سه دهه امیدآفرینی و خاطره سازی از جنس فرهنگ و هنر در مساجد نصف‌جهان

کانون‌های فرهنگی‌وهنری در بیش از سه دهه فعالیت فرهنگی و هنری در مساجد استان اصفهان، خاطره‌ساز، امیدآفرین و گره‌گشا بوده‌اند که ۱۸ اسفند مجالی برای مرور گذرا بر این اقدامات است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، ۱۸ اسفندماه امسال یادآور سی و دومین سال از یک تصمیم دولتمداران کشورمان برای توسعه فرهنگی و هنری است که آنان برای تعمیق ارزش های دینی و مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن دست به کار چنین اقدامی شدند.

گذشت سه دهه از این تصمیم تاریخچه یک سری اقدام صادقانه، موثر و گره‌گشای فرهنگی و هنری در دل مسجد بوده که با وفاق و همبستگی گروه‌های مختلف سنی به خصوص جوانان و نوجوانان رقم خورده و خاطره ساز شده است.

در این مدت بیش از ۲۸ هزار کانون فرهنگی و هنری در مساجد کشور ثبت شده که سهم استان اصفهان از این آمار بالغ بر ۲ هزار باب بوده که تعدادی دیگر از این مراکز دینی نیز مستعد تاسیس کانون فرهنگی هستند که باید برای آن زمینه سازی کرد.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

تاسیس کانون فرهنگی‌وهنری در ۳۴ درصد مساجد استان اصفهان

پیشگامی استان اصفهان در حوزه های فرهنگی و هنری به کانون های مساجد نیز رسیده و آمارها از تاسیس این مراکز در ۳۴ درصد از مساجد حکایت دارد که البته فاصله اندک بسیاری ازمسجدهای محله های شهری باعث شده تا در همه این مراکز کانون تاسیس نشود.

بالغ بر ۵۰ درصد این مراکز فرهنگی و هنری در استان اصفهان فعال هستند و برنامه‌های فرهنگی و هنری را متناسب با شرایط، امکانات و دغدغه های محلات خود اجرا می‌کنند.

۱۵۰۰ کتابخانه هم توسط ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی‌وهنری در مساجد این استان تاسیس شده‌اند که دسترسی به منابع کتاب را تسهیل کرده و در بعضی از نقاط هم سالن مطالعه، محیط مناسبی برای این امر محسوب می‌شود.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

بیش از ۲۰۰ گروه نمایش، بالغ بر یکصدگروه فیلم سازی و بیش از ۴۰۰ سرود در این کانون‌های فرهنگی و هنری تشکیل شده که از فعالیت آماتور شروع کرده و تا فعالیت حرفه‌ای پیش رفته و در بعضی از کانون‌ها، تولیدات هنری سرآمد آثار در بین دیگر مراکز فرهنگی و هنری بوده است.

شبکه منسجم بین این نهادهای مردمی شاخصه  منحصر به فردی است که در بین دیگر تشکل‌ها وجود نداشته و توانسته تجلی تعامل، همبستگی و کار شبکه‌ای حرفه‌ای باشد و تجارب و امکانات را به اشتراک بگذارد.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

کانون‌های موفقیت ثمره برنامه محوری

در بین بیش از ۲ هزار کانون فرهنگی و هنری تاسیس شده در استان اصفهان تعدادی از این مراکز در رویدادهای ستاد کانون‌های فرهنگی و هنری و همچنین رقابت‌های ملی خوش درخشیده و حائز رتبه شده اند که این موفقیت‌ها وابسته به متغییرهای زیادی مثل برنامه محوری، همبستگی بین ارکان مسجد، پویایی و مشارکت بالای نسل جوان است.

مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان اصفهان پیرامون موفقیت و افتخارآفرینی بچه های مسجد گفت: رویداد ملی فهما، مدهامتان، مسجد کانون نشاط و رقابت‌های هنری گروه‌های سرود و نمایش از جمله بسترهای رقابتی بین کانون‌های فرهنگی و هنری است که سالانه برگزار و همواره استان اصفهان در این اتفاقات ناب توانسته حائز رتبه باشد.

محمدتقی محمدیان با بیان اینکه اگر همت و اراده جمعی با برنامه محوری توام شود موفقیت هم به دست می آید، افزود: موفقیت‌ها تنها در مسابقات نبود بلکه در جذب افراد و ارائه خدمات نیز مشهود خواهد بود.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

وی ادامه داد: اگر مسجد به معنای واقعی کارکردهای خود را ایفا کند و تنها نمازخانه نباشد آنگاه مشارکت افزایش یافته و آن مرکز دینی مملو از حضور مردم شده و برنامه‌ها خالی از مخاطب نمی‌ماند.

محمدیان به وضعیت کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد استان اصفهان اشاره کرد و گفت: سالانه بالغ بر هزار برنامه در مراکز فعال به همت مردم و بدون دخالت نهادهای دولتی اجرا می‌شود که تامین هزینه آن نیز توسط خیرین انجام می‌گیرد.

وی یادآورشد: فعالیت بچه‌های مسجد در کانون های فرهنگی و هنری جریان ساز بوده و توانسته‌اند سهم خود را در اعتلای این شاخص‌ها ایفا کنند و البته به مشارکت و حمایت مردمی و مسئولان نیاز دارند.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

خوش‌رویی و تنوع برنامه در جذب به مسجد

مولفه‌های متعددی در جذب به مسجد به ویژه در گروه سنی جوانان و نوجوانان وجود دارد که می‌تواند در این خصوص موثر باشد که باید این موضوع در مساجد مورد توجه متولیان و نمازگزاران قرار گیرد.

خوش‌رویی روحانی، هیات امنا، خادم، مدیر کانون و سایر نمازگزان از جمله این مولفه‌ها بوده که جذابیت خاصی را ایجاد کرده و مانع از دفع افراد هم می‌شود.

تنوع برنامه ها به عنوان دیگر مولفه در جذب به مسجد است که با تاسیس کانون‌های فرهنگی و هنری این اتفاق رقم خورده و بچه‌های عضو این مراکز برای آن برنامه ریزی و اقدام می‌کنند.

این مولفه ها در بیان مدیر اجرایی مرکز رسیدگی به امور مساجد استان اصفهان مورد تاکید قرار گرفت و نسبت به آن توصیه شد.

حجت الاسلام مجتبی کوچک زاده با بیان اینکه متولیان مساجد نمازگزاران را تکریم کرده و نسبت به مردم بد رفتاری و بد اخلاقی نکنند که این رفتارها سبب نارضایتی و ناراحتی می شود، اظهار داشت: باید برنامه های متنوع فرهنگی در مساجد اجرا و از تشکل‌های فرهنگی مثل کانون‌های فرهنگی و هنری حمایت شود.

وی ادامه داد: علاوه بر اقامه نماز راه اندازی کتابخانه، مرکز فرهنگی، قرض الحسنه، واحد مشاوره و خدمات کارآفرینی در جذب افراد موثر خواهد بود.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

کانون‌های مساجد میعادگاه همبستگی  در انتقال ارزش‌ها

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان به تاثیرات و تجارب ارزشمند فعالیت‌های کانون مساجد اشاره کرد و گفت: این مراکز زمینه ساز حضور نسل جدید به مسجد و به کارگیری مولفه‌های فرهنگی و هنری برای انتقال ارزش‌های ناب است.

سید مهدی سیدیننیا ادامه داد: فعالیت‌های هنری هنرمندان امکان همبستگی بین مردم را فراهم می‌سازد که این موضوع خود یک فرصت و ظرفیت محسوب می شود که کانون های مساجد در این خصوص نقش دارند.

وی در این خصوص افزود: کانون‌های فرهنگی و هنری در مساجد چنین ظرفیت همبستگی را برای انتقال ارزش‌ها فراهم ساخته‌اند که در نقاط مختلف استان اصفهان این نهادها فعال هستند.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

لزوم حمایت از فعالیت‌های کانون‌های مساجد

امام جمعه نجف آباد و عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به کارکردهای مراکز فرهنگی در مساجد گفت: کانون‌های فرهنگی و هنری زمینه حضور و مشارکت نسل جدید را در مساجد فراهم می‌کند که نیاز به حمایت و توسعه این مراکز است.

حجت الاسلام مصطفی حسناتی تصریح کرد: کانون‌های فرهنگی و هنری زمینه حضور و مشارکت نسل جدید را در مساجد فراهم می‌کند اما رونق این مراکز به حمایت و پشتیبانی مردم و دولت نیاز دارد.

وی ادامه داد: مشارکت و فعالیت جوانان و نوجوانان در مسجد محله خود منجر به حضور دیگر دوستانشان خواهد شد و متناسب با این قشر و سلایق آنان برنامه توسط مدیران و تیم اجرایی کانون ارائه شود.

سه دهه خدمت فرهنگی‌وهنری در مساجد اصفهان

تعامل مدیریت شهری اصفهان با کانون‌های مساجد

شهرداری‌ها در شهرهای مختلف استان اصفهان از جمله حامیان بچه‌های مسجد در برگزاری و اجرای فعالیت های فرهنگی و هنری بوده اند که در کلانشهر اصفهان این موضوع فراگیر بوده و مشمول بسیاری از کانون‌ها شده است.

شهردار اصفهان به نقش تاثیر گذار تشکل‌های مردمی در توسعه فرهنگی شهر اشاره کرد و اذعان‌داشت: نشست‌های مشترک بین مدیریت شهری و متولیان این عرصه اهداف را روشن و مسیر را در تحقق این امر تسهیل خواهد کرد.

علی قاسم‌زاده خاطرنشان کرد: شهرداری اصفهان در اجرای برنامه‌های فرهنگی شهر از ظرفیت کانون‌های فرهنگی و هنری استفاده کرده و با آنان نیز در جریان فعالیت‌ها مشارکت و مساعدت دارد.

وی با بیان اینکه نشست‌های مشترک با اعضای این مراکز در نیازسنجی و بررسی دغدغه‌های نسل جدید موثر بوده، یادآورشد: دیدگاه ها و نظرات نسل های جدید در پیشرفت و آبادانی شهر موثر است که کانون‌های مساجد می‌توانند این زمینه سازی را فراهم کنند.

کد خبر 1807394

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha