«جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» در حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

آیین جزءخوانی به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در حوزه محافل قرآنی است که امسال برای هفتمین سال متوالی در شهر نمونه قرآنی آران و بیدگل برگزار می‌شود.

خبرگزاری شبستان/آران و بیدگل-روح اله باقری؛ آیین جزءخوانی به روش حفظ خوانی که هر شب ماه مبارک رمضان در حرم مطهر حضرت محمدهلال بن علی (ع) در شهر نمونه قرآنی آران و بیدگل برگزار می شود، به عنوان یک مراسم معنوی ویژه ماه مبارک رمضان، این شب ها مورد استقبال قرآن دوستان و زائران این حرم مطهر قرار گرفته است.

 در این برنامه، هر شب تالیان قرآن که خود از حافظان ممتاز شهرستان آران و بیدگل و منطقه شمال استان اصفهان هستند، یک جزء قرآن کریم را از حفظ می‌خوانند

این مراسم در واقع رویکردی نوین در محافل جزءخوانی قرآن کریم است که برای هفتمین سال متوالی به روش حفظ خوانی برگزار می‌شود؛ به این معنا که تالیان قرآن که خود از حافظان ممتاز شهرستان آران و بیدگل و منطقه شمال استان اصفهان هستند، آیات را از حفظ می‌خوانند. این شیوه، ضمن ایجاد چالش ذهنی برای قاریان، فرصت مناسبی برای تقویت محفوظات و نیز ایجاد ارتباطی عمیق‌تر با قرآن کریم فراهم می‌آورد.

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

ویژگی‌های آیین جزءخوانی به روش حفظ خوانی در حرم مطهر

نقش آفرینی حافظان با سطوح مختلف

یکی از ویژگی‌های مهم این آیین، نقش آفرینی حافظان با سطح‌های مختلفی از حفظ قرآن است. از آنجا که تلاوت قرآن به شیوه حفظ، نیازمند تمرکز و توجه بالا است، این مراسم به گونه‌ای طراحی شده که همه حافظان، از جمله نوجوانان و بزرگسالان، می‌توانند به نوبه خود در این مراسم نقش‌آفرینی کنند. به طور خاص، نوجوانان و جوانانی که در این آیین حضور دارند، فرصت مناسبی برای تقویت توانمندی‌های خود در حفظ قرآن پیدا می کنند.

فضای معنوی آستان محمد هلال(ع)

یکی دیگر از ویژگی های این آیین، فضای معنوی حرم مطهر هلال بن علی (ع) است که شکوه و جذابیت ویژه‌ای دارد. این مکان تاریخی و مذهبی با حضور جمعیت گسترده‌ای از مردم، فضایی معنوی و پر از آرامش برای تلاوت قرآن فراهم می کند و از سوی دیگر این حرکت جمعی قرآنی باعث ایجاد یک فضای همبستگی معنوی میان جامعه قرانی آران و بیدگل می شود.

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

اجرای برنامه به صورت گروهی با نقش آفرینی ۶۵ حافظ 

آیین جزءخوانی به روش حفظ خوانی در حرم هلال بن علی (ع) به طور گروهی برگزار می شود، به طوری که هر بخش از قرآن توسط یکی از حافظان قرآن از حفظ تلاوت می شود. این شیوه نه تنها به تقویت روش حفظ قرآن کمک می‌کند، بلکه باعث می‌شود که همگان در یک فضای جمعی و با هماهنگی بیشتر در این فرآیند معنوی شرکت کنند.

مدیر مجمع قاریان و حافظان هلال در این خصوص گفت: هدف اصلی از برگزاری این آیین، علاوه بر ارتقای سطح فرهنگی قرآنی جامعه، تقویت فرهنگ حفظ قرآن در میان نسل جوان و نوجوان است.

احمد سربند افزود: در این آیین، ۶۵ حافظ از تمامی سنین، به ویژه حافظان قرآن و قاریان نوجوان و جوان در فضایی معنوی، آیات قرآن را از حفظ تلاوت کنند.  

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

وی ادامه داد: در این برنامه، هر شب چهار تن از حافظان مجمع قاریان و حافظان هلال و چند تن از حافظان ممتاز  منطقه به اجرای قرائت ترتیل یک جزء قرآن کریم می پردازند و در خلال برنامه، نکات تفسیری آیه منتخب توسط استاد برجسته قرآنی کشور دکتر مجتبی بیابان پور ارائه می شود.

مجمع قاریان و حافظان حرم حضرت محمدهلال(ع) در سال ۱۳۹۸ نخستین آیین حفظ خوانی را در سطح بقاع متبرکه کشور بنا نهاد

مدیر مجمع قاریان و حافظان هلال خاطر نشان کرد: مجمع قاریان و حافظان حرم حضرت محمدهلال(ع) در سال ۱۳۹۸ نخستین آیین حفظ خوانی را در سطح بقاع متبرکه کشور بنا نهاده و امسال برای هفتمین سال متوالی این طرح را اجرا می کند.

وی افزود: این نوع خواندن قرآن، به دلیل اینکه نیازمند تمرکز و توجه ویژه است، توانایی‌های ذهنی و حافظه افراد را تقویت کرده و همچنین فرصتی برای قاریان قرآن شهرستان فراهم می‌آورد تا مهارت‌های خود را در جمع و در یک فضای معنوی به نمایش بگذارند.


تشویق به حفظ قرآن و ارتقای فرهنگ دینی

مسئولان برگزاری این مراسم، هدف از چنین برنامه ای را تشویق به حفظ قرآن و ارتقای فرهنگ دینی در میان مردم، به ویژه جوانان، عنوان می کنند.  


این آیین کمک می‌کند تا نسل‌های جدید با قرآن بیشتر آشنا شده و ارتباط عمیق‌تری با آیات الهی پیدا کنند  این گونه آیین ها می‌تواند نقش بزرگی در ایجاد انگیزه برای حفظ قرآن در میان نوجوانان و جوانان داشته باشد و آنها را ترغیب به تلاوت و فهم بهتر قرآن کند.

توجه و تمرکز به نکات تدبری آیات

توجه و تمرکز به نکات تدبری در آیین جزءخوانی به روش حفظ خوانی حرم هلال بن علی (ع)، یک رویکرد موثر برای ایجاد ارتباط معنوی عمیق‌تر با قرآن و اهل بیت (ع) است. در این آیین نه تنها تلاوت یک جزء قرآن انجام می شود بلکه مستمع به تدبر در معانی آن‌ها و پیوند دادن آن‌ها با زندگی خود توجه می‌کند.

استاد حفظ قرآن کشور که مسئولیت بیان نکات تدبری این مراسم را بر عهده دارد در این خصوص گفت: تدبر در آیات قرآن باید فرد را به این نتیجه برساند که قرآن نه تنها یک کتاب آسمانی است، بلکه یک راهنمای عملی است که می‌تواند در عمل در زندگی فردی و اجتماعی به کار رود.  

دکتر مجتبی بیابان پور افزود: به عنوان مثال، آیه‌ای که درباره رعایت حقوق دیگران است، باید در برخوردهای روزمره و تعاملات اجتماعی فرد تاثیرگذار باشد. آیات صبر، توکل، عدالت یا تقوی می‌توانند راهنمایی برای مواجهه با مشکلات و چالش‌های زندگی باشند.

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

این استاد حفظ قرآن کشور ادامه داد: یکی از مشکلات ما در انس با قرآن، عدم ارتباط معنوی و عاطفی با آیات است و پیوند دادن آیات به واقعیت‌های زندگی می تواند به انس بیشتر با قرآن کریم کمک کند.

پیوند دادن آیات به واقعیت‌های زندگی می تواند به انس بیشتر با قرآن کریم کمک کند

وی اظهار داشت: در برنامه های جزءخوانی، تمرکز بر تدبر در آیات حتی به میزان بسیار کوتاه و گذرا باعث می‌شود که تلاوت قرآن دلنشین تر شود و فرد احساس کند که این آیات به طور مستقیم با زندگی‌اش مرتبط هستند.

این استاد و مدرس قرآن ادامه داد: تدبر در قرآن به‌طور خاص به فرد کمک می‌کند تا آیات را به‌ عنوان مبنای اخلاقی برای تعاملات روزمره و تصمیم‌گیری‌های شخصی خود به کار ببرد و فرد را به تغییرات مثبت در زندگی شخصی و اجتماعی خود هدایت می‌کند.

وی افزود: طی دو سال اخیر طرح زندگی با آیه ها در سطح کشور در حال برگزاری است که محصولات و تولیدات این طرح، به هدفمند شدن و ضابطه مند شدن بیان نکات تدبری در محافل قرآنی و ایجاد چارچوبی منظم برای تدبر در قرآن کمک کرده است. این چارچوب به مربی قرآن کمک می کند که نکات تدبری را در قالب های ساده و قابل فهم و کاربردی و ملموس بیان کند.

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

تقویت پیوندهای خانوادگی

یکی از ویژگی‌های برجسته جزءخوانی به روش حفظ خوانی در حرم هلال بن علی (ع)، تقویت پیوند خانوادگی است. در این مراسم، خانواده‌ها می‌توانند به‌صورت جمعی و هماهنگ در کنار هم قرآن را بخوانند. این تجربه مشترک، فضای صمیمی و معنوی را در خانواده ایجاد می‌کند که می‌تواند باعث تقویت محبت، همدلی و همکاری بین اعضای خانواده شود. همچنین این تجربه معنوی به تقویت ارتباطات روحی و عاطفی بین اعضای خانواده کمک می‌کند.

تعلیم و تربیت دینی کودکان و نوجوانان

حضور در این آیین برای کودکان و نوجوانان یک فرصت بی‌نظیر برای یادگیری قرآن و مفاهیم دینی است.   این تجربه مشترک در کنار خانواده، موجب رشد روحی و تربیت دینی آن‌ها می‌شود.

در این آیین بخشی ویژه کودکان با عنوان «رواق کودک» با حضور مبلغان و مربیان توانمند قرآنی به صورت تخصصی راه اندازی شده است تا هم دغدغه خانواده های شرکت کننده در مراسم برای نگهداری کودکانشان را مرتفع کند و هم برخی مفاهیم قرآنی، آداب و سنت های نیک مذهبی در قالب بازی و سرگرمی به آن ها آموزش داده  شود.

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

اختتامیه مراسم و دعای مشترک حاضران

مراسم با پایان یافتن جزءخوانی و تلاوت آخرین آیات قرآن با دعای مشترک میان حضار به پایان می رسد. در این بخش از مراسم، مردم با دل‌های پر از معنویت و دعا برای بهبود شرایط فردی و اجتماعی، صلوات بر پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) می فرستند و از خداوند برای تقویت ارتباط معنوی خود با قرآن و اهل بیت (ع) طلب یاری می کنند.

در مجموع، این مراسم نه تنها فرصتی برای تلاوت قرآن کریم و بهره مندی از ثواب آن را فراهم می کند، بلکه به عنوان یک رویداد فرهنگی و معنوی می تواند تأثیرات مثبتی بر روحیه مردم در جامعه بگذارد و فرهنگ حفظ و تلاوت قرآن را در شهرستان نمونه قرآنی آران و بیدگل تقویت کند.

آیین «جزءخوانی» به روش «حفظ خوانی» حرم هلال بن علی(ع)؛ رویکردی نوین در تلاوت و تدبر

کد خبر 1809553

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha