغاز کرد در حالی که چند فرزند داشت.
گرجی از ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و هم زمان با آغاز نهضت امام خمینی فعالیتهای خود را شروع کرد. او که در آن زمان در نزدیکی میدان ژاله ساکن بود از نزدیک شاهد حضور مردم در خیابان و کشتارهای بیرحمانه بود از این رو تصمیم گرفت ساکت نباشد و برای تغییر شرایط تلاش کند.
منیره در آن زمان بسیار جوان بود و کودک خردسال داشت اما تصمیم گرفت تحصیل کند و کلام خدا را بشناسد. همچنین او با برگزاری جلسات قرآن و تدریس مباحث دینی سعی در آگاهی بخشی به مردم داشت. قالب جلسات با موضوعات اجتماعی، تفسیر و احکام، برگزار شده و محل گردهمایی زنان و دختران در سنین گوناگون بود. اما به تدریج این جلسات شکل سیاسی به خود گرفته بود.
منیره گرجی در پی برگزاری این جلسات برای سخنرانی به دیگر شهرها هم دعوت میشد. سخنرانیهای پرشور و انقلابی او در جمع زنان، شرکت در راهپیماییها، تظاهرات و تشویق زنان به مشارکت سیاسی از جمله فعالیتهای او پیش از انقلاب بود. خودش در مصاحبهای عنوان کرده است که سید محمود طالقانی پیش از انقلاب از او خواسته بود در جلسات تبلیغی همراهش باشد و به سوالات بانوان پاسخ بگوید. این فعالیتها تا پیروزی انقلاب ادامه داشت.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۵۷ به دعوت آیت الله سید محمد حسین بهشتی در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی شرکت کرد و با کسب یک و نیم میلیون رأی معادل ۵۱ درصد آرا در تهران به این مجلس راه یافت.
منیره گرجی پس از یک دوره فعالیت از سیاست کنار کشید و به برگزاری جلسات درس و تدریس در حوزه علمیه مشغول شد. او در سن ۹۵ سالگی در ۲۳ دی ماه ۱۴۰۳ در تهران در گذشت.« مستند فرهنگ» را ساعت ۱۴:۳۰ روی موج اف ام ردیف ۱۰۶ مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.
نظر شما