به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از عربی۲۱، رژیم اشغالگر اسرائیل از زمان وقایع نکبت در سال ۱۹۴۸ با روشهای متفاوت از جمله تخریب یا یهودی سازی مساجد مهم و تاریخی برای محو تاریخ اسلامی فلسطین تلاش کرده است .
در طول دهه های گذشته، اشغالگران تلاش کردند تاد مساجد تاریخی باقی مانده از نکبه را به کنیسه، اقامتگاه، انبار و کافه تبدیل کند.
مسجد «یازور» با گنبدهایش که در جاده بین تل آویو-یافا و اورشلیم قرار دارد، اکنون به کنیسهای به نام «شعاری تسیون» تبدیل شده است. این نبا هنوز دارای ویژگی معماری ممالیک است، درحالی مسجد جامع روستای سلمه در یافا در اواسط دهه ۸۰ به یک باشگاه جوانان تبدیل شد. سپس تا زمان حاضر تعطیل و متروک شد، همچنین بیشتر مساجد در نوار غزه ویران شد.
اشغال مساجد
ظاهر العمر، یکی از حاکمان فلسطین در زمان حکومت عثمانی، بیش از ۳۰۰ سال پیش در طبریه دو مسجد به نامهای مسجد زیدانی و مسجد بحری تأسیس کرد.
پس از نکبه، شهرداری طبریه تلاش کرد تا مسجد بحری را به موزه تبدیل کند، سپس کمیته پیگیری جمعیت عرب در داخل روی این موضوع کار کرد.
بر اساس آنچه که روزنامه یدیعوت آحارونوت در گزارش قبلی اعلام کرد: این مساجد به مکانهای توریستی تبدیل شدند.
در همان دوره، مسجد «السوق» در شهر صفد به نمایشگاه هنری با نمایش نقاشیها و مجسمهها تبدیل شد، در حالی که مسجد «خالصه» در شهرک کریات شمونه اکنون موزه است و مسجد «حمة» در ارتفاعات جولان به یک کلوپ شبانه تبدیل شده است.
مسجد جامع در بئرالسبع ه موزه تبدیل شد، سپس مورد بی توجهی قرار گرفت و اکنون متروکه است. در حالی که مسجد روستای عباسیه به کنیسه در یک سکونتگاه یهودیان تبدیل شد و مسجد عین حوض به رستوران تبدیل شد.
مسجد «عفوله» و مسجد «ابوهریره» در یبنا در منطقه رمله، و مسجد «حارة الجوره» در صفد به کنیسههای یهودی تبدیل شدند، در حالی که مسجد «صرفند» در منطقه حیفا در سال ۲۰۰۰ تخریب شد و مسجد «اللجون» در منطقه جنین به کارگاه نجاری تبدیل و سپس تعطیل شد.
مسجد «الصغیر» در حیفا، مسجد «سراقه» در غرب قلیلیه و مسجد «زکریا» در منطقه الخلیل بسته شدند، در حالی که مسجد «عین کارم» در قدس مورد بی توجهی قرار گرفت و جنایتکاران از آن به عنوان محل ملاقات استفاده کردند.
به گزارش سایت «ذاکرات»؛ مسجد جدید «قیساریا» به رستوران، مسجد «الاحمر» در صفد به باشگاه هنرمندان و مسجد «عین الزیتون» در صفد تبدیل به آغول گاو تبدیل شد.
در ۱۵ مارس ۲۰۰۹، شیخ عبدالله نمر درویش، شیخ ابراهیم صرصور، اعضای عرب کنست اسرائیل، انجمن الاقصی و مرکز حقوقی حمایت از حقوق اقلیتهای عرب در اسرائیل (عداله)، از دادگاه عالی درخواست کردند که مجموعهای از مساجد در مکانهای مختلف را به عنوان مکانهای مقدس برای اسلام اعلام کند. اما دادگاه این درخواست را رد کرد.
این مساجد در روستاهای عربی اشغال شده در سال ۱۹۴۸ قرار دارند که مورد بی توجهی قرار گرفته، هتک حرمت شده و به کلوپهای شبانه، کافهها و مغازهها تبدیل شده اند.
در جریان نکبه، بیش از ۴۰۰ روستای عرب نشین ویران شد، بسیاری از شهرها از اکثریت عرب به اکثریت یهودی تبدیل شدند و تعداد نامعلومی از قبرستانها، زیارتگاهها و مساجد ویران شدند..
جمعیت الاقصی برای حفظ اماکن مقدس در گزارشی اعلام کرده است که در سال ۱۹۴۸ میلادی، ۱۲۰۰ مسجد و قبرستان مسلمانان در داخل خط سبز (که سرزمینهای اشغال شده در سال ۱۹۴۸ را از مناطق اشغال شده در سال ۱۹۶۷ جدا میکند) به طور مستقیم به دست اسرائیل تخریب شد، یا به دلیل جلوگیری از ترمیم آنها ویران شد.
نوار غزه
در جریان تشدید حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه در سال ۲۰۱۴، وزارت اوقاف و امور دینی فلسطین تأکید کرد که ۶۰ مسجد به طور کامل ویران شده و ۱۵۰ مسجد نیز دچار آسیب جزئی شده است.
این زارتخانه فاش کرد که ۱۱ مسجد تخریب شده در شمال نوار غزه، ۲۰ مسجد در شهر غزه، ۱۰ مسجد در استان مرکزی، ۱۷ مسجد در خان یونس در جنوب نوار غزه و دو مسجد در رفح در جنوب نوار غزه قرار دارند.
در آن زمان اسرائیل ۱۱ قبرستان، ۳ کمیته زکات و یک مدرسه دینی پسرانه را بمباران کرد.
اکرامی المدلل، سخنگوی وزارت اوقاف در نوار غزه، تاکید کرد که موشکها و بمبهای اشغالگر ۷۳۸ مسجد را با خاک یکسان کردند و ۷۹ درصد از حدود ۱۲۴۴ مسجد در نوار غزه را به طور کامل ویران کرد. ۱۸۹ مسجد دچار آسیب جزئی شد. جنایات اشغالگران به حدی رسید که تعدادی از مساجد و نمازخانهها را بر سر نمازگزاران بمباران کردند و همچنین ادوات نظامی اسرائیل سه کلیسا را که همگی در شهر غزه واقع شده بودند، به طور کامل تخریب کرد.
المدلل توضیح میدهد که اشغالگران از ۶۰ قبرستان ۳۸ قبرستان در سراسر نوار غزه را هدف قرار دادند که ۱۴ قبرستان به طور کامل و ۱۸ قبرستان به طور جزئی تخریب شدند.
سخنگوی وزارت اوقاف در نوار غزه، می گوید مساجد و اماکن مذهبی توسط اشغالگران در چارچوب هدف قرار دادن پیام دینی است. اشغالگران اهمیت مساجد و جایگاه شان در زندگی فلسطینیها را درک می کند و آنها بخشی جدایی ناپذیر از هویت مردم هستند.
المدلل تاکید کرد که مساجد و اماکن مذهبی توسط اشغالگران در چارچوب جنگ مذهبی انجام شد و نقض آشکار و صریح تمام ممنوعیتهای دینی و قوانین بین المللی و بشردوستانه است.
او می گوید که اشغالگران به دنبال مبارزه با پدیدههای مذهبی در نوار غزه هستند، به همین دلیل تخریب مساجد، کلیساها و قبرستانها به عنوان بخشی از جنگ مذهبی انجام شد. اشغالگر به تخریب مساجد اکتفا نکردند، بلکه ۲۵۵ نفر از علما و ائمه مساجد و کارکنان وزارت اوقاف را شهید کردند و ۲۶ نفر را بازداشت کردند.
نظر شما