به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، «غلامرضا شریعتی» شامگاه (دوشنبه ۲۴ آذر) در شورای سلامت خوزستان، با اشاره به کالاهای آسیب رسان اظهار کرد: انتظار میرود تا دانشگاه ها این کالاها را لیست گذاری و مشخص کنند که کدام کالاها آسیب رسان هستند و با یک برنامه مدون به تولید کننده و مصرف کننده اطلاع رسانی شود که دانشگاه های استان این مهم را باید برعهده بگیرند و این وظیفه را انجام بدهند.
استاندار خوزستان با بیان اینکه دانشگاه ها باید رسما و جامع این کالاها را اعلام کنند افزود: در تبلیغ کالاهای آسیب رسان علاوه بر ممنوعیت قانونی که به صراحت در قانون به آن اشاره شده باید به محدودیت های اخلاقی، انسانی، ممنوعیت این کالاها و آثار منفی و سلبی حاصل از مصرف آن ها هم توجه شود.
وی با تاکید بر اینکه باید چنان تبلیغ گسترده ای انجام شود تا به یک ضد ارزشی در جامعه مثل مواد مخدر تبدیل شود تصریح کرد: به نحوی که افراد به سمت آن نروند که باید دانشگاهها با همکاری صدا و سیما، رسانه ها، فضای مجازی، بیلبردهای تبلیغاتی و ... بر این موضوع اقدام کنند تا تقاضا کم شود که در این مسیر بر عهده دانشگاهها، شهرداری ها و صدا وسیما است.
رئیس شورای سلامت خوزستان اضافه کرد: انتظار میرود که ارشاد، پلیس فتا به مسئولیت های قانونی خود عمل کنند و اگر رسانه ای بدون رعایت شاخص های بهداشتی و محدودیت های قانونی به تبلیغ کالای آسیب رسان میپردازند، با آنها برخورد شود اما ابتدا باید اقناع جامعه صورت پذیرد که اقناع در این زمینه از طریق عملکرد دانشگاه است.
وی با بیان اینکه طبق گزارش مراکز بهداشتی مصرف برخی از موادغذایی مثل فست فودها در استان بالا و مصرف دیگر موادغذایی مثل سبزیجات و میوه ها پایین و در حد استاندارد نیست عنوان کرد: این موضوع باید تبلیغ شود و مردم را به مصرف غذای مفید در وسع و شرایط خرید آنها تشویق کنیم و آنها را از مواد غذایی مضر بر حذر بداریم؛ تاکنون تبلیغ و اقدامی در این زمینه مشاهده نشده و تنها در جلسات و محیط های درمانی گفته میشود که اثربخشی ندارد.
شریعتی ابراز کرد: باید جامعه بیش از پیش از این مساله مطلع شود و برنامههای تلویزیونی در خصوص این موضوع پر شود، البته برنامه هایی را تلویزیون ملی و بین المللی پخش کرده که باید سیمای استانی هم به ساخت همچین برنامه هایی بپردازد.
وی با اشاره به اینکه باید در این زمینه از تجربه کشورهای توسعه یافته استفاده شود بیان کرد: کشورهای توسعه یافته در مقطعی با گسترش این موضوع مواجه بودند و مصرف فست فودها در این جوامع بالا رفت و عواقب و عوارض آنها را مشاهده کردند وارد عمل شدند و در محدود کردن و عدم مراجعه به سمت فست فودها و کم کردن آنها دستاوردهای مهمی را به دست آوردند که می طلبد ما هم در این زمینه اقدام کنیم.
استاندار خوزستان ادامه داد: نمیتوانیم در جلسه از بیماری هایی عوارض دار صحبت کنیم ولی اقدامات اصلی پیشگیری را تبلیغ نکنیم؛ گسترش دیابت، کم تحرکی، چاقی زیاد، مباحث فست فودها و استفاده آنها همه و همه موثر هستند و زنگ خطر را برای ما به صدا در آورده که باید در این زمینه کمیته ای متشکل از دانشگاه، ورزش و جوانان، سمن ها، اداره کل آموزش و پرورش و اداره کل امور اجتماعی تشکیل و تصمیماتی اتخاذ شود.
وی تاکید کرد: شهرداری و امورکل شهری تصمیماتی را اتخاذ کنند تا آگاهی بخشی شود چراکه این امر بسیار مهم است و باید در دستور کار قرار بگیرد؛ شدت و حدت ورزش و تغذیه سالم را باید تبلیغ کرد تا مردم باورشان شود که تحرک داشتن، تغذیه سالم در پیشگیری از بروز بیماری دیابت موثر و اثربخش است.
شریعتی خاطر نشان کرد: در آگاهی بخشی عمومی در مورد تبعات عدم توجه به هشدارها برنامه مشخصی تبیین و به مردم گفته شود که عدم توجه به هشدارهای حوزه سلامت متحمل هزینه های سنگینی میشوند و باید شورای سلامت حتما به این موضوع اهتمام بورزد، بالاخره پدیده چاقی یکی از پیامدهای زندگی دیجیتالی دنیای امروز است میزان آن در کشور ما در حال بالا رفتن است و به کودکان دانش آموز رسیده است.
وی کرونا و آموزش غیرحضوری را یکی از علل تشدید چاقی دانست و اذعان کرد: همه دستگاه ها باید به مسئولیت های خود عمل کند و آموزش و پرورش باید از ظرفیت سامانه شاد و تمام ظرفیت های خود در این امر استفاده کند و در دستور کار خود قرار دهد؛ دستگاه ها زمانی را برای ورزش اختصاص دهد و دوره های آموزشی برای تمام طبقات جامعهاز خانواده تا کارکنان ادارات گذاشته شود.
استاندار خوزستان به علل و عوامل، کنترل موانع ابتلا بیماری دیابت اشاره کرد و گفت: معاونت بهداشتی کسانی را آماده کند تا برای دستگاه، کارمندان، کارکنان جلسه بگذارند و در این خصوص به آن ها توضیح بدهند و یا صدا و سیما برنامه های تلویزیونی را فراهم کند تا در زمانی که خانواده از تلویزیون استفاده میکنند برای آنها توضیح داده شود.
وی با اشاره به تقاضای سمن ها متقاضی برای ورزش در شهر برای شهروندان ابراز کرد: اینکه هیئت ورزش همگانی و شهرداری از این امر ممانعت میکند اشکال است و اتفاقا باید در این امر از آن ها حمایت شود و شرایط را فراهم کند تا این امر گسترش پیدا کند؛ جمعه های ورزشی با رعایت فاصله گذاری در اهواز انجام شود.
شریعتی تصریح کرد: طبق گزارش ها اهواز، کارون، ماهشهر، مسجدسلیمان شهرستانهایی هستند که مرگ و میر های ناشی از دیابت و بیماری های غیرواگیر در آنها زیادتر است که باید فرمانداران آنها دعوت شوند و این موارد را به آنها تذکر دهند تا آنها هم اقداماتی را در شهرستان های خود انجام دهند بلکه بتوانند مداخله ای انجام شود.
شریعتی بر تشکیل کمیته پژوهشی برای آنالیز و رصد آمار و علت ها اشاره کرد و افزود: تا ما بتوانیم دقیق تر موضوع را بررسی کنیم و محل آسیب را نسبت به متوسط کشور در استان پیدا کنیم چراکه راه مقابله با هر بیماری متفاوت است که باید آنالیز شود و نتیجه را به اعلام کنند.
وی دیابت را بیماری خاموش دانست و اذعان کرد: و مرگ ومیر ناشی از آن در دنیا بالا است اما این بیماری با درصد بالا قابل درمان و کنترل است و علم بشری هم نسبت به گذشته پیشرفت داشته اما اصل در پیشگیری است یعنی تغییر سبک و روش زندگی مساله مهمی است که می تواند در کنترل و پیشگیری نقش مهمی ایفا کند و اطلاع رسانی در این زمینه در دستور کار قرار بگیرد.
استاندار خوزستان به سندملی سلامت اشاره کرد و افزود: در این سند وظایف همه دستگاه ها مشخص شده اما در این میان دستگاه هایی مثل شهرداری ها، ورزش و جوانان، آموزش و پرورش و ... وظایف سنگین تری را در این زمینه بر عهده دارند؛ ورزش و تغذیه خاکریز اول کنترل بیماری است و در نتیجه دستگاه ها در صف نخست اجرای این سند هستند که باید در دستور کار خود قرار دهند و به این امر اهتمام بورزند و به آنچه لازم است توجه و عنایت شود.
وی ادامه داد: با توجه به کنترل بیماری کرونا اگر بیش از پیش و تسلط ما بر آن بهتر شود ما میتوانیم به مسائل غیرواگیر بپردازیم، اما برای بررسی سند ملی سلامت باید زمان زیادی را گذاشت و به وظایف دستگاه های اصلی و درجه دو تاکید شود و در شهرستان ها هم تسری پیدا کند.
شریعتی در پایان در خصوص کنترل بیماری کرونا استان یاد آور شد: کنترل این بیماری باید با جدیت دنبال شود و طبق آمار میزان بروز بیماری در استان، میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماری کرونا در کشور رتبه ۲۸ یا ۲۹ را داریم که امیدواریم این مسیر ادامه پیدا کند.
نظر شما