«ابراهیم حافظی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد گفت:آرشیو مطبوعات آستان قدس رضوی با ۴۰ سال فعالیت مستقل، افزون بر ۹هزار و ۳۰۰ عنوان نشریۀ دانشجویی در بیش از ۴۱هزار نسخه را گردآوری کرده و از این جهت بزرگترین و تنها آرشیو نشریات دانشجویی در کشور به شمار میرود.
رئیس اداره مطبوعات آستان قدس رضوی با اعلام اینکه نشریات دانشجویی موجود در آرشیو آستان قدس رضوی از ابعاد پنج سانتیمتر تا پنج متر (طومار) متغیر هستند، تصریح کرد: اکثراین نشریات به زبان فارسی است ولی نشریاتی نیز به زبانهای عربی، انگلیسی، کردی، ترکی، روسی و اسپانیایی وجود دارد.
وی افزود: در این آرشيو، نشريات دانشجويي منتشر شده توسط ۷۴ دانشگاه ايران و ۴ دانشگاه از کشورهای آمريكا، آلمان، انگليس و هند وجود دارد و شهرهاي تهران، مشهد، بيرجند، تبريز، کرمان، يزد، خرمآباد، اصفهان، اهواز و شيراز بيشترين تعداد نشريات را به خود اختصاص دادهاند.
حافظی با بیان اینکه نشریات دانشجویی در ایران قدمتی بالغ بر ۸۵ سال دارد، اظهار داشت: قدیمیترین نشریۀ دانشجوییِ آرشیو کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی سالنامهای با نام «مؤسسات علمي و فلاحتي كرج» است که در سال ۱۳۱۵ شمسی توسط دانشجویان پایۀ دوم دانشکدۀ فلاحت کرج به صورت سالانه، در تهران با موضوع کشاورزی و باغبانی منتشر شده که هدف آن ارائه گزارش سالانه و شناساندن اين مؤسسات به مجامع و محافل علمي کشورهای خارجی و همچنین راهنمايي علاقهمندان به کشاورزی و ترقي كشور بوده است.
رئیس اداره مطبوعات آستان قدس رضوی ادامه داد: «آئین دانشجویان»، دومین نشریه از نظر قدمت در آرشیو آستان قدس رضوی است که در سال ۱۳۲۳ شمسی در دانشگاه تهران در موضوعات مختلف سیاسی، علمی و اخبار دانشگاه تهران منتشر شده است و نشريه دانشجويي «انسان» مربوط به سال ۱۳۲۹ وابسته به دانشگاه تهران در ردۀ سوم قديميترين نسخههاي نشریات دانشجویی موجود در ايران قرار دارد.
وی گفت: «گنج شايگان» (۱۳۳۲) وابسته به انجمن اسلامی دانشکده فنی دانشگاه تهران؛ «گلبانگ» (۱۳۴۰) نشريهای براي دانشجويان ايراني مقيم خارج از كشور؛ «پيمان»(۱۳۴۳) چاپ لیدز(انگليس) به زبان فارسی- انگليسي؛ «نامه دانشجو» (۱۳۴۵) نشريه دانشجويان دانشگاه تهران؛ «پيام دانشجو» (۱۳۵۱) چاپ شده توسط كميته فرهنگي انجمن دانشجويان ايراني دانشگاه تگزاس (آمریکا)؛ «ماهنامه کوثر» (۱۳۵۵) به زبان اردو و نشریۀ دانشجويان ايراني مقیم هند بخشی از این نشریات است.
حافظی ادامه داد:«نگاه تازه» (۱۳۷۴) نشريه برتر دانشجویی در اولين جشنواره نشريات دانشجويي سراسر كشور؛ «تاریخ پژوهی» (۱۳۷۸) انجمن علمی گروه تاریخ دانشگاه فردوسی مشهد؛ «فراسو» (۱۳۷۹) قديميترين نشريه دانشجويي دانشگاه علوم اسلامي رضوي وابسته به آستان قدس رضوی و «نداي دانشجو» (۱۳۷۹) اولين نشريه دانشجويي دارای مجوز دانشگاه آزاد اسلامي مشهد هم شماری دیگر از این نشریات هستند.
رئیس اداره مطبوعات آستان قدس رضوی اعلام کرد: اطلاعات کتابشناختی تمام نشریات دانشجویی موجود در آرشیو مطبوعات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از طریق وبسایت کتابخانه به آدرس https://library.razavi.ir در دسترس علاقهمندان قرار دارد.
نظر شما