نمایشگاه بین المللی قرآن کریم و نقش‌آفرینی در گفتمان‌سازی عمومی فرهنگ قرآنی

برپایی"نمایشگاه بین المللی قرآن کریم" یکی از برنامه های تعریف شده و تثبیت شده ای است که در طول عمر سی و دو ساله فعالیت خود، کارنامه قابل تاملی دارد.

خبرگزاری شبستان - آران و بیدگل ؛ رویدادهای فرهنگی عموما مبتنی بر ضرورت یا نیازی فرهنگی تعریف می شود و سیاستگذاری در راستای شناخت و شناسایی نیازمندی ها، می تواند روند و فرایند یک رویداد را به سمت اتخاذ راهبردهایی سوق دهد که نتیجه گرا و تاثیرگذار و فرهنگ ساز باشد.

در جامعه ای که اساسا دینی و قرآنی است، هدف گذاری های مستمر برای احیای روح قرآن در کالبد جامعه در زمره ماموریت های اصلی نهادهای متولی قرار دارد و بر همین مبنا طرح و برنامه های اختصاصی و تخصصی می تواند در حصول نتایج مطلوب بویژه در جهت گفتمان سازی عمومی فرهنگ قرآنی اثرگذار باشد.


برپایی"نمایشگاه بین المللی قرآن کریم" یکی از برنامه های تعریف شده و تثبیت شده ای است که در طول عمر سی و دو ساله فعالیت خود، کارنامه قابل تاملی دارد. فارغ از شاکله و نظام اجرایی نمایشگاه، شکل و قالب های محتوایی، ملاک و معیار ارزیابی های کارشناسانه این رویداد بزرگ قرآنی است.


از آنجا که این رویداد، می تواند و بلکه می باید زمینه ساز توسعه فرهنگ قرآنی باشد؛ ترسیم الگوهایی در حوزه های آموزش، تبلیغ و ترویج همگانی و پژوهش از اولویت های مهم متولیان امر به شمار می رود. همچنان که طراحی بخش های متنوع ومتعدد نمایشگاه قرآن گواه آن است این موضوع ازمنظربانیان آن دور نبوده است.


روز آمدی ابزارهای ارتباطی و ذائقه های  متفاوت نسل امروز، کافی است تا برنامه ریزان فرهنگی را درتغییر یا ارتقاء رویه ها و روش ها مجاب کند.


از این رو فضاسازی توامان کیفی و کمی زمینه ساز چنین توفیقی خواهد بود. بمنظور تحقق آرمان شهر قرآنی بر مبنای اشارات و آیات قرآنی و بویژه نشر و ترویج گفتمان سازی عمومی فرهنگ قرآنی اقداماتی می تواند قابل طرح باشد که در استمرار فعالیتهای قرآنی و تاثیرگذاری آن حائز اهمیت است.

چنین رویکردی در بیان و زبان معاونت جدید قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به چشم می خورد. پیشنهادات زیر نمونه هایی از رهیافت های کارکردی و بنیادی حول محورقرآن و عترت می تواندبه شمار آید:


۱.راه اندازی دبیرخانه دائمی نمایشگاه بین المللی قرآن کریم با هدف ارتباط مستمربا شبکه فعالان قرآنی کشور و ثبت ایده ها و برنامه ها.
۲. پایش و پیمایش عمومی در خصوص ذائقه شناسی مخاطبین عام و خاص در حوزه قرآن.  
۳.برجسته سازی بخش عترت درکنار قرآن تغییر عنوان به"نمایشگاه بین المللی قرآن کریم و عترت" و نامگذاری هردوره به نام یکی ازمعصومین علیهم السلام.  
۴.تجمیع برنامه های شاخص قرآنی کشور درروز شمار نمایشگاه وتدوین تقویم رویدادهای بزرگ قرآنی همزمان با نمایشگاه و تحت عنوان ویژه برنامه ها ماه بهار قرآن.
۵. راه اندازی صندوق مستقل حمایت های مادی و معنوی ازمهمترین پدیده های قرآنی سال در جهت غنا بخشی و محتواسازی های نوین قرآنی.
۶. تدوین گزارش ملی جامع فعالیت های قرآنی به صورت سالانه و بر پایی نشست های تخصصی نقد و بررسی گزارشها و  بازتاب آن درنمایشگاه.
۷.تبدیل بخش نمایشگاهی"هنرهای قرآنی"به"جشنواره های قرآنی موضوعی وبرپایی آیین های افتتاحیه یا اختتامیه آن درطول برپایی نمایشگاه اصلی.
۸.اعطای جایزه بین المللی قرآن کریم(آیات) به ایده ها، پدیده ها، تولیدات و محصولات و مفاخر قرآنی بویژه در زمینه های نوآورانه.
۹.تعریف و طراحی بانک اطلاعات قرآ نیان ایران اسلامی و جهان اسلام باهدف معرفی و گسترش خدمات جامعه بین المللی قرآنی.  
۱۰.راه اندازی ستاد"کرسی های تلاوت و تفسیر"در موسسات، تشکل ها و مراکز فرهنگی و قرآنی منتخب تحت پوشش  و سایر نهادهای ملی فرهنگی.
۱۱.استفاده از توانایی های مراکز موزه ای که آثار نفیسی در بخش قرآنی دارند.
۱۲. برجسته سازی جشنواره دانشجویی پایان نامه های قرآنی و پژوهش های قرآنی حوزه های علمیه با هدف تعمیق پژوهش های قرآنی.
۱۳. ترسیم نقشه راهبردی رسانه های قرآنی درهم صدایی و محتواسازی برنامه های قرآنی درقالب رویدادسازی رسانه ای در قلب نمایشگاه.
۱۴.تعمیم تجربیات سی و دو دوره بر پایی نمایشگاه درقالب تجربه نگاشتها  و تبدیل آن به نشریه، کتاب و ...
۱۵.مهجوریت زدایی ازچهره خادمان قرآنی درعرصه های مختلف با طراحی و اجرای برنامه های ترویجی و تبلیغی توسط فعالان و خادمان قرآنی  .
۱۶.احیاء طرح های ملی پایتخت های سه گانه قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه و معرفی آن در نمایشگاه ملی سالانه.
۱۷.ایجاد و جانمایی بخش"روستاهای نمونه قرآنی کشور"در نمایشگاه بین المللی با هدف احیاء یک حوزه مغفول مانده قرآنی.
۱۸.تصویب و تشکیل سالانه اجلاس بین المللی قرآن و عترت همزمان با نمایشگاه به منزله فرصت سازترین اجتماع نمایندگان قرآنی کشورهای مسلمان


بی تردید قدرت هم افزاسازی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مدیریت و هدایت نمایشگاه و این رویداد بزرگ فرهنگی، قرآنی می تواند مهم ترین اتفاق تبلیغی و ترویجی قرآن و عترت با محوریت و مرجعیت نمایشگاه بین المللی قرآن کریم و عترت باشد.  


انتظاری که دور از دسترس نیست و با گفتمان سازی عمومی فرهنگ قرآنی می توان از ظرفیت گسترده مردمی در تحقق آن مدد جست.

کد خبر 1809847

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha