خبر گزاری شیستان : نقشی که امروزه دین در تحولات جهانی و روابط بین الملل پیداه کرده است از یک سو و توجه روز افزون به مباحث جامعه شناسی دین و فلسفه ی دین از سوی دیگر، موجب شده است تا مطالعات و تحقیقات در زمینه ادیان از منظر اجتماعی، سیاسی و فرهنگی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
تمام متفکران عصر روشنگری از ولتر گرفته تا مارکس گمان می کردند که دین در قرن بیستم از بین خواهد رفت و یا حداقل سکولاریزم مکتب بدون رقیب و منازعه خواهد بود ولی برخلاف این پیش بینی ها مذاهب بزرگ همچنان به بقا خود ادامه داده اند اما از اواسط قرن بیست اشکال نوین دین و دینداری پدید آمد و جهان با عرفان های نوظهور و معنویت های جدید روبه رو شد که امروزه از آنها غالباً تحت عنوان جنبش های جدید دینی یاد می شود.( cult, sect, new religious movements,alternative religious movments) جنبشهای نوین دینی ، امروزه یک پدیده ی جهانی است که نه تنها از درون سنت یهودی – مسیحی بلکه از سنتهای دیگری نظیر هندوئیسم ، بودیسم، اسلام ، شینتوئیسم و بی دینی و از فلسفه ها و ایدئولوژیهای جدیدتری نظیر روانکاوی و داستانهای علمی – تخیلی نیز بر می خیزد. این قبیل فرقه های دینی جدید گاه برآمده و وابسته به ادیان بزرگ و کلاسیک یا سنتی اند وگاه نیز یکسره مستقل بوده و جدید می نمایانند ؛ گاه چون ادیان کلاسیک ، سازمان یافته اند و گاه چنین نیستند.
در جهان اسلام هم گسترش جنبش های احیاگری و اصلاح طلبی اسلامی از اوایل قرن بیستم یکی از مهمترین پدیده های سیاسی- اجتماعی خاور میانه است.که هم سبب ظهور نگرش های جدید به دین-ظهور پدیده ی نواندیشی و روشنفکری دینی- در کشور های اسلامی شده و هم سبب دگرگونی دو طرفه در روابط اسلام و غرب شده است .
در ایران هم عرفان های نوظهور و معنویتهای جدیدی اگر نه در شکل یک جنبش ، اما به عنوان جریانات نو ظهوری دردهه ی اخیر با اقبال بسیاری رو به رو شده اند؛ و میل به عرفانهای کاذب،اخلاق بدون دین ، دین بدون مذهب و تسامح (بیش از حد) در احکام شریعت در میان جوانا ما روز افزون است.
لذا با توجه به تأثیر جدی و روز افزون این جنبش ها بر ادیان ،اندیشمندان وروشنفکران و بر تحولات سیاسی-اجتماعی وبا توجه به کمبود مراکز مطالعاتی در این زمینه؛بر محققان و مراکز پژوهشی ذی الربط واجب عقلی است که به صورت جدی و با برنامه ریزی بلند مدت وارد مطالعه و پژوهش در این عرصه شده چه آنکه به قول معروف همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. از جمله مباحثی که در این باب ضرورت می نماید عبارتند از:
1-آینده ی ادیان و نحوه ی توجه نسل های آتی به دین
2-علل ظهور و گسترش جنبش های جدید دینی
3-شناخت موردی جنبش ها
یکدیگر
4-بررسی تأثیر جنبش های دینی بر ادیان
تحولات سیاسی-اجتماعی
5- رابطه ی روشنفکری و جنبش های دینی
ع.م
پایان پیام/
نظر شما