برگزاری جلسات آموزشی منظم در مسجد یا سایر مکانهای عمومی محله میتواند فرصتی برای آموزش مفاهیم دینی، اخلاقی و اجتماعی باشد. این جلسات میتواند شامل تفسیر قرآن، شرح احادیث، آموزش احکام شرعی و بحث در مورد مسائل روزمره باشد. امام محله میتواند با دیدار با خانوادهها در منازلشان، به مشکلات و نیازهای آنها گوش دهد و راهکارهایی برای حل آنها ارائه دهد. این دیدارها میتواند فرصتی برای تبیین ارزشهای دینی و اخلاقی و تشویق خانوادهها به رعایت آنها باشد. امام محله میتواند با تشکیل گروههای جوانان و ارائه برنامههای جذاب و متنوع، آنها را به فعالیتهای مذهبی و اجتماعی جذب کند. این برنامهها میتواند شامل اردوهای زیارتی، مسابقات فرهنگی و ورزشی، کارگاههای آموزشی و فعالیتهای نیکوکارانه باشد.
همچنین امام محله میتواند با همکاری با سایر نهادهای فعال در محله، مانند مدارس، مراکز بهداشتی و سازمانهای مردمنهاد، برنامههای مشترکی را برای ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی محله اجرا کند. این همکاری میتواند شامل برگزاری کلاسهای آموزشی، ارائه خدمات مشاورهای و اجرای طرحهای عمرانی باشد. در این راستا امام محله باید با عمل به آموزههای دینی و اخلاقی، الگوی عملی برای اهالی محله باشد. رفتار و گفتار امام محله باید نشاندهنده صداقت، امانتداری، مهربانی و دلسوزی او نسبت به مردم باشد. همچنین، مهم است که امام محله در تبلیغ چهره به چهره دین، به تفاوتهای فرهنگی و اجتماعی افراد توجه کند و از روشهایی استفاده کند که برای آنها قابل فهم و پذیرش باشد.
محوریت امام محله در تبلیغ دین در محلات، ظرفیت بسیار زیادی دارد. امام محله، به دلیل ارتباط نزدیک و شناخت عمیق از اهالی محل، میتواند نقش کلیدی در برنامهریزی و اجرای فعالیتهای تبلیغی ایفا کند
واگذاری مسئولیت به نوجوانان از عوامل مهم جذب این قشر به مسجد
حجت الاسلام حسن محمدی، امام محله مسجد المهدی ارومیه به خبرنگار شبستان در ارومیه با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری و خطاب ایشان به اینکه «جوانان افسران جنگ نرم هستند»، گفت: بنده تقریبا ۸ ماه است که در این مسجد فعالیت خود را به عنوان امام محله آغاز کردم و بیشتر مخاطبان ما نوجوانان و جوانان هستند.
وی با بیان اینکه نوجوانان و جوانان این محله در تمام مراسمات ملی و مذهبی به صورت بسیجی و خودش حضور دارند، افزود: بهترین مکان برای تحقق تربیت دینی و اسلامی فرزندان مسجد است، و ارتباط قوی روحانی و ارکان مسجد با جوانان و واگذاری مسئولیتها به آنها یکی از عوامل مهم ترغیب و جذب جوانان به این فضای مقدس است.
حجت الاسلام محمدی ادامه داد: ما در این مسجد تمام امورات را به دست نوجوانان سپرده ایم و البته بزرگترها نیز به این فعالیتها نظارت دارند.
مردمیسازی؛ رویکرد اصلی فعالیتها در مسجد
امام محله مسجد المهدی ارومیه بیان کرد: مهمترین هدف ما در این مسجد این است که مسجد تراز انقلاب اسلامی و یک مدل برای مسجد موفق تبدیل شویم.
وی ادامه داد: مردمیسازی رویکرد اصلی فعالیتها در مسجد و کلید پویایی و اثرگذاری بیشتر آن است و وقتی مردم خودشان در برنامهریزی، اجرا و مدیریت مسجد نقش داشته باشند، احساس مالکیت و مسئولیت بیشتری میکنند و مشارکتشان افزایش مییابد و با این رویکرد میتوان مسجد را به یک مرکز فعال، پویا و مردمی تبدیل کرد که نقش مهمی در ارتقای سطح فرهنگ و اخلاق جامعه ایفا میکند.
حجت الاسلام محمدی افزود: مردمیسازی در فعالیتهای مسجد نه تنها به تقویت ارتباط بین اعضای جامعه کمک میکند بلکه به توسعه و پیشرفت جامعه نیز میانجامد.
برگزاری احیای شب نیمه شعبان در مسجد
وی گفت: امسال برای اولین بار مراسم احیای شب نیمه شعبان در مسجد المهدی ارومیه با حضور پرشور مردم مخصوصا کودکان و نوجوانان برگزار شد که به گفته مردم محله تا الان این مسجد میزبان این مراسم نبوده است.
امام محله مسجد المهدی ارومیه بیان کرد: در این شب حاضرین به شادی و اعمال مخصوص این شب می پردازند.
تربیت مربی قرآن از اهداف اصلی مسجد المهدی ارومیه
وی ادامه داد: تربیت مربی قرآن در مساجد یکی از اقدامهای مهم و ضروری است که میتواند به گسترش فرهنگ قرآنی و انتقال علوم و معارف اسلامی به نسلهای مختلف کمک کند.
حجت الاسلام محمدی افزود: تربیت مربی قرآن در مساجد نه تنها به ترویج و گسترش فرهنگ قرآنی کمک میکند، بلکه باعث میشود که نسلهای آینده آشنا با معارف دین و قرآن باشند و بتوانند در زندگی روزمره خود از آن بهرهمند شوند.
وی گفت: در این مسجد هر روز جمع خوانی قرآن و تفسیر برگزار می شود و بعد این دورهمیهای دوستانه با کودکان و نوجوانان تشکیل می دهیم و در مورد این موضوع تفسیر سوال پرسیده و به افراد فعال جوایزی اهدا میشود.
این روحانی ادامه داد: باید خود نوجوانان مربی قرآن شوندو این یکی از اهداف اصلی برنامههای قرآنی مسجد است.
امام محلهای که مسجد را به مدرسه پیوند زده است
وی افزود: پیوند مسجد و مدرسه یکی از مفاهیم کلیدی در تاریخ و فرهنگ اسلامی است. در بسیاری از کشورها، این دو نهاد بهخصوص در دوران تاریخی و فرهنگی، بهعنوان دو رکن اصلی برای تربیت دینی و علمی نسلهای جوان شناخته میشوند
حجت الاسلام محمدی جذب و اعزام روحانیون به مساجد شهری و روستایی، برگزاری جلسات هماندیشی با مسئولین آموزش و پرورش، برگزاری جلسات با مدیران و معاونین مدارس برای جضور در برنامههای مسجد، اعزام مبلغ در ایام اربعین به عراق، اعزام مبلغین به ندامتگاه، برگزاری دورههای آموزشی مهارتی برای طلاب، برگزاری اعتکاف، برگزاری ویژه برنامه احیای نیمه شعبان، اعزام مبلغ برای تبلیغ دانش آموزی در مدارس، برگزاری تربیونهای آزاد بصیرتی در بوستانها و محلات در ایام تبلیغات ریاست جمهوری اسلامی ۱۴۰۳ از جمله برنامههای این مسجد عنوان کرد.
وی برپایی غرفههای معرفت پرسش و پاسخ مذهبی، برپایی غرفههای مشاوره، تشکیل کارگروه ویژه مهدویت با حضور طلاب خواهر و برادر، برگزاری کارگاه مکامله عربی برای طلاب و فعالین فرهنگی، اعزام به مبلغین به محافل قرآنی در ماه رمضان، تهیه محتوای تخصصی تبلیغی برای مبلغان را از دیگر برنامههای فعالیتهای جهادی گروه «انتظار فرج» است.
روحانی مسجد المهدی ارومیه افزود: برگزاری جلسات هفتگی قرآن، اعتکاف نوجوانان، برپایی اردویهای ورزشی، زیارتی و سیاحتی، برگزاری مسابقات ورزشی از دیگر برنامه های این مسجد است.
نظر شما