یکی از مشکلات افزایش آسیب های اجتماعی کاربردی نکردن مسایل دینی است

حجت الاسلام و المسلمین سعیدی گفت: کاربردی نکردن مسایل دینی از مشکلات عدم حل آسیب های اجتماعی است. ما علمی که بتواند داده های دینی را کاربردی کند، نداریم حلقه مفقوده در پژوهش علوم دینی هم این موضوع است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، بشر امروز به میزانی که با تکنولوژی، پیشرفت، توسعه و رفاه مواجه است به همان میزان هم با مشکلات متفاوت رو به رو شده که به دنبال راه چاره ای برای حل آن است.در این بخش دانش می تواند به کمک بشر بیاید. تحقیق و پژوهش مبتنی بر دانش می تواند یاری دهد. از سوی دیگر هم عالم دینی از جانب خالقی که بر همه امور از جمله مصلحت ها آگاهی دارد قطعا بهترین راه برای رسیدن به سعادت و کمال انسانی به شما می آید و می توان گفت پژوهش های دینی می تواند نقش به سزایی در حل مشکلات بشری امروز داشته باشد از این رو با حجت الاسلام و المسلمین «امیر میثم سعیدی» استاد حوزه و کارشناس دفتر آیت الله العظمی جوادی آملی به گفتگو پرداختیم که در ادامه می خوانید:

نقش دین در حل مشکلات به ویژه آسیب های اجتماعی به چه میزان است؟

حضرت ابراهیم (ع) هنگامی که به تحقیق درباره واقعیت پرستش پرداختند با افراد مواجه شدن که پرستش آن ها به صورت مادی بود، برای نمونه ستاره می پرستیدند، ایشان آن آنقد پژوهش کرد تا نتیجه داد و به قرب الهی نزدیک شدند و در نهایت به این  نتیجه رسیدند  که آنچه آدمی را دچار آسیب نمی کند «خداوند» است نه آیین های دیگر.

انسان اگر غذای غیر ارگانیک بخورد، برای روح وجسم مشکل ایجاد می کند، اما غذای ارگانیک که با طبیعت انسان یکی است به سرعت روح و جسم انسان را رشد می دهد.

مکاتب الهی هم غذای روح انسان هستند. هنگامی که مکاتب مادی غذای جسم باشد  به تدریج زندگی انسان را از بین می برند و نورانیت و شادی را از روح و جسم انسان می زداید در حالی که غذای جسم و روح انسان  باید بر مبنای نور خداوند و مکاتب الهی باشد.

نقش پژوهش های دینی را چگونه می بینید؟

باید در جایگاهی باشیم که عقلانیت وحیانی راه داشته باشد، باید پژوهش صورت گیرد که این پژوهش را باید دانشجویان و طلبه ها انجام دهند هنگامی درس پژوهش دارند به راحتی از آن نگذرند و مطالعات زیادی انجام دهند.

شیخ طوسی که در زبان علمای ما به شیخ الطائفه معروف است. شبها به تحقیق می پرداخت و صبحگاهان آنچنان غرق لذّت بود که این جمله را می گفت: «أین الملوک و أبناء الملوک من هذه اللّذه؟!»«یعنی این لذتی که من الآن پس از کشف حقیقت، احساس می کنم، شاهان و فرزندان آنان، از این لذّت بی بهره اند.»

مرحوم آیة اللّه بروجردی می فرمود: «من در دوران جوانی در مدرسۀ صدر اصفهان مشغول تحصیل بودم. یک شب پس از نماز مغرب و عشا، مشغول تحقیق در مسألۀ «ترتّب» شدم، چیز می نوشتم، بعد پاک می کردم، چیز دیگر می نوشتم، ناگهان صدای مؤذن مسجد را شنیدم که مردم را به نماز صبح می خواند.من از سرشب به آن لحظه آن چنان غرق در کار بودم که گذشت زمان را درک نکرده بودم.»

باید پژوهش چگونه باشد؟

باید پژوهش های عرصه های مختلف مرتبط با مسایل دینی باشد. متاسفانه حوزه علوم دینی، فلسفه و معارف دینی در فاز مصرف است، انبوه تولیدات داریم اما پژوهشی نداریم و مونتاژ شده هستند.

مردم نیاز به غذای روح دارند، نماینده پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان در دیداری با آیت الله العظمی جوادی آملی گفته بودند ما از کشورهای اروپایی اینجا آمده ایم و می دانیم شما مکتبی دارید که می تواند تمنای درونی و فکری را تسکین دهند.اگر نمی توانید قوانین روزمره کنید با اطلاعاتی که شما دارید بیایید با کمک هم سبک زندگی معنا داری را درست و ترویج دهیم.

موانع که بر سر راه پژوهش دینی است چیست؟

ما توان به لحاظ داده داریم اما نتوانسته ایم در کف جامعه مورد استفاده قرار دهیم. چرا آمار طلاق، اعتیاد، اختلاس ودزدی بالا باشد. عالم هوشمند است و هر کسی تخلف کند دودش به چشم خود بر می گردد، چرا این ها بیان نشده است وکاربردی نشده است.

سبک زندگی اسلامی یعنی اینکه به شاگرد و دانش آموزان بگوییم معلمتان کسی است که باید برای او ارزش قایل باشید و فرهنگ آزار و اذیت خوب نیست و باید این موضوعات فرهنگ سازی شود.

 برای بر روی دانش اندوزی کار شود و متاسفانه خرافاتی وارد جامعه شده است که در نزد خدا تخلف است و از قرب الهی  دور می کند.

کاربردی نکردن مسایل دینی از مشکلات عدم حل آسیب های اجتماعی است و قرآن برای همه عرصه ها از لباس پوشیدن و زینب آیه دارد که باید در سبک زندگی استفاده شود. ما علمی که بتواند داده های دینی را کاربردی کند، نداریم حلقه مفقوده در پژوهش علوم دینی  هم این موضوع است.

متون قدیمی هر چند فاخر و ارزشمند است ولی باید به روز شده آن متناسب با جامعه امروز وارد سبک زندگی شود. باید خوراکی که به مردم می دهیم بر مبنای شرایط روز باشد و بر مبنای فرهنگ آن دوران باشد.

کد خبر 1002612

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha