خبرگزاری شبستان- لرستان، قلعه فلکالافلاک، از آثار تاریخی و فرهنگی برجسته بر فراز تپهای استراتژیک در شهر خرمآباد مرکز استان لرستان واقع شده است و این مجموعه تاریخی بهعنوان ششمین مرکز محبوب گردشگران به ثبت رسیده است.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی لرستان، آرامگاه سعدی، پاسارگاد شیراز، باغ فین کاشان، باغموزه چهلستون اصفهان، ارگ کریمخان و مجموعه تاریخی فلکالافلاک به ترتیب در ردههای اول تا ششم اماکن محبوب گردشگران قرار گرفتهاند.
این بنای باشکوه، ابتدا در دوران ساسانیان ساخته شده است، در زمان ساسانیان، شهری با نام «شاپور خواست» در نزدیکی منطقه کنونی شهر خرمآباد ساخته میشود که بعدها ویران و در حدود قرن هفتم هجری خرمآباد فعلی به جای آن بنا شد. این قلعه در حکومتهای مختلف به دلیل داشتن موقعیت مناسب به عنوان مقر و خزانه حکومتی، نظامی و زندان سیاسی مورد استفاده قرار گرفته است.
در تاریخچه قلعه فلک الافلاک این جاذبه، با نامهای گوناگونی از جمله دژ شاپور خواست، قلعه خرمآباد، قلعه دوازده برجی و کاخ اتابکان شناخته میشد و این قلعه از دوره قاجاریان به بعد با نام قلعه فلک الافلاک معروف شد و امروز به یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری ایران تبدیل شده است و همچون نگینی در قلب خرمآباد میدرخشد.
درب اصلی و ورودی قلعه فلک الافلاک در قسمت جنوب غربی و به سمت شمال است و پس از عبور از راهروی ورودی به حیاط اول میرسی، اطراف حیاط اول، چهار برج قرار دارد که دو برج در شمال و شمال غربی و دو برج دیگر در جنوب و جنوب غربی است.
حمام قلعه فلک الافلاک در قسمت شمالی حیاط اول و در نزدیکی چاه قلعه قرار دارد، این حمام تا اواخر دوره قاجار قابل استفاده بوده، ولی در حال حاضر، تنها آثاری مانند تنبوشههای سفالی، نقشهای آهکبری و کانالهای زیر زمینی آن قابل مشاهده است.
حیاط دوم قلعه نیز مانند حیاط اول توسط چهار برج محصور شده است. با رفتن به داخل حیاط دوم، چهار طرف آن تالارها و سالنهای بزرگ و متصل به هم ساخته شده که بعدها این سالنها به موزه مردمشناسی لرستان تبدیل شدند.
قلعه فلکالافلاک یکی از نمادهای بیبدیل تمدن ایرانی محسوب میشود و این قلعه با طراحی دقیق و مصالح محلی، نشاندهنده توانمندی معماران دوران ساسانی و تغییرات اعمالشده در دورههای مختلف تاریخی است.
این مجموعه شامل دو موزه بزرگ مردمشناسی و باستانشناسی است، در موزه مردمشناسی میتوان با سبک زندگی، لباسها، ابزارها و فرهنگ بومی مردم لرستان آشنا شد و در این بخش اطلاعات مفیدی درباره آدابو رسوم اقوام این منطقه به نمایش گذاشته شده است.
مجسمه های زیادی در موزه مردم شناسی با لباس های محلی وجود دارد. در بخش هایی از این موزه نیز نوایی دلنشین، اما جانگداز از مویه لری پخش می شود. مویه ای که به نوعی با تاریخچه قلعه فلک الافلاک گره خورده است.
این قلعه در زمانی، زندان بوده و شاید این مویه، در رسای کسانی باشد که در این زندان جان باختهاند.
در موزه باستانشناسی نیز آثار باستانی کشفشده از منطقه لرستان و اطراف آن از اشیای زینتی گرفته تا ابزارهای جنگی، همه حکایت از تمدنهای قدیمی این سرزمین دارند، به نمایش گذاشته شده است.
قلعه فلکالافلاک به شماره. ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بازدید بیش از ۳۰۷ هزار گردشگر نوروزی از اماکن تاریخی و فرهنگی لرستان
عطا حسنپور، مدیرکل میراث فرهنگی لرستان، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در خرمآباد، اظهارداشت: از ۲۳ اسفند ماه سال گذشته تاکنون بیش از ۳۰۷ هزار گردشگر و مسافر نوروزی از جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی استان بازدید کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی لرستان افزود: بیشترین تعداد بازدیدها مربوط به مجموعه تاریخی فرهنگی فلکالافلاک در خرم آباد و آبشار و روستای هدف گردشگری بیشه دورود بوده و خانههای تاریخی بروجرد، بناهای تاریخی و جاذبههای طبیعی استان نیز مورد استقبال خوب گردشگران قرار گرفته است.
حسنپور با اشاره به اینکه کارشناسان این اداره کل به صورت روزانه از مراکز اقامتی و پذیرایی بازدید و بر روند خدماترسانی به مسافران نظارت میکنند، گفت: تاکنون ۳۷۵ مورد نظارت و بازرسی در استان انجام و در نهایت ۲۳ تشویقی و ۲۳ تذکر به این دفاتر و مراکز داده شده است.
نظر شما