به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، آیین اختتامیه «هفدهمین دوره جایزه ادبی جلال آلاحمد» عصر امروز چهارشنبه، سوم بهمن در تالار قلم کتابخانه ملی برگزار شد.
در این مراسم «سیدعباس صالحی»، وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه جایزه آل احمد در ۱۷ دوره برگزاری فراز و فرودهایی پشت سرگذاشته است، توضیح داد: در هدف گذاری این جایزه آمده بود که به منظور پاسداشت زبان فارسی، ادبیات ملی و ادبیات دینی برگزار می شود. من بر ادبیات ملی تاکید می کنم. چگونه این جایزه میتواند در خدمت ادبیات ملی قرار گیرد؟ وقتی از این ادبیات سخت می گوییم منظور تضاد با ادبیات جهانی و نژادپرستانه نیست بلکه این ادبیات ملی مولفه هایی دارد؛ ادبیات ملی در خدمت انسجام ملی و همگرایی و همبستگی ملی قرار می گیرد و ادبیات ملی میتواند روح وحدت را به فضای تکثر اجتماعی منتشر کند. ادبیات تفرقه آفرین و فاسد افزا نمی تواند ادبیات ملی باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ویژگی دوم ادبیات ملی ادبیاتی است که به هویت ملی کمک کند و بتواند در عین مبادله امتیازهای هویت ملی را حفظ کند. این ادبیات فرصت ساز برای اتصال این هویت است در شرایطی که خطر گسست ها وجود دارد.
صالحی خاطر نشان کرد: ویژگی سوم ادبیات ملی این است که بو و رنگ و طمع تاریخ و جغرافیای آن ملت را دارد. حس بوم و بومی گرایی در ادبیات وجود دارد. ادبیات ملی ایران از چند هزار سال تاریخ و هزاران سال سابقه سرزمینی ایران مایه می گیرد. می آموزد اما مقلد نمی شود.
وی یادآور شد: ویژگی چهارم این است که این ادبیات، خرده فرهنگ ها را بخشی از بافت ملیت می داند و ادبیات ملی ایرانی ادبیاتی است که خرده فرهنگ های اقلیم ها و اقوام و مذاهب و ادیان را به عنوان اجزای ملی خود تلقی می کند و با آن همراهی و همیاری می کند. به نظر می آید اینگونه مولفه ها مربوط به ادبیات ملی است و جایزه جلال برای ارتقای ادبیات ملی ترسیم شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه جلال آل احمد یک ادیب با همه مولفه ها بود، اظهار کرد: می توان پاره ای از رفتارها و گفتارهای جلال را پسندید یا نپسندید اما بی تردید او یک ادیب با همین مولفه ها بود. جلال وقتی تظاهرات توده ای را در نفت شمال دید راه خود را جدا کرد چرا که فهمید نمی تواند به عنوان یک ادیب علمی با این گروه همراه باشد. جلال غالبا در همه نوشته های خود تعلق به هویت ملی را به شکل ریشه دار داشت و نشان می داد. این طمع و بو و رنگ در آثار جلال کاملا مشهود است؛ او با اینکه مردم شناسی نخوانده بود اما به این تمایزات و امتیازات رنگ و بوی مردم ایران توجه داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در نوشته های جلال آل احمد فرهنگ و ادبیات ثروت است، گفت: در نوشته های روزانه او که در روزنامه اطلاعات منتشر شد به زبان تاتی توجه می کند. ١۵٠٠ واژه تاتی را یادداشت می کند به این معنا که ثروت ایران تنها نفت نیست بلکه چیزهایی است که در آداب و رسوم وجود دارد و جلال تاکید می کند این فرهنگ نیز ثروت ایران محسوب می شود.
صالحی با بیان اینکه ادبیات ملی که جایزه جلال موظف بوده به آن توجه کند با این متغیرها تعریف می شود، گفت: در روزهایی که ایران ما در نظر گرگ ها بوده و هست توجه به ادبیات ایران اهمیت پیدا می کند. شاهنامه و فردوسی این ادبیات را حفظ کرده اند. از این منظر هم می شود به جایزه جلال نگاه کرد که چطور در این شرایط آشوب زده جهانی به کمک ایران بیاید، ایرانی که افتخارات گرانباری داشته که انسانیت به آن مدیون است. امروز بار تاریخی این سرزمین بر دوش من و شما است. جایزه جلال را بیشتر به ایرانی که سرافراز بوده و هست، متصل کنیم.
نظر شما