«محور موراگ»؛ تغییر نقشه غزه یا افزایش فشار بر حماس؟

رژیم صهیونیستی قصد دارد که با ایجاد «محور موراگ» شهرهای رفح و خان یونس را از جنوب غزه جدا کند. اگرچه هدف اصلی این محور جداسازی شهر رفح از سایر شهرهای غزه و مقدمه چینی برای اجرای طرح تخلیه داوطلبانه است، اما می‌تواند در چارچوب تغییر جمعیتی غزه و یا اعمال فشار بر جنبش حماس برای امتیازدهی بیشتر در پرونده اسرای اسرائیلی دنبال شود.

خبرگزاری شبستان، گروه بین‌الملل: پس از گذشت هفته‌ها از ازسرگیری حملات ارتش اشغالگر اسرائیل به نوار غزه، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل، ایجاد محور جدیدی به نام «موراگ» را اعلام کرد که شهرهای رفح و خان یونس در جنوب غزه را از هم جدا می‌کند.

این محور تهدیدی جدید برای ساکنان غزه به شمار می‌آید و به تغییر واقعیت جغرافیایی و سیاسی این منطقه کمک می‌کند، چرا که رژیم اشغالگر از طریق آن در پی دستیابی به اهداف نظامی و امنیتی روی زمین تلاش می‌کند.

نتانیاهو در یک پیام ویدئویی در روز چهارشنبه ۲ آوریل (۱۳ فروردین) گفت: ما کنترل محور موراگ را در دست خواهیم گرفت که محور فیلادلفیای دیگری خواهد بود.

 گزارش‌های اسرائیلی حاکی از آن است که هدف اصلی این محور جدید، جداسازی شهر رفح از بقیه نوار غزه و زمینه‌سازی برای اجرای طرح «تخلیه داوطلبانه» است که دولت اشغالگر تبلیغ میک‌ند. این در حالی است که تلاش‌های اسرائیل برای بازطراحی نقشه جمعیتی غزه از طریق تشدید محاصره مناطق جنوبی و تحمیل واقعیت‌های جدید ادامه دارد.

از منظر نظامی، «محور موراگ»، امتداد استراتژیک محور فیلادلفیاست که هدف آن تقویت کنترل اشغالگران بر کریدورهای حیاتی و قطع خطوط امدادرسانی بین مقاومت فلسطین بین رفح و خان یونس است.

این محور نگرانی‌های دیپلماتیک به‌ویژه از سوی مصر را برانگیخته، باتوجه به اینکه نزدیکی آن به مرزهای سینا توسعه طلبی اسرائیل در منطقه ممکن است به تنش‌های سیاسی با قاهره بینجامد. زیرا مصر مخالف هرگونه تغییر امنیتی است که توافق‌های آتش‌بس پیشین را تحت تأثیر قرار دهد.

انتظار می‌رود ایجاد محور موراگ وضعیت انسانی در غزه را پیچیده تر کند، چرا که انزوای رفح را تشدید خواهد کرد و رنج ساکنانی  که با کمبود شدید مواد غذایی، دارو و کمک‌های بشردوستانه مواجه هستند، افزایش می‌دهد.

پس از این اعلام، «ژنرال ایال زامیر»، رئیس ستاد ارتش اشغالگر، همراه با «ژنرال یانیو عاسور»، فرمانده منطقه جنوبی و فرمانده لشکر غزه و فرمانده لشکر ۳۶ و دیگر فرماندهان نظامی، در رفح حاضر شدند. زامیر در رفح گفت: ما ابهام جنگ را حفظ خواهیم کرد و اقدامات خود را فاش نمی‌کنیم. میدان نبرد خود گویا خواهد بود. تنها چیزی که پیشروی ما را متوقف می‌کند، آزادی گروگان‌های ماست.

تاریخچه موراگ

«محور موراگ» طرح جدیدی نیست و به شهرک اسرائیلی «موراگ» بازمی‌گردد که پیش از خروج اشغالگران از غزه در سال ۲۰۰۵ در این منطقه وجود داشت.

این محور یکی از کریدورهای حیاتی است که اسرائیل در دهه ۱۹۷۰ برای تقسیم غزه ایجاد کرد و در کنار محورهایی مانند فیلادلفیا، کیسوفیم و نتساریم قرار می‌گیرد.

تحلیلگران استراتژیک تأکید می‌کنند که کنترل این محور به منظور تشدید محاصره رفح و جداسازی کامل آن از خان یونس است که بحران انسانی رو به وخامت غزه را پیچیده‌تر می‌کند.

افزایش فشار بر حماس

«یوسف شرقاوی»، کارشناس نظامی، در این باره می‌گوید: هدف ارتش اشغالگر از ایجاد این محور جدید در جنوب غزه، افزایش فشار بر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) به منظور امتیازدهی بیشتر در پرونده اسرای اسرائیلی است.

شرقاوی توضیح می‌دهد: این محور بخش‌های وسیعی از شهر کوچک رفح را بلعیده و از بازگشت ده‌ها هزار نفر از ساکنان شهر به آن جلوگیری می‌کند. همچنین ساکنان خان یونس را تهدید می‌کند، چرا که اشغالگران به بهانه حفاظت از محور، حملات انجام خواهند داد.

این تحلیلگر تاکید می‌کند که این محور به اهمیت محور نتساریم نیست، اما برای غزه خسارت بزرگ به شمار می‌آید، چرا که مناطق اطراف آن عمدتاً کشاورزی هستند و سبد غذایی ساکنان غزه که از هفته‌ها پیش با قحطی دست و پنجه نرم می‌کنند، به شمار می‌آیند.

او معتقد است که رژیم اشغالگر اسرائیل در روزهای آینده با ساخت برج‌های ارتباطی نظامی، زیرساخت‌های حفاظتی برای سربازان، شاید بیمارستان‌های صحرایی و جاده‌های سنگفرش‌شده، این محور را گسترش خواهد داد.

الشرقاوی هشدار داد: اشغالگران از عبور ساکنان رفح از این محور جدید جلوگیری کرده و هرکس را که سعی در عبور از این محور و رسیدن به مرز رفح با مرز بکند، قتل عام خواهند کرد.

یک حرکت تبلیغاتی

«سعید زیاد»، پژوهشگر امور استراتژیک، اعلام کنترل محور جدید بین رفح و خان یونس توسط اشغالگران را تنها یک اقدام تبلیغاتی با ارزش عملیاتی ناچیز می‌داند.

زیاد در پستی در پلتفرم تلگرام توضیح داد که کنترل این محور به منظور جداسازی شهر رفح از بقیه غزه و اعمال محاصره کامل از چهار جهت است؛ اقدامی که پیشتر در عملیاتهای نظامی گذشته در رفح به میزان زیادی محقق شده بود.

این پژوهشگر امور استراتژیک می‌گوید که کنترل محور فیلادلفیا از نظر عملیاتی و استراتژیک برای دشمن ارزشمند است، به‌خصوص که ادعا دارند خطوط لجستیکی مقاومت قطع می‌شود. در حالی که محور نتساریم از نظر تقسیم غزه، جابجایی مردم و ایجاد فضای مانور گسترده برای نیروهای اشغالگر، ارزش عملیاتی و استراتژیکی بالاتری دارد. این محور جدید به هیچ‌وجه با آن دو برابری نمی‌کند.

زیاد  توضیح داد که اشغالگران بارها در این جنگ از تاکتیک تقسیم مناطق استفاده کرده وبا جداسازی منطقه شمال از غزه به پایان رساندند. شدیدترین نبرد با نام «طرح ژنرال‌ها» انجام شد، اما با شکست مفتضحانه آن رو به رو شد که مجبور به پذیرش آتش‌بس شدند. بنابراین، این محور جدید هیچ ارزش عملیاتی چشمگیری ندارد.

کد خبر 1811191

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha