به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری شبستان، حمیدرضا حاجی بابایی که در راس هیأت پارلمانی به تاشکند ازبکستان سفر کرده است، در چهارمین کنفرانس شبکه پارلمانی جنبش عدم تعهدها، گفت: اکنون، جهان در حال گذر با مجموعهای از پیچیدگیها و چالشهای بیسابقه و بی اثر شدن حقوق و قوانین بین المللی و تداوم درگیری و عدم تصمیم گیری درست و به موقع بین المللی در مقابل این چالش های بزرگ و تهدیدات و مخاطرات جدید در این عصر، مواجه است. از سوی دیگر، ما اعضای این جنبش به عنوان بخشی از خانواده بین المللی، دارای توانمندیهای چشمگیر سیاسی، مادی و معنوی است و اکنون شرایط ما با شرایط شکل گیری جنبش عدم تعهد، یکی نیست.
وی افزود: در این شرایط پیوسته در حال خلق فرصتها و تهدیدهای جدید هستیم و در این جهان به هم پیوسته و شبکهای شده، با چالشها و مخاطرات جدید و مخاطرات آینده احتمالی روبه رو است و اقدامات لازم را باید انجام دهیم. قطع به یقین، مسئولیت مشترک ما، یافتن پاسخهای نو به مسائل جدید است چرا که این مسائل آزمونهای بزرگ برای ما هستند و انتخابهایی که ما به عنوان جنبش عدم تعهد، اکنون و سالهای بعد انجام میدهیم، تعیین میکند که آیا آینده با ترس، نزاع، تهدید و ناامنی شکل خواهد گرفت یا با آزادی، صلح عادلانه، امنیت و توسعه پایدار و رفاه.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قدر مسلم، صلح و سازش، ثبات و امنیت و همزیستی مسالمتآمیز، توسعه پایدار و رفاه خواسته اصول بنیادین شکل دهنده جنبش عدم تعهد است اما هیچ ملتی نمیتواند به تنهایی با این چالشها مقابله کند و همه ملتها در غلبه بر آنها، سهم و نقش دارند.
حاجی بابایی گفت: اصول باندونگ، اصول آینده نگارانه بود و اکنون بیش از هر زمان دیگری، این اصول بیشتر قابل درک است چرا که برای رهایی از سیاستهای یکجانبه گرایی، سیاستهای نوین استعماری و استکباری و اشغالگری در جهان، نیاز به یک پروژه سیاسی جمعی با دستور کار جدید با چارچوب همکاری جدید برای شکل گیری نظم بین المللی جدید هستیم و این، یک تعهد استراتژیک و تنها گزینه پیش روی ماست و میتواند در چارچوب دیپلماسی پارلمانی در بستر شبکه پارلمانی غیر متعهد باشد.
وی با بیان اینکه این یک گزینه نیست، بلکه تنها گزینه پیش روی ماست، اضافه کرد: بر اساس چنین نگرشی، جنبش عدم تعهد و شبکه پارلمانی آن با همافزائی امکانات و ظرفیت های گستردهی خود میتوانند برای نجات جهان از ناامنی و جنگ و سلطهگری و اشغالگری، نقشی تاریخی و ماندگار داشته باشند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: همه شما شاهد شکل گیری سازمانهای متعدد منطقهای و بین منطقهای و جهانی هستید و بسیاری از کشورهای عضو این جنبش، اعضای چنین سازمانهایی هستند، این عضویت نباید ما را از اهداف اصلی و اصول بنیادین باندونگ سست کند. بر همین اساس، جنبش عدم تعهد باید از یک درک بنیادی مشترک از اصول باندونگ برخوردار باشد و این اصول در سیاست های جهانی به همراه سیاست های داخلی در کشورهای عضو برای ایفای نقش بیشتر در تصمیم گیری های بین المللی و شکل گیری نظم جدید، هدف راهبردی کشورهای عضو باشد. در غیر این صورت، این جنبش در چارچوب های دیگر ادغام و کارآمدی و اثربخشی کار این جنبش و به تبع آن، شبکه پارلمانی کاسته خواهد شد.
حاجی بابایی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با فهم فراگیر از اصول مشترک باندونگ و گفتمان سیاست خارجی خود، این اصول را به خواسته تمام بشریت تبدیل کرد، گفت: همچنین، در عرصه منطقهای و جهانی پایبندی خود را به مفاهیم اصلی اصول باندونگ هم در مقام نظر و هم در مقام عمل نشان داده است. تجربه بیش از چهار دهه ایستادگی ملت ایران در برابر فشارهای حداکثری و اقدامات یکجانبه گرایانه امریکا و تحریم های غیرقانونی، نمونه دیگری از اعتقاد مردم و نظام جمهوری اسلام ایران به اصل ایستادگی و مخالفت و عدم پذیرش سلطه قدرتهای بزرگ و دستیابی به استقلال سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نفی استعمار و استعمارگری و استکبار است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با قاطعیت به حمایت خود از اصول باندونگ و روح حاکم بر آن ادامه می دهد، یادآور شد: با این باور که دفاع از اصول باندونگ به معنای دفاع از بشریت، دفاع از صلح و دفاع از احترام به عقاید مختلف و اطمینان از پاسخگویی هماهنگ و کافی به چالشهای متعدد کنونی و تحقق صلح پایدار از طریق حاکمیت جهانی و چند جانبه گرایی است. ما معتقدیم حمایت از این اصول، مبارزه مقدسی است. چنین قرائتی، مهم ترین حمایت از اصول باندونگ است.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بیانیه کنفرانس باندونگ، حمایت کاملی از اصل «تعیین سرنوشت مردم و ملتها» داشت که در منشور ملل متحد تعیین شده است، تصریح کرد: این موضوع را پیشنیاز بهرهمندی کامل از تمامی حقوق اساسی بشر می دانست، اما در کمال ناباوری مشاهده می کنیم که چندین دهه است که مردم فلسطین از حق «تعیین سرنوشت» خود محروم مانده اند و امروز در معرض یکی از وحشیانهترین ظلمهای تاریخ قرار دارند. وحشیگری های رژیم کودک کش صهیونیستی بدون توجه به هشدارهای جهانی، همچنان ادامه دارد. خشونت علیه مردم غزه در همه اشکال و مظاهر آن تهدیدی جدی برای صلح و امنیت منطقه ای و جهانی است و تهدید کننده اصول بنیادین باندونگ است که هدف اصلی این نشست است.
حاجی بابایی اظهار کرد: در این شرایط جمهوری اسلامی ایران بر اساس واقعیت های تاریخی، حقوقی و انسانی معتقد است که حل نهایی بحران مزمن فلسطین نیازمند رویکردی اساسی و جامع مبتنی بر توجه کامل به حقوق مشروع فلسطینیان و برگزاری یک همهپرسی فراگیر با حضور همه مردم فلسطین و تشکیل کشور مستقل فلسطین به پایتختی قدس شریف میسر خواهد بود نه مسیر غیر مطمئن دو دولتی، راهکار دو دولتی پاک کردن صورت مسئله است.
وی با بیان اینکه شبکه پارلمانی عدم تعهد اگر می خواهد به هدف نهایی خود که همانا استقرار یک دنیای منصف و عادلانه و حکمرانی دموکراتیک جهانی مبتنی بر اصول باندونگ دست یابد، باید صدای خود را در حمایت از جهانی عادلانه بلند کند و به مسئله فلسطین و مقابله با اقدامات قهری یکجانبه و غیر قانونی توجه جدی کند، گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای فعال جنبش عدم تعهد، در همکاری با سایر اعضا، متعهد به کمک در این اقدام مهم است.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در این صورت است که هویت واقعی شبکه پارلمانی عدم تعهد، خود را نشان داده و نفوذ پارلمانی آن در بین ملتهای آزادی خواه جهان و ملتهای عضو گسترش می یاید. ما به عنوان صدای ملتهای خود و شبکه پارلمانی جنبش عدم تعهد به عنوان نماینده پارلمانهای ما، باید تریبون بین پارلمانی فعال ملتهای عدم تعهد باشد. در این صورت، آرمانها و ارزشهای جنبش غیرمتعهدها و اصول مترقی باندونگ، خود به خود در دستور کار شبکه پارلمانی قرار گرفته و نهادینه می شود.
حاجی بابایی با بیان اینکه شبکه پارلمانی عدم تعهد باید در پاسخ به چالش های فعلی و استفاده از فرصت های گذار دنیای کنونی، نقش مستقیم، فوری و شجاعانه در رسیدگی به بحرانهای جاری وچالشهای نوظهور جهانی ایفا کند، گفت: همچنین باید فعالانهتر و جسورانه تر از گذشته به عنوان بازیگر کلیدی در عرصه های بین المللی و تصمیم سازی های جهانی، به پرچمداری خود در تصمیم گیری چندجانبه و مقاومت در برابر یکجانبه گرایی و سیاست های استعماری ادامه دهد و با ایجاد موج جدیدی از همبستگی و عدالت برای ایجاد آیندهای روشنتر برای جهانی عادلانه، همکاری و تعاملات خود را بر اساس روش جدی مطابق با تحولات، عمق و گسترش دهد.
یادآور می شود، هیأت پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به ریاست حمیدرضا حاجی بابایی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و با حضور فداحسین مالکی دبیر کل هیأت پارلمانی در IPU، سیدشمس الدین حسینی، مجتبی یوسفی، ابراهیم رضایی، سمیه رفیعی و عباس گلرو از اعضای گروه اتحادیه بین المجالس جهانی مجلس شورای اسلامی در این سفر حضور دارند.
نظر شما