خبرگزاری شبستان، گروه بینالملل: کشورهای شرق آسیا همچون اندونزی، سنگاپور، تایلند، فیلیپین، برونئی همانند کشورهای اسلامی و عربی در استقبال از ماه رمضان سنتهای مشترکی دارند، از جمله فضای معنوی که در طول ماه مبارک ایجاد میشود، اما هر کشوری در جشن گرفتن ویژگی خاص خود را دارد.
برهمین اساس، مسلمانان تایلند با ذبح حیوانات اهلی و مسلمانان مالزی وعدههای افطاری رایگان به روزه داران در مساجد و مسلمانان دیگر شرق آسیا با آداب و رسوم خاص خود به استقبال این ماه مبارک میروند.
آداب و رسوم مشترک
شباهت زیادی در آداب و رسوم بین مسلمانان کشورهای جنوب شرقی آسیا با آداب و رسوم شناخته شده در جهان عرب و کشورهای خاورمیانه وجود دارد.
در ماه رمضان، مسلمانان در انجام امور خیر با یکدیگر به رقابت می پردازند و فعالیت های شبانه روزی و مجالس خیریه به منظور کسب ثواب مضاعف در ماه نیکوکاری برگزار می شود؛ همچنین استقبال از این ماه همزان با نظافت و آماده سازی منازل است.
برنامه افطاری گروهی در کشورهای عربی و کشورهای آسیای جنوب شرقی مانند اندونزی، فیلیپین و تایلند نیز از جمله آداب مشترک است؛ همچنین، جاده ها، شهرها و روستاهای کشورهای مجمع الجزایر شرق آسیا مانند کشورهای عربی تزیین میشود.
مسلمانان در سراسر جهان و در شرق آسیا نیز به اطاعت، عبادت و نماز تراویح و نماز شب روی می آورند، همچنین بسیاری از مغازهها و رستورانها در تعدادی از کشورها مانند برونئی، اندونزی و مالزی نیز قبل از افطاری تعطیل می شوند.
غسل و زیارت اهل قبور
این مجمع الجزایر، بزرگترین منطقه مسلمان نشین است و اندونزی با ۲۳۱ میلیون مسلمان که ۸۶ درصد جمعیت را تشکیل می دهند، بزرگترین جامعه مسلمانان جهان به شمار میآید.
اندونزی آداب و رسوم بی نظیری در تدارک ماه مبارک رمضان دارد، از جمله این آداب و رسوم، گردهم آمدن خانوادهها با همسایگان در روستاهای پراکنده در مناطق مختلف اندونزی است که در آن به دنبال عذرخواهی از یکدیگر و طلب بخشش از اقوام خود به عنوان نشانه ای منحصر به فرد برای ثواب جویی در ماه رمضان است.
گردهماییها شامل خوردن و آشامیدن نیز می شود و مردم منطقه آچه در غرب اندونزی فرا رسیدن ماه رمضان را با سنتی معروف به نام «مئوگانگ» جشن می گیرند که در آن ثروتمندان گوشت گاو و سایر گوشت ها را بین فقرا توزیع می کنند، این سنت به قرن ۱۶ زمان حکومت «اسکندر مودا» برمیگردد.
اما در بالی، سنت «میبونگ» قبل از شروع روزه داری رایج است، جایی که برای حمایت از پیوند و ارتباط بین ساکنان، جشنهای برنج و غذاهای دیگر برپا می شود.
منطقه بویولالی رسم عجیبی برای استقبال از ماه رمضان دارد که عبارت است از استحمام در دریا یا منبع آبی دیگر است. آنها معتقدند که آب تنی در دریا و رودخانه محلی ممکن است قبل از ورود به ماه مبارک رمضان گناهان آنها را پاک کند.
یکی از آداب و رسوم رایج در تعدادی از شهرهای اندونزی، زیارت اهل قبور است که به «زیارت» معروف است، به طوری که در ماه رمضان به قبرستان ها رفته و آن ها را نظافت میکنند و پس از اتمام مراسم نظافت در حضور بستگان متوفی افطار میکنند. اما در منطقه بتاوی، مردم محلی از طریق رسم «نیروج» که به معنای توزیع غذا است، از ماه رمضان استقبال میکنند، جایی که کودکان و نوجوانان برای استقبال از ماه مبارک رمضان بین اعضای خانواده و همسایگان غذا توزیع می کنند، در حالی که برخی از مناطق قبل از پایان ماه شعبان یا یک روز قبل از ماه رمضان یک ناهار گروهی ترتیب می دهند.
تایلند و قربانی کردن
طبق منابع رسمی تایلند، اکثریت مسلمانان این کشورکه ۱۲ درصد از جمعیت یا ۷.۵ میلیون نفر از این کشور را تشکیل می دهند، در استان های جنوبی دورتر مانند پاتانی، یالا و ساتون زندگی می کنند.
یک رسم مذهبی رایج در ماه رمضان در میان مسلمانان تایلند وجود دارد که حافظان قرآن را به نشانه جشن و قدردانی بر دوش میبرند و با افتخار در خیابانها با آنان راه میروند تا الگوی سایر جوانان مسلمان باشند و جوانان به حفظ قرآن تشویق کنند.
مسلمانان تایلند در ماه رمضان مساجد را چراغانی و تزیین می کنند و هنگام افطار، طبل می کوبند و به طور معمول به نوازنده طبل «بلال» می گویند.
در اولین روز ماه مبارک رمضان، هر خانواده مسلمان در تایلند یک چهارپا را قربانی می کند و کسانی که توانایی مالی آن را ندارند، یک پرنده را برای ماه مبارک قربانی می کنند. این یک رسم باستانی در تایلند است که قرنها انجام میشده است.
قبل از افطاری، گروههایی از زنان برای افطاری کردن با یکدیگر به خانههای خود میروند، در حالی که مردان دور هم جمع میشوند و آنچه را که همسرانشان میپزند، نمیخورند، بلکه از آنچه همسران دیگران تهیه کردهاند، می خورند و علاقه مند به خوردن سبزیجات و پرهیز از شیرینی هستند. آنها همچنین ترجیح می دهند در سحری نوع خاصی از کیک برنجی را با شیر بخورند.
سفره فیلیپینی
مسلمانان فیلیپین حدود شش درصد از شهروندان این کشور را با جمعیتی بالغ بر شش میلیون مسلمان تشکیل می دهند که اکثریت آنها در منطقه میندانائو در جنوب این کشور متمرکز هستند.
جشن مسلمانان فیلیپینی از روز رؤیت هلال ماه آغاز می شود، زمانی که آنها شروع به دعا و آماده شدن برای عبادت ماه رمضان می کنند.
ماه روزه در فیلیپین با برنامه های افطاری گروهی بین خانواده ها و همسایگان مشخص می شود. تعدادی از غذاهای پرطرفدار در ماه رمضان مانند خرما که بین دوستان یا از مساجد به خانواده ها هدیه داده می شود، تکرار می شود.
علاوه بر این که برنج جزء اصلی افطاری محسوب میشود. غذاهای مرتبط با ماه رمضان شامل «کوچینگ» که برنج زرد با زردچوبه، «پیاپران» یا مرغ زرد پخته شده در شیر نارگیل و شیرینی که برنج بنفش با دوریان است، میشود.
بازار رمضان سنگاپور
در سنگاپور، تعداد مسلمانان کمتر از یک چهارم جمعیت است، زیرا اسلام سومین دین در این کشور پس از بودیسم و مسیحیت است.
یکی از مهمترین رسومی که مسلمانان سنگاپور در ماه رمضان منتظر آن هستند، جشنهای باشکوه مرتبط با بازارها یا بازارهای ماه رمضان است که بسیاری از سنگاپوریها و گردشگرانی را که از نقاط مختلف این کشور میآیند، برای خرید غذاهای خوشمزه، شیرینیها و آبمیوههای ماه رمضان یا لباس و تزئینات عید فطر جذب میکنند.
با آغاز ماه مبارک رمضان، هتلها و رستورانها شروع به ایجاد منوهای خوشمزه جدید و ابتکاری برای ارائه غذاهای محبوب و بین المللی به روزه داران این کشور می کنند، زیرا این ماه مانند برخی از کشورهای عربی با غذاها و شیرینیهای ماه مبارک رمضان که سنگاپوریها مشتاق خوردن آنها برای افطاری هستند، مرتبط است.
یکی از غذاهای محبوب سنگاپور «خرچنگ چیلی» است که غذای ملی سنگاپور و یکی از محبوبترین غذاهای محلی این کشور به شمار میآید. این شامل خرچنگ سرخ شده که به آن فلفل تند، سس گوجه فرنگی و تخم مرغ اضافه میشود، است.
مالزی و غذای رمضانی «بوبور لامبوک»
در مالزی که در آن درصد مسلمانان بیش از ۶۰ درصد است، زندگی شهروندان مسلمان و غیرمسلمان در ماه رمضان در این کشور واقع در جنوب شرقی آسیا، مانند اکثر کشورهای عربی و اسلامی، دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود است.
یکی از آداب و رسوم مالزی اهدای غذا به مساجد است که غذای معروف به «بوبور-لامبوک»، از غذاهای خاص مالزی است و به صورت رایگان بین روزه داران توزیع می شود تا روزه خود را با آن افطار کنند.
این غذا معمولاً با گوشت، پیاز، سیر، میگو، روغن نارگیل، برگ پاندان و هفت نوع ادویه درست می شود، اما مواد تشکیل دهنده آن از ایالت به ایالت دیگر متفاوت است.
مالزیایی ها همچنین یک رسم رایج دیگر در ماه رمضان دارند که «موریه» یا بیرون رفتن بعد از نماز تراویح برای صرف غذا در مساجدی است که غذای رایگان به بازدیدکنندگان و روزه داران خود می دهند که به عنوان نوعی شام به شمار میآید.
مالزی معمولاً در ماه رمضان به همراه سنگاپور «بازار رمضان» یا آنچه که به بازار غذای ماه رمضان در سراسر کشور برپا میشود، اشتراک میگذارد، جایی که میتوان تمام غذاهای سنتی معروف و لذیذ مطابق با آداب و رسوم مناطق مختلف و همچنین غذاهای چینی و هندی را پیدا کرد.
ادای نماز در برونئی
کشور سلطان نشین کوچک برونئی که جمعیت آن ۴۴۵ هزار نفر است، ۸۰ درصد آن ها مسلمان یا بیشتر هستند، ساکنان کشور برونئی- سرای صلح- به بسیاری از آداب و رسوم اسلامی پایبند هستند، به طوری که این کشور اسلامی که از ثروتمندترین کشورهای جهان به شمار میآید، اولین روز ماه مبارک رمضان را تعطیلی رسمی در این کشور اعلام کرده است.
یکی از آداب و رسوم عجیب در برونئی این است که مردم غیرمسلمان در این کشور نیز به استقبال ماه رمضان می روند و در روزه داری با مسلمانان مشارکت دارند و به اکثریت مسلمانان این کشور احترام بگذارند. این مسئله به عنوان یک نشانه و علامت حسنه در موفقیت همزیستی اجتماعی بین آنهاست.
یکی دیگر از سنتهای رمضانی در این کشور، حضور سلطان «حسن بلقیه»، ثروتمندترین پادشاه جهان، در مسجد جامع این کشور و همکاری اش در آماده کردن غذای سحر نمازگزاران این مسجد است.
از جمله غذاهای متمایز ماه مبارک و حاضر در سفره برونئی، «برنج لیلا» و رول گوشت با غلات است.
نظر شما