خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: سربازان و افسران اسرائیلی با تشدید پیگردهای بین المللی به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در نوار غزه، در جریان حمله به غزه در هفتم اکتبر 2023، مواجه هستند.
نزدیک به 50 شکایت علیه سربازان اسرائیلی در دادگاههای بینالمللی ثبت شده است که تاکنون 10 مورد از آنها مورد بررسی قرار گرفته است. آفریقای جنوبی، سریلانکا، بلژیک، فرانسه و برزیل از جمله کشورهایی هستند که شاهد این محاکمه بودند.
در یک مورد، یک دادگاه برزیلی دستور تحقیق درباره یک سرباز اسرائیلی مظنون به جنایات جنگی را صادر کرد که باعث شد او از کشور این فرار کند.
تعقیبهای فعال
این پیگردها تا حدی به دلیل انتشار محتواهایی توسط سربازان اسرائیلی است که موارد نقض حقوق انسانی شان را در رسانه های اجتماعی مستند می کردند، به طوری که تخمین زده می شود که سربازان روزانه حدود یک میلیون عکس و ویدیو پست می کردند.
در میان سازمانهایی که تلاشهای تعقیب و پیگرد سربازان اسرائیلی را رهبری میکنند، بنیاد «هند رجب» وجود دارد که به دنبال شکستن چرخه معافیت از مجازات و گرامیداشت یاد و خاطره قربانیان نسلکشی در غزه است.
بنیاد «هند رجب» درخواست بازداشت نزدیک به هزار افسر و سرباز اسرائیلی با تابعیت دوگانه در کشورهایی از جمله اسپانیا، آفریقای جنوبی، تایلند، سریلانکا و شیلی را ارائه کرد.
این بنیاد چند روز پیش درخواستی برای صدور حکم بازداشت سرلشکر «غسان علیان» که سمت هماهنگ کننده فعالیتهای دولت اشغالگر اسرائیل در اراضی فلسطین را بر عهده دارد، به دادگاه کیفری بین المللی ارائه کرد.
هند رجب، یک دختر فلسطینی پنج ساله است که به همراه شش تن از بستگانش در 29 ژانویه 2024 بر اثر بمباران رژیم صهیونیستی که خودروی حامل او به همراه خانواده اش در تل الهوی در شهر غزه را هدف قرار دادند، شهید شد.
بنیاد هند رجب ، از زمان تأسیس در فوریه در بروکسل، بلژیک مستقر است.
این بنیاد اعلام کرد که در درجه اول به دنبال عدالت جویی در پاسخ به جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی و نقض حقوق بشر توسط اسرائیل علیه فلسطینیان است.
در مواجهه با این اقدامات قانونی، ارتش اشغالگر اسرائیل به سربازان خود دستور داده است که از انتشار فعالیتهای نظامی در شبکههای اجتماعی خودداری کنند، همچنین ارزیابیهایی از خطرات قانونی احتمالی هنگام سفر به خارج از کشور ارایه شد و به سربازانی که به کشورهایی مانند قبرس، اسلوونی وقبرس و هلند سفر می کنند، هشدار داد که ممکن است بر اساس شکایت های علیه شان ارائه شده دستگیر شوند.
ترس سربازان
شبکه عبری زبان 12 اعلام کرد که سربازان اشغالگر نگرانی فزایندهای از تعقیب و دستگیری در کشورهایی دارند که به آنها سفر خواهند کرد، این دستگیری در نتیجه جنایات جنگی و نسل کشی در نوار غزه و جنایات جنگی در لبنان انجام میشود.
دهها سرباز اسرائیلی که در جنگ شرکت داشتند، حسابهای شبکههای اجتماعی خود را قبل از سفر حذف کردند، بهویژه که تعدادی از آنها در ماههای آینده به برزیل سفر خواهند کرد.
این شبکه به نقل از یک سرباز اسرائیلی به نام «گای» نوشت: او پس از دو هفته با دوستان خود که در جنگ غزه و لبنان در ماههای بسیاری شرکت کردند، سفر خواهد کرد و ما همه فیلم ها و عکس هایی را که در این صفحه فیس بوک و اینستاگرام منتشر کرده بودیم، حذف کرده ایم.
این سرباز میگوید: ما می ترسیم که مقامات در برزیل ما را در پی شکایتهای سازمانهای طرفدار فلسطین دستگیر کنند و کل سفر ما خراب شود. دیدیم چه اتفاقی برای سربازی که به برزیل سفر کرد و مجبور شد در یک عملیات پیچیده فرار کند تا دستگیر نشود، افتاده است. ما هیچ گونه مطلب، عکس یا فیلمی در اختیار این سازمانها قرار نمیدهیم.
یک سرباز دیگر میگوید که اگر می خواهیم با سر و صدا راه برویم، باید حسابهای خود را در شبکه های اجتماعی حذف کنیم، می خواهیم مانند بقیه به یک سفر پس از خدمت برویم و تعقیب نشویم. پس از بازگشت از سفر، حسابهای خود در شبکههای اجتماعی را بازیابی خواهیم کرد، باید باهوش باشیم.
نزدیک سه هفته پیش، «هرزی هالوی» رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی، تصمیم گرفت هویت تمام سربازان و افسران شرکت کننده در عملیات نظامی مربوط به جنگ را پنهان کند، در حالی که نگرانی فزاینده از تلاش برای پیگرد قانونی آنها در خارج از کشور وجود دارد.
این دستورالعملها شامل تمامی پرسنل نظامی با درجه سرتیپی و پایینتر میشد و شامل ممنوعیت انتشار هر گونه عکس یا نام فیلمهای است که ممکن است به عنوان دلیل و مدرک در تحقیقات جنایات جنگی ارتکابی و انجام شده توسط ارتش اشغالگر در نوار غزه استفاده شود.
حسابرسی جدی
«صلاح عبدالعاطی» مدیر کمیته بینالمللی حمایت از مردم فلسطین (حشد)، بر لزوم پاسخگویی اسرائیل به خاطر جنایاتی که علیه غیرنظامیان مرتکب شده است، تاکید و اعلام کرد که بایداز مسیری جدی برای محاکمه و پاسخگویی استفاده کرد..
عبدالعاطی میگوید که دادگاه کیفری بینالمللی پس از تأخیر طولانی، حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم اشغالگر صهیونیستی و «آوی گالانت» وزیر جنگ سابق وی را صادر کرد، اما باید ، حکم بازداشت علیه همه کسانی که در جنگ نسل کشی شرکت کردهاند صادر شود.
او توضیح میدهد که پروندههای قضایی مختلفی در کشورهای متعدد علیه سربازان ارتش اشغالگر به مراجع قضایی بینالمللی ارائه شده است. برخی از پروندهها درباره سربازانی به موفقیت رسیده است که ارتکاب به جنایت جنگی شان علیه غیر نظامیان در غزه اثبات شده است و مورد تعقیب قرار گرفتند. اما مقامات اشغالگر قبل از دستگیری شان، آنها را به صورت غیر قانونی خارج کردند.
عبدالعاطی میگوید که اقدامات جدی کشورهای مختلف جهان برای محاکمه و بازخواست سربازان اشغالگر که ثابت شده مرتکب جنایات جنگی علیه غیرنظامیان در نوار غزه شدهاند، وجود دارد. علاوه بر این محدودیتهایی برای سفر آنها اعمال شده است.
نظر شما