«مسجد رهبر»؛ روایت مسجدی تراز و انقلابی با اثرگذاری ملی

انصاری‌زاده با اشاره به اهداف تالیف کتاب «مسجد رهبر»، گفت: مسجد كرامت در تاریخ انقلاب اسلامی و به‌ طور خاص دوران معاصر شهر مشهد دارای جایگاه و نقش ممتازی است. این مسجد بیشترین سهم را در پیشینه فعالیت‌های اجتماعی مقام معظم رهبری داشته است.

به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، کتاب «مسجد رهبر» به تازگی به همت انتشارات «راه» به بازار نشر کشور روانه شده است. به منظور بررسی اهداف و سیر نگارش این اثر با «مرتضی انصاری زاده»، نویسنده کتاب «مسجد رهبر» گفت و گویی ترتیب داده یم که در ادامه  مشروح آن را می خوانید:

 

موضوع کتاب «مسجد رهبر» در چه زمینه ای است و با چه اهدافی تالیف شده است؟

 

کتاب «مسجد رهبر» مرتبط با شکل‌گیری و فعالیت‌های مسجد کرامت مشهد، در نزدیکی حرم مطهر امام رضا(ع) است و از جهات گوناگونی نمونه‌ای ممتاز از الگوی فعالیت های مسجدی در منظومه معرفتی آرمانی اسلام ناب است. امام جماعت این مسجد قبل از انقلاب اسلامی، مقام معظم رهبری بود. به همین جهت با تالیف کتاب «مسجد رهبر»، تلاش کردیم، مسیر رشد انقلاب اسلامی در شهر مشهد را از چند دهه پیش از انقلاب اسلامی بیان و نمونه یک مسجد الگو برای پیروزی انقلاب را معرفی کنیم.

 

 پیرامون تاریخچه تاسیس مسجد کرامت که موضوع این کتاب است، برایمان توضیح دهید.

 

مسجد كرامت در تاریخ انقلاب اسلامی و به‌ طور خاص دوران معاصر شهر مشهد دارای جایگاه و نقش ممتازی است. این مسجد بیشترین سهم را در پیشینه فعالیت‌های اجتماعی مقام معظم رهبری داشته است.

تاریخچه این مسجد از آنجا آغاز می شود که خانه قدیمی مرحوم حاج سید محمود کرامت در سال ۱۳۴۴ در قالب یک ساختمان سه طبقه نوسازی و به نام «بنای کرامت» نامگذاری می شود و در ایام اعیاد و سوگواری ائمه اطهار (ع) و مناسبت های مذهبی جهت برگزاری مجالس از آن استفاده می شد، تا اینکه در سال ۱۳۵۱ صحن حیاط در دو طبقه مسقف می شود و سالن پایین جهت مسجد و سالن بالا به صورت حسینیه درآمده که همزمان به وسیله واقف شرعاً و قانوناً به نام مسجد و حسینیه کرامت وقف شده است. در سال ۱۳۵۳ که مقام معظم رهبری امامت این مسجد را بر عهده گرفتند، این مکان نقطه عطفی می شود تا تمام انقلابیون مکانی مرکزی را برای فعالیت های انقلابی پیدا کنند.

 

علت انتخاب مسجد کرامت به عنوان سوژه تالیف کتاب چه بوده است؟

 

یکی از علت هایی انتخاب این سوژه این بوده است که مردم را با نقش و اهمیت مسجد در انقلاب اسلامی آشنا کنیم. مقام معظم رهبری در دهه 50 در این مسجد فعالیت های انقلابی داشتند و مسجد کرامت، حلقه واسطه ای برای مرتبط کردن افراد و گروه‌های انقلابی در مشهد بوده است. یکی از ویژگی های مسجد کرامت آن گونه که در اسناد ساواک نیز به آن اشاره شده است، مربوط به نیمه دوم سال 52 است که آیت الله خامنه ای آن زمان امام جماعت و سخنران مسجد کرامت بود، اما اواخر همین سال ساواک ایشان را از سخنرانی در این مسجد منع کرد و ما در این کتاب سعی بر معرفی فعالیت های مبارزاتی و انقلابی مقام معظم رهبری در این مسجد داشته ایم و خواستیم به مخاطب بیان کنیم که چگونه روحانی جوانی (آیت الله سید علی خامنه‌ای) در سال‌های حکومت شاه خائن توانست ظرفیت‌های فرهنگی اقتصادی و سیاسی مؤمنان را در مسجد کرامت مشهد به کار بگیرد و الگوی مسجدمحور را در ابعاد گوناگون پیاده کند. مسجدی که برکاتش محدود به یک محله نماند و در بلایای طبیعی سایر شهرها هم پیشقدم بوده است.

 

کتاب«مسجد رهبر» در چند فصل تالیف شده و موضوعات فصل های آن در چه زمینه ای است؟

 

کتاب «مسجد رهبر» در چهار فصل تالیف و در فصول این کتاب سعی شده است که نخست به پیشینه تاریخی مسجد از جلسه دعای ندبه تا شکل‌گیری و راه‌اندازی مسجد بپردازد‌ و سپس به فعالیت‌های متنوع مسجد به ویژه جلسه قرآن اشاره کند و در فصول بعدی زمینه‌های شکل‌گیری و فعالیت‌های انقلابی در مسجد کرامت و فعالیت های اجتماعی و سیاسی را بررسی و تبیین کند. در این کتاب همچنین گزارش پژوهشی با مصاحبه ۷۰ نفر نیز گردآوری و تصاویر و اسنادی از مسجد کرامت هم در این کتاب ضمیمه شده است و در مجموع، می‌توان این‌ کتاب را اثری در حوزه «مسجدنگاری» معرفی کرد.

این كتاب حاصل كاری جمعی است كه بیش از ۱۰ سال به طول انجامید و در نهایت وسواس و دقت تالیف شده است.

 

تالیف کتاب «مسجد رهبر» در معرفی الگوهای موفق برای دیگر مساجد چقدر اثرگذار است؟

 

این کتاب دو نوع مخاطب دارد. مخاطب اول کسانی هستند که به تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران علاقه مندند و دوم کسانی که دغدغه فعالیت در زمینه مسجد را دارند. با نام کتاب «مسجد رهبر» هم می توان این برداشت را داشت که این کتاب درصدد معرفی پایگاه مبارزاتی مقام معظم رهبری است و هم می توان این گونه برداشت کرد که  این کتاب در نظر دارد، مسجدی الگو را به مخاطب معرفی کند.

همچنین در این کتاب سعی شده به مخاطب  این موضوع را یادآور شویم که همان اندازه که ساخت و ساز و ایجاد و وقف بناهای مذهبی و عمومی مهم است، اداره آن هم مهم و حیاتی است. بسیاری از ساختمان‌ها و بناهای بزرگ و ارزنده‌ای در شهرها و روستاها و حتی خارج از کشور ساخته شدند اما چون دست اهلش سپرده نشد، آن فرصت‌ها و ظرفیت‌ها از دست رفت.

 

گفتنی است، کتاب «مسجد رهبر» در ۵۴۴ صفحه، شمارگان ۱۵۰۰ نسخه به همت انتشارات «راه یار» منتشر شده است.

 

کد خبر 1000967

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha