به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان؛ معاونت فرهنگی ستادبازسازی عتبات عالیات استان، دوشنبه(۲۴ آذر) به رسانه ها اعلام کرد: پروژهی اتصال سردابهای حرم مطهر حسینی آذر ماه سال 1397 آغاز و در مرحلهی اول پس از 9 ماه تلاش بیوقفه، سرداب الحجه واقع در شمال حرم مطهر به سرداب الراسالشریف در غرب حرم متصل شد و در فاز دوم، اتصال سرداب غربی حرم با نام الراسالشریف به سرداب القبله واقع در جنوب حرم آغاز و در آذر ماه ۱۳۹۹ به بهرهبرداری رسید.
بر اساس این گزارش؛ در دو فاز این پروژه دهانهی بین دو سرداب به طول 6.5 و عرض 12 متر به دلیل قرار گرفتن ستونها و انتقال بخشی از بار صحن داخلی حرم مطهر به زمین مسدود مانده بود. ستاد بازسازی عتبات کرمان با طرح فوقالعاده مهندسی و محاسبات دقیق علمی مشاورین با تجربه و نخبهی خود توانست در فاز یک و دو سردابهای الحجه، الراس الشریف و القبله را به هم متصل کند.
در این پروژه ابتدا به منظور جلوگیری از ریزش احتمالی خاک زیر حرم، دو غلاف لولهای فلزی در دیوارهای دو طرف سرداب با روشی خاص مرحله به مرحله برشکاری، سوراخکاری و جاسازی لوله انجام و با تزریق بتن گروت تثبیت و در ادامه با جاسازی لوله، سقفی به طول ۸ و عرض ۱۲ متر از قسمت زیر صحن همراه با جکگذاری و تزریق گروت با همان روش ایجاد و در پایان یک پلتفرم به شکل n مابین دو سرداب که مسدود بود، اجرا شد.
بعد از مرحله تثبیت و استحکام سازه، خاکبرداری و تخلیه مابین دو سرداب صورت گرفت؛ سپس در مرحلهی بعد، از کف سرداب به عمق 1.5 متر گودبرداری انجام و پس از مهار آب و اجرای فیلترینگ و عایقبندی، فونداسیون بتن آرمه ایجاد گردید و در ادامه روی شبکههای لولهای دو طرف سرداب و سقف آن، یک دیوارهی بتن آرمهای بسیار قوی ایجاد شد و در نهایت پس از مدتی همهی جکهای نصب شده در زیر لولهها برداشته شد و دهانهای به طول 6.5، عرض 12 و ارتفاع بیش از 4 متر سرداب راسالشریف را به سرداب قبله متصل کرد و به این ترتیب با اتصال دو سرداب به یکدیگر در این فضای سردابها حدود 80 مترمربع وسعت یافت.
چهار صحن در زیر زمین حرم مطهر به نامهای القبله، الرس الشریف، الحجه و شهدا در قالب پروژهی توسعهی حرم مطهر حسینی در 5 متری عمق زمین زیر صحن داخلی حرم به مساحت 4 هزار متر مربع به همت شرکت مهندسی ارضالقدس عراقی احداث گردید که مجهز به سیستم خنککننده، تجهیزات آتشنشانی و پله برقی هستند.
این سردابها بهطور مجزا احداث شده و به هم مرتبط نبودند. شرکت مذکور نتوانسته بود در مکانهایی که بار اصلی ستونهای حرم از بالا به زمین منتقل میشود، اتصال ایجاد کند لذا سردابها به هم راه نداشتند. گرچه اتصال آنها هم کار بسیار پیچیده و دشواری بود که انجام آن ریسک بالایی میطلبید؛ به همین دلیل پیمانکاران عراقی زیر بار اجرای آن نرفته بودند.
گفتنی است؛ همهی فعالیتهای اتصال سردابها در زیر حرم صورت گرفته و هیچ خلل و مزاحمتی برای زوار که روی صحن داخل حرم، در حال عبادت و زیارت بودند ایجاد نشده است. همچنین مصالحی که در این پروژه استفاده شده از محل نذورات مردم در ایران خریداری و به کربلای معلی منتقل و مصرف شده است.
در حال حاضر عملیات اتصال سرداب القبله با 1800 مترمربع به عنوان بزرگترین سرداب حرم مطهر به سرداب الشهدا در شرق حرم به مساحت 1200 مترمربع آغاز شده و پیشبینی میشود این فاز نیمهی دوم سال 1400 به بهرهبرداری برسد؛ به خاطر شیوع کرونا فاز دوم عملیات اتصال سردابها که با وقفهی 4 ماهه مواجه شد؛ اکنون با رعایت پروتکلهای بهداشتی ادامه دارد.
نظر شما