ولایت، محور جامعیت دین

جلیلی گفت: تشیع یعنی دین جامع، و اگر قرار است ما این مذهب و عقیده را نمایندگی کنیم باید کلیت آن را نمایندگی کنیم هم معنویت آن را هم مسئولیت اجتماعی آن را.

به گزارش خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، «وحید جلیلی»، قائم مقام سازمان صدا و سیما در اولین نشست بین المللی مهرواره هوای نو اظهار داشت: یکی از مسایلی که در معارف قرآنی و حدیثی به آن توصیه شده ایم کار جمعی است. سابقه حرکت های دینی در ایران محدود به انقلاب اسلامی در دهه ۵۰ نیست. مردم ایران در طول یک قرن اخیر چندین بار قیام کرده و در برخی موارد با شکست روبرو شده اند. از جمله در انقلاب مشروطه با وجود این که با محوریت حرکت با روحانیت بود اما در کمتر از بیست سال تبدیل به بدترین دیکتاتوری ها شد.

وی افزود: چند سال بعد از آن نهضت ملی نفت رقم خورد که در آنجا هم بزرگان دینی و مذهبی سردمدار حرکت های مردمی بودند و آن هم با کودتای ۲۸ مرداد به شکست انجامید. سپس انقلاب اسلامی رخ داد.

قائم مقام سازمان صدا و سیما با اشاره به ویژگی های شخصیتی امام خمینی (ره) تصریح کرد : شاید یکی از دلایل پیروزی امام این بود که دشمنان تصور می کردند می دانند چگونه مردم ایران را منحرف کند و امام را هم یکی مانند سایرین می دانستند. البته علائمی هم مبنی بر پیروزی خود داشتند به عنوان مثال اولین رئیس جمهور کشور کسی شد که بعدها به پاریس گریخت.

جلیلی ادامه داد: امام چگونه توانست این انقلاب را پایه گذاری کند که پس از چهل سال نه تنها شکست نخورده بلکه تکثیر هم شده است. آنچه به ذهن من می آید این است که یکی از مهم ترین ویژگی های امام، جامع بودن ایشان بود.

وی خاطرنشان کرد؛ ما اگر به دنبال تشکیل جمع های همسو و گسترش آن هستیم تا به مصداق آیه " لیقوم الناس بالقسط " برسیم و این جمع ها نیز قرار و قوامی یافته و بتوانند حرکت های بزرگ‌را رقم بزنند ابتدا باید از نرم افزار فرهنگی و تفکر شروع کنیم.

قایم مقام صدا و سیما افزود: ما تصور می کردیم حضرت امام از کسی تعریف نمی کنند اما امام درباره آقای شاه آبادی می فرمود "روحی له الفدا " . آقای شاه آبادی در کتابی بنان شدرات المعارف دارند وقتی این کتاب را می خوانید تصور می کنید ایشان یک فعال سیاسی است. یعنی تعابیری که ایشان در کتاب بکار می برند این تصور را برای شما ایجاد می کند. گویا ایشان مصداق اسلام انفرادی است.

وی تصریح کرد: افرادی مثل امام و آیت الله شاه آبادی ابتدا اسلام را از زیر آوار تفکرات متحجر و محدود کننده نجات دادند بعد مسلمین را. حضرت امام، شهید بهشتی، شهید مطهری، مقام معظم رهبری همه اینگونه اند. یعنی شما به شیوه و سیره آنها که می نگرید یک نوع بدیع از اسلام و جامعیت آن را می بینید.

جلیلی گفت: امام قرآن را در تمامیت آن می دید. امروز در جهان اسلام، دینداری به انواع و اقسام مختلفی جریان دارد. عربستان ادعای دینداری دارد، کشورهایی که با اسرائیل ارتباط نزدیک دارند هم ادعای اسلام دارند. تفاوت نگاه آنها با امام در چست؟ در اینکه نگاه حضرت امام به دین، اینگونه تکه تکه نبود. ایشان دین را یک مجموعه می دید و نسبت درستی بین اعضای آن برقرار می کرد. امروز اگر میبینید نسبت به ولایت حساسیت وجود دارد به این دلیل است که ولایت، محور دیانت و جامعیت دین است.

وی تاکید کرد: امام هم در اخلاقیات و هم در اسلام فردی در حد اعلا قرار داشت. ما عرفای بزرگی داریم همه هم محترم هستند اما امام کجا و آنها کجا؟ امام معنویت و ملکوت را با انقلاب و مبارزه و مجاهدت جمع کرد و حاصل آن شد انقلاب اسلامی. با حضور امام خمینی یک الگوی واقعی از نوع دینداری ائمه، برای ما زنده شد که در آن هم دعای عرفه وجود دارد هم ندای هل من ناصر ینصرنی.

جلیلی گفت: امام تلاش کرد تا "مکتب جمع" را زنده کند. یعنی هم معنویت و هم مبارزه.

وی با اشاره به آیه ولایت در قرآن تصریح کرد: نام امیرالمؤمنین در این آیه نیست اما صفت امیرالمؤمنین در این آیه ذکر شده است. یک نوع دینداری این است که بگونه ای دینداری کنیم که مسئولیت اجتماعی بر عهده ما نباشد. نوعی دیگری که امام علی آن را به ما نشان می دهند این است که در وسط نماز و عبادات مسئولیت اجتماعی خود را هم ادا می کنند. از آن فرار نمی کنند.

جلیلی تاکید کرد: تشیع یعنی دین جامع، و اگر قرار است ما این مذهب و عقیده را نمایندگی کنیم باید کلیت آن را نمایندگی کنیم هم معنویت آن را هم مسئولیت اجتماعی آن را. حضرت امام اگر به دنبال چیزی بود اول خودش آن را اجرا می کرد. می فرمود: " امت راه این است من ر فتم شما هم بیایید" نه این که فقط بگوید راه این است. ان شاءالله ما هم بتوانیم مبانی فکری امام را در خودمان پیاده سازی کنیم.

کد خبر 1812786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha