جنبش «بی دی اس»؛ تحریم اسرائیل چه لطمه‌ای به بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان زد؟

جنبش «بی دی اس» که با هدف تحریم اسرائیل فعالیت می‌کند اعلام کرده است که کمپین تحریم بر کاهش فروش شرکت‌های جهان تاثیر گذاشته است و آنها را تحت تاثیر قرار داده است.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: جنبش «بی دی اس»  که اختصار سه کلمه (Boycott) به معنای تحریم، (Divestment) خارج کردن سرمایه گذاری‌ها و (Sanctions) به معنای تحریم است که با الهام از جنبش‌های آزادیخواهانه‌ای همچون جنبش حقوق مدنی آمریکا و جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی اعلام موجودیت کرد.

جنبش بی دی اس(BDS) در سال ۲۰۰۵ با هدف تحریم رژیم صهیونیستی فعالیت خود را آغاز کرد و به ویژه در زمان جنگ غزه، فعالیت این جنبش به طور فزاینده‌ای افزایش پیدا کرد و بیش از ۳۷۰ سازمان غیردولتی فلسطینی، احزاب سیاسی، سندیکاهای حرفه‌ای، هیئت‌ها و اتحادیه‌های مختلف، جنبش‌های مردمی، هنرمندان، دانشجویان و رهبران دینی به آن پیوستند.

محمود نواجعه، هماهنگ کننده عمومی کمیته ملی فلسطین برای تحریم، سلب سرمایه و تحریم ها (BDS)که بزرگ‌ترین ائتلاف در جامعه مدنی فلسطین است و جنبش BDS را رهبری می کند، گفت: تأثیر کمپین‌های تحریم معمولاً از طریق کاهش شدید فروش، از دست دادن شهرت یا حذف از مناقصه‌های بزرگ نمایان می‌شود.

وی افزود: اکثر شرکت‌های متاثر از کمپین‌های تحریم با دلایلی مانند تغییر ساختار یا رعایت استانداردهای عملیاتی و کیفی سعی در سرپوش گذاشتن بر این موضوع و توجیه خروج خود از بازار دارند و نمی‌خواهند علنا اعلام کنند که به خاطر تحریم‌ها کنار گذاشته شده‌اند.

محمود النواجعه در ادامه اظهار کرد که شرکت آمریکایی «یام برندز» که مالک برندهای «کنتاکی» و «پیتزا هات» است، با ادعای عدم رعایت استانداردهای عملکرد و کیفیت، خروج از بازار ترکیه و فسخ قرارداد امتیاز با شریک داخلی را اعلام کرده‌اند.

النواجعه گفت: کم‌اهمیت جلوه دادن تأثیر تحریم‌های اسرائیل برای شرکت‌ها امر جدیدی نیست. واقعیت‌ها ثابت می‌کند که فشار مردم مؤثر است، همانطور که در مورد مک‌دونالدز، کارفور، کوکاکولا و سایر شرکت‌هایی دیدیم که کمپین تحریم در سطح جهانی، خسارات هنگفتی به آنها و شهرتشان وارد کرد.

وی افزود: تعطیلی صدها شعبه و اعلام ورشکستگی تنها یک تصمیم اداری نیست، بلکه نتیجه مستقیم موفقیت آمیز تحریم مردمی است و ما باید به  ادامه فشار تا عقب نشینی کامل شرکت‌های همدست در حمایت از رژیم نسل‌کشی اسرائیل ادامه دهیم.

وی افزود: اپراتور محلی در ترکیه برای برندهای کنتاکی و پیتزا هات عنوان بهترین شریک حق امتیاز را در سال ۲۰۲۳ دریافت کرد و بعد از آن به دلیل کمپین تحریم سود او رو به کاهش رفت و این شرکت ادعا کرد که  به دلیل عدم رعایت استانداردهای عملکرد و کیفیت، کاهش فروش و سود را داشته است.

هماهنگ کننده کمیته ملی فلسطین برای تحریم اسرائیل در ادامه گفت: شرکت‌ها تأثیر تحریم را تصدیق می‌کنند، اما از تصدیق عمومی اجتناب می‌کنند، زیرا این شتاب بیشتری به تحریم آنها می‌دهد و آنها را ورشکسته می‌کند و تلاش می‌کنند توجیه‌های دروغین  بیاورند.

تحریم و تاثیر آن بر شرکت‌های بزرگ

النواجعه گفت: شرکت‌ها و مؤسسات مالی بیش از هر زمان دیگری از تأثیر فزاینده جنبش تحریم، واگذاری و تحریم‌ها (BDS) علیه اسرائیل آگاه هستند و بسیاری از این شرکت‌ها شروع به لغو یا تعلیق پروژه‌هایی کرده‌اند که مستقیم یا غیرمستقیم به تقویت رژیم اشغالگر، آپارتاید و نسل‌کشی اسرائیل کمک می‌کنند.

وی اظهار کرد:  یکی از نتایج تحریم، اعلامیه صندوق دارایی دولتی نروژ در دسامبر گذشته بود که تمام سهام خود را «بیزک»، بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی اسرائیل، به دلیل خدماتش به شهرک‌های اسرائیلی در کرانه باختری اشغالی فروخت.

وی گفت:  در رابطه با مک دونالد، فروش جهانی آن بین ژوئیه تا سپتامبر ۲۰۲۴ به میزان یک و نیم درصد درصد کاهش یافت که بیشترین کاهش در چهار  سال گذشته بوده است.

شرکت سرمایه گذاری «شیفرون» همچنین پروژه ۴۲۹ میلیون دلاری توسعه میدان گازی اسرائیل را متوقف کرده است.

وی افزود: در آگوست ۲۰۲۴، صندوق بازنشستگی بریتانیا سرمایه گذاری‌های خود را که حدود ۱۰۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شد از دارایی های اسرائیل خارج کرد. شرکت بیمه فرانسوی AXA نیز سرمایه گذاری‌های خود را در بانک‌های بزرگ اسرائیلی فروخت.

النواجعه تاکید کرد که در ماه نوامبر گذشته، فروشگاه‌های زنجیره‌ای «کارفور» پس از فشارهای کمپین تحریم، تمام شعبه‌های خود را در اردن تعطیل کرد و به دنبال آن همه شعبه‌های خود در سلطان نشین عمان در ژانویه گذشته بست.

همچنین شرکت «سیون الیون» تمام فروشگاه‌های خود را در نوامبر گذشته در اسرائیل تعطیل کرد.

در ژاپن، پس از یک کمپین تحریم، Elbit Systems، بزرگ‌ترین تولیدکننده اسلحه خصوصی اسرائیل، غرفه خود را در نمایشگاه بین المللی هوایی اکتبر ۲۰۲۴ بست.

در ماه نوامبر، کمپین تحریم، همچنین  پوما، این شرکت آلمانی به روابط خود با اسرائیل پایان داد.

النواجعه در ادامه تصریح کرد که تفاوت در واکنش شرکت‌ها عمدتاً به دلیل قدرت کمپین‌های تحریم محلی و سطح فشار مردمی است و هرچه تحریم شدیدتر و گسترده‌تر باشد، نادیده گرفتن پیامدهای همدستی خود با اشغالگران اسرائیل برای شرکت‌ها دشوارتر می‌شود.

همچنین در آستانه ماه رمضان، کمیپ برای تحریم خرمای اسرائیلی نیز افزایش یافته است. سازمان همبستگی با فلسطین اعلام کرد: اغلب خرمای اسرائیل، در شهرک‌های غیرقانونی در کرانه باختری اشغالی توسط شهرک‌نشینان اسرائیلی کِشت می‌شود و فعالان مرتباً به مردم هشدار می‌دهند قبل از خرید برچسب‌ خرما را بررسی کنند.

کد خبر 1805760

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha