به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «احمدعلی راغب»، آهنگساز انقلابی و نوازنده سازهای تار، سه تار و عود و خالق ماندگار ترین سرود های انقلابی بامداد چهارشنبه 19 آذر به دلیل بیماری سرطان درگذشت.
این آهنگساز انقلابی در اردیبهشت ۱۳۲۳ در شهرستان بندرانزلی متولد شد. او تحت تأثیر مادر، از دوران کودکی به موسیقی علاقهمند شد و با حمایت و تشویق و آموزشهای والدین و به ویژه مادرش، فراگیری موسیقی و همچنین نواختن «تار قفقازی» را آغاز کرد و به پیشرفت قابل توجهی در این عرصه رسید.
«احمد علی راغب» پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ با تلاش فراوان و با همکاری جمعی برخی از هنرمندان، گروههایی را جمعآوری کرده و مشغول ساخت سرودهای انقلابی شد. مشکل پیش روی او و معدود آهنگسازان دیگری که عزم همراهی با تغییرات را داشتند، عدم دسترسی به نمونه و الگویی بود که مطلوب موسیقی انقلابی بر اساس شرایط جدید باشد؛ بنابراین تصمیم گرفت تا از شعارهای مردمی که از بطن کوچه و خیابان میجوشد، برای ساخت موسیقی الهام بگیرد. ذخیرهٔ موسیقی فولکلور و آیینی نواحی مختلف ایران، که احمدعلی راغب از جوانی دل مشغول فراگیری و ثبت آنها بود؛ در این مقطع به کمک او آمد و جنس موسیقی او را از دیگر آهنگسازان متمایز ساخت. این میتوانست بهترین الگو برای سرود انقلابی در پیوند با باورهای عمیق بومی و مذهبی مردم باشد باشد. با شکلگیری مجدد فعالیتها در رادیو، علیرغم محدودیتهای موجود، حضور شخصیتهایی نظیر مجید حدادعادل در رادیو و حمایتهای او، دلگرم کننده بود. تلاشهای احمدعلی راغب ادامه یافت که این تلاشها در کنار دوستی صمیمانه و همکاری با شعرای برجستهای نظیر مهرداد اوستا، محمود شاهرخی، مشفق کاشانی، حمید سبزواری، محمدعلی معلم و …، به ساخت سرودهایی نظیر «خوش آمدی امام ما»، «بانگ آزادی» (الله اکبر، خمینی رهبر)، «شهید مفتح»، «شهید مطهر»، «آمریکا آمریکا ننگ به نیرنگ تو»، «راه رجا»، «نغمهٔ توحید»، «نغمهٔ اتحاد»، «بابا خون داد»، «همشاگردی سلام» و … انجامید.
احمد علی راغب در اواخر سال ۱۳۵۹ با گسترش فعالیتهای حزب جمهوری اسلامی، به سفارش «سید محمد بهشتی» سرودهایی برای حزب ساخت که از مشهورترین آنها، «سرود رسمی حزب جمهوری اسلامی» است که مورد تقدیر سید محمد بهشتی قرار گرفت. این همکاری برای مدتی به جلساتی مداوم با برخی مسئولین حزب، پیرامون مسائل فرهنگی و هنری و همچنین پذیرش مسئولیت امور هنری و سرود حزب جمهوری اسلامی و نیز ایجاد و سرپرستی گروه کر دفتر حزب منجر شد. پس از واقعهٔ انفجار تروریستی در دفتر حزب و کشتهشدن بهشتی و یارانش، احمدعلی راغب در سوگِ این واقعه، سرودهای «حدیث درد»،«شقایقهای پرپر»، «وافریادا» و «بهشتی سیرت» را ساخت.
احمد علی راغب همزمان با آغاز جنگ ایران و عراق سرود های «این پیروزی خجسته باد» پیرامون فتح خرمشهر، «ظفر مبارک»، «جنگ، جنگ تا پیروزی»، «خدایا خدایا تا انقلاب مهدی خمینی را نگهدار» و... را ساخت. تا به امروز و مطابق با آمار موجود در آرشیوهای صداو سیما بالغ بر «هزار و چهارصد» قطعه موسیقی از او به ثبت رسیدهاست و او را در بین دوستان و همکاران به «مرد هزار آهنگ » مشهور کرده است.
زنده یاد «احمد علی راغب» ریاست مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما، مدیریت تولید موسیقی مراکز و استانهای سازمان صدا و سیما، عضو شورای عالی موسیقی سازمان صداو سیما و عضویت در شورای عالی نظارت و ارزشیابی شبکههای رادیویی و تلویزیونی را در کارنامه مدیریتی خود دارد و در سال ۱۳۸۲ نیز به دریافت مدرک درجه یک هنری معادل دکترا در رشته آهنگسازی نائل شد.
کتاب «بانگ آزادی (خاطرات شفاهی احمدعلی راغب)» با تحقیق مهدی چیتساز و مرتضی قاضی و تدوین محسن صفاییفرد بهمن ماه سال گذشته توسط انتشارات راهیار منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نظر شما