رسانه اصلی ترین عنصر جریان ساز در جوامع امروزی است

موسوی با بیان اینکه رسانه ها یکی از اجزای اصلی جوامع بشری به شمار می روند و هر کدام از آن ها به گونه ای خاص بر دریافت ها، نتیجه گیری ها و انتقال واقعیت ها موثرند، گفت: رسانه اصلی ترین عنصر جریان ساز در جوامع امروزی است.

«سید وحید موسوی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد ضمن گرامیداشت روز دانشجو گفت:رسانه که ترجمه فارسی لغت انگلیسی media است به معنای رساندن است و به کلیه وسایلی که انتقال فرهنگ و افکار اشخاص را برعهده داشته باشند رسانه گفته می شود همچنان که از این تعریف مشخص می شود روزنامه، رادیو، تلویزیون و اینترنت و ابزاری از این دست همگی از زیرمجموعه های رسانه محسوب می شوند.

 

این فعال رسانه با بیان اینکه امروزه رسانه به یکی از پر مخاطب ترین رویداد های جامعه فعلی مبدل شده است، آن هم رویدادی که در هر ثانیه تا حدود بی نهایت داده های اطلاعاتی، خبری و آن های جریان پذیر را منتشر می کند، افزود:رسانه را می توان به اصلی ترین عنصر فعلی جریان ساز دنیا نامید، این ادعا می تواند این روزها به کلامی علمی مبدل شود درست در شرایطی که اصلی ترین شریان های زندگی بشریت از اقتصاد تا آزادی را به این پنج حروف زیبا در کنار هم نسبت داده است.

 

وی با اشاره به اینکه تاریخچه رسانه به بیش از ۴۰۰ سال قبل می رسد که در شهر استراسبورگ فرانسه اولین روزنامه ها به شکل امروزی منتشر شدند، اظهارکرد:اولین روزنامه در ایران با نام وقایع اتفاقیه بیش از ۱۸۰ سال پیش منتشر شد و قالب رسمی انتشار را به خود در زمان های دور گرفت.

 

موسوی ادامه داد:در دنیای امروز، رسانه ها یکی از اجزای اصلی جوامع بشری به شمار می روند و هر کدام از آن ها به گونه ای خاص بر دریافت ها، نتیجه گیری ها، انتقال واقعیت ها و حتی در دگرگونی آداب و سنن اجتماعی و اخلاقی ما مؤثرند، به همین جهت است که بعضی از جامعه شناسان برای مطبوعات، رادیو تلویزیون و سینما، نقش «آموزش موازی» یا «آموزش دائمی» قائل هستند.

 

این فعال رسانه بیان کرد:آنان معتقدند که وسایل ارتباطی با پخش اطلاعات و معلومات جدید در کنار آموزش های رسمی و مدرسه ای به کار تکمیل مهارت ها و دانستنی های علمی، فرهنگی و اجتماعی همه مردم به خصوص دانشجویان و دانش آموزان مشغولند، با توجه به مطالعات انجام شده به راحتی می توان در حال حاضر این مهم را به تصویر کشید که رسانه در سبد کالای مصرفی مردم قرار گرفته و نقش پر رنگی را بر عهده دارد و مخاطبانش این روزها به یک چهارم جمعیت دنیا تبدیل شده است.

 

وی افزود: جریان های انتخاباتی، رویداد های لحظه ای، قیمت دلار، ساختار کالاهای اساسی و هزاران داده دیگر این مخاطبان را با یک کلیک ساده گرد هم آورده است، آن هم در عصری که ارتباطات هر روز داده های خود را تکمیل تر از قبل می کند.

 

موسوی گفت:این روزها انسان در حال هجرت کردن از عصر دیجتال به ارتباطات و سپس به دنیای جدید رسانه با میلیون های داده مخابراتی می باشد که میتوان به ساده ترین آن یعنی «پیام» اشاره کرد، هر رویدادی حاوی پیام است و این داده ساده کلمه ای در حال حاضر به قوی ترین منظور رساندن تبدیل شده است.

 

این فعال رسانه ادامه داد:پیام حاوی اطلاعاتی است که گاه برای شخص اول، شخصیت ها، مردم و جامعه مصرف کننده طراحی می شود، حال مسولیت ابتدایی بر عهده انتشار دهنده می باشد چرا که رسانه خطوطی را ترسیم کرده و رشته هایی از آن را در سبد مصرفی جامعه و مردم قرار داده است.

 

وی با اشاره به اینکه تولید محتوا رسانه از دانش و سواد رسانه ای برمی خیزد، گفت:این مقوله به هر کس که قصد دارد در دنیای تجارت الکترونیک قدم موثری بگذارد اعلام می کند که تولید محتوا منظم و هدفمند نیازمند چیرگی بر تمام جزئیاتی است که در رسانه های فعال امروزی دنبال می شوند و نیازمند آگاهی در سطوح متوسط به بالا را دارا می باشد امام هر تولید کننده ای محتوا را نمی شناسد و هر تولید، محتوا محسوب نمی شود.

 

موسوی ادامه داد:تولید محتوا رسانه یک راهروی بزرگ و با ظرفیت بی نهایت است که ذهن و آگاهی کاربران را با جهت دهی مشخصی هدایت می کند، حتی اگر به ظاهر و در نگاه اول مخاطب متوجه هدفمندی آن نباشد این مسئله حکم همان تابلوهای راهنما در یک جاده را بازی می کند که شخصی چه به طور آگاهانه و چه به طور تفریحی قصد می کند سفر خویش را در آن آغاز نماید.

 

این فعال رسانه اظهارکرد:رسانه و محتوا دو عضو جدایی ناپذیرند که از روزهای ابتدایی روی کار آمدن فرهنگ و اجتماع خود را به شکل های گوناگونی بر ذهن افراد و مردم یک جامعه جای داده است، تولید محتوا رسانه برای صاحب یک کسب و کار حکم به دست گرفتن قدرت را دارد زیرا اوست که می تواند کنترل کند تا آنچه را می خواهد مخاطب ببیند و آنچه را که نیاز دارد به واسطه آن به نتیجه و استراتژی از قبل چیده شده دست یابد و برایش برنامه ریزی کند.

 

وی با تاکید بر اینکه تحت تاثیر بودن اکثریت یک جامعه و اهمیت تولید محتوا در رسانه موضوع جدیدی نیست، گفت:این تاثیر گاهی به نفع مخاطب و گاهی به ضرر او عمل می کند اما داشتن آگاهی کافی در مورد این مسئله می تواند فرهنگ و موضوعات مطرح را ارتقاء داده و کفه ترازوی مثبت این مبحث را از بخش منفی سنگین تر نماید، تولید محتوا رسانه غنی و ارزشمند همواره تاثیر مثبت و مستقیمی روی فکر و نحوه نتیجه گیری مخاطب خواهد داشت پس نباید آن را دست کم گرفت.

 

موسوی ادامه داد:تولید محتوا باید دارای مکانیزم تخصصی باشد، تولیداتی که داده های رسانه ای و دست آخر پیام را به تصویر می کشد و می تواند تاثیر گذار ترین محتوای تولیدی باشد که مخاطب را شناسنایی کرده و با توجه به نیاز مخاطب داده های محتوایی خود را تولید و تنظیم کرده است و حال این مهم را به درگاه انتشار سپرده تا حدود اثر گذاریش را مطرح کند.

 

این فعال رسانه با بیان اینکه تعاریف متعددی از سواد رسانه ای موجود می باشد اما می توان به ساده ترین آن اشاره کرد یعنی شناخت و تحلیل داده های رسانه ای، افزود:سواد رسانه ای رویکرد قرن بیست و یکم در آموزش است، این یک چارچوب برای دسترسی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی و ایجاد پیام در اشکال مختلف از چاپ گرفته تا فیلم و اینترنت فراهم می کند و سواد رسانه ای درک درستی از نقش رسانه در جامعه و همچنین مهارت های اساسی تحقیق و بیان برای شهروندان را ایجاد می کند.

 

وی تاکید کرد:آنچه مهم است درک کنیم این است که سواد رسانه ای، محافظت از کودکان در برابر پیام های ناخواسته نیست، اگرچه برخی از خانواده ها می خواهند که فقط تلویزیون را خاموش کنند اما واقعیت این است که رسانه ها چنان در محیط فرهنگی ما ریشه دوانده اند که حتی اگر مجموعه را خاموش کنید هنوز نمی توانید از فرهنگ رسانه ای امروز فرار کنید.

 

موسوی گفت:رسانه ها دیگر فقط فرهنگ ما را تحت تأثیر قرار نمی دهند، آنها به فرهنگ ما مبدل شده اند بنابراین سواد رسانه ای در واقع کمک به دانش پایه در داشتن صلاحیت، انتقاد و باسواد بودن در تمام اشکال رسانه ای است تا بتوانند تفسیر آنچه را می بینند یا می شنوند کنترل کنند تا اینکه اجازه دهند تفسیر آنها را کنترل کند.

 

این فعال رسانه ادامه داد:باسواد شدن در رسانه ها به معنای به خاطر سپردن حقایق یا آماری در مورد رسانه ها نیست بلکه به معنای یادگیری ایجاد پرسش های صحیح در مورد آنچه مشاهده می کنید، می خوانید یا گوش می دهید است، در واقع رسانه و سوادش امروزه به کمک جامعه می آید تا بتواند درک و آگاهی بشریت را به گونه ای ارتقاء ببخشد که بتوانند از این مهم در دهکده جهانی اطلاعاتی و ارتباطاتی حیاتی به جهت زندگی در عصر جدید بهتره کافی را داشته باشند.

کد خبر 1000962

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha