به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کردستان، چند روز تا چهارشنبهسوری، شب شور و هیجان ایرانیان، باقی مانده است، اما استان کردستان، زودهنگام، شاهد حوادث تلخ و ناگواری بوده است. انفجار مواد محترقه، جان یک نوجوان ۱۴ ساله را گرفت و ۱۰ نفر دیگر را راهی بیمارستان کرد. این آمار نگرانکننده، زنگ خطری جدی برای فرا رسیدن شب پرحادثه چهارشنبهسوری است.
جزئیات تلخ حوادث
عباس مالکی، معاون اجرایی اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اعلام این خبر، جزئیات تلخ حوادث را به شرح زیر اعلام کرد:
سنندج: ۳ مصدوم، هگلان: ۳ مصدوم، قروه: ۲ مصدوم (شامل یک فوتی)، سقز: ۱ مصدوم، مریوان: ۱ مصدوم
هشدارها و توصیهها
مالکی با ابراز نگرانی از افزایش حوادث ناشی از مواد محترقه در آستانه چهارشنبهسوری، به شهروندان هشدار داد:
از روشن کردن آتش در مکانهای بسته و نزدیک به مواد قابل اشتعال خودداری کنید.
امواد محترقه استاندارد و مجاز استفاده کنید.
از خرید و استفاده از مواد خطرناک و دستساز پرهیز کنید.
در صورت بروز حادثه، ضمن حفظ آرامش، مصدوم را به مکان امن منتقل کرده و با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
چهارشنبهسوری ایمن، آرزوی همگانی
مالکی با اشاره به حوادث ناگوار سالهای گذشته، از شهروندان خواست تا با هوشیاری و پرهیز از رفتارهای پرخطر، چهارشنبهسوری را به شبی ایمن و خاطرهانگیز تبدیل کنند.
لزوم فرهنگسازی صحیح در جامعه برای پیشگیری از حوادث
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با هشدار نسبت به خطرات چهارشنبه سوری، بر لزوم فرهنگسازی صحیح در جامعه برای پیشگیری از حوادث این شب تاکید کرد.
خالد رحمانی، معاون پژوهشی دانشکده پزشکی این دانشگاه، با اشاره به نزدیک شدن به چهارشنبه سوری و خطرات ناشی از آن، بر لزوم فرهنگسازی صحیح در جامعه برای پیشگیری از حوادث این شب تاکید کرد.
وی با استناد به آمار اورژانس کشور در سال ۱۴۰۲، اظهار داشت: متاسفانه در سال گذشته بیش از ۳۰۰۰ نفر در حوادث چهارشنبه سوری مصدوم شدند که از این تعداد، ۱۸۹ نفر دچار قطع عضو و بیش از هزار نفر دچار آسیبهای چشمی شدند. همچنین ۱۴ نفر، عمدتا کودکان و جوانان، جان خود را از دست دادند.
رحمانی با بیان اینکه آسیب به دست و پا شایعترین آسیب در این مراسمهاست، افزود: شدیدترین آسیبها مربوط به صورت و چشم است. درمان آسیبهای چشمی بسیار طولانی بوده و ممکن است حتی تا ماهها و سالها ادامه یابد و در مواردی منجر به تخلیه چشم یا نابینایی شود.
وی با تاکید بر قابل پیشگیری بودن این حوادث، گفت: با فرهنگسازی صحیح میتوان از آسیبهای خودساخته این ایام جلوگیری کرد. ترقهبازی و ایجاد حوادث در این روز، نه تنها جزو فرهنگ اصیل ما ایرانیها محسوب نمیشود، بلکه به طور کلی وارداتی است.
نقش سازمانهای مردم نهاد در امور فرهنگی جامعه
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کردستان، نقش دستگاههای دولتی، سازمانهای مردم نهاد، آموزش و پرورش، خانوادهها و سایر افراد تاثیرگذار در امور فرهنگی جامعه را در این زمینه حیاتی دانست.
دکتر رحمانی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری از حوادث چهارشنبه سوری توصیه میشود مواد سوختی و ترقه را در منزل نگهداری نکنید، از ساخت مواد محترقه و منفجره خودداری کنید، مراقب رفت و آمد فرزندان خود باشید و آنها را از خطرات بازی با آتش و مواد محترقه آگاه کنید، کبریت و مواد آتشزا را از دسترس کودکان دور نگه دارید، در شادیهای فرزندان خود مشارکت کنید و از پارک خودرو در کوچهها و معابر تنگ خودداری کنید.
وی یادآور شد: به صاحبان فروشگاههای مواد شیمیایی و رنگفروشیها توصیه میشود از فروش مواد آتشزا به کودکان و نوجوانان خودداری کنند.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کردستان، همچنین گفت: گروههای در معرض خطر مانند بیماران قلبی، سالمندان و زنان باردار در شب چهارشنبه سوری از منزل خارج نشوند.
نظر شما