به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، «زهرا بحر کاظمی» امروز(29آذر) به مناسبت هفته پژوهش در در جمع طلاب مدرسه علمیه الزهراء(س) کلاردشت گفت: پژوهش که کندوکاوي عاقلانه در ذات و جوهر پديدههاست، همه چيز را به تحول فراميخواند و همه چيز را به شکافتن و نقادي ميکشاند. چنين نگرشي در جامعه ما با ارزشها و هنجارهاى جامعه کنوني ما سازگار نيست و این مسئله نيازمند تحول اساسي است تا بتوان به فرایند توسعه رسید.
مدیر مدرسه علمیه الزهراء(س) کلاردشت ادامه داد: در دنیای امروز، دانایی یکی از محورها و شاخصهای اصلی پیشرفت و تعالی هر جامعه به شمار میرود. سنجش سطح دانایی به میزان تولید و مصرف اطلاعات و گسترش دانایی به دسترسی سریع و آسان به منابع علمی موثق وابسته است. دانستههای ما یا با مطالعه منابع اطلاعاتی موجود و یا بنا به پژوهشهایی که خود انجام میدهیم، به دست میآید.
بحر کاظمی با اشاره به اینکه پژوهش کوششی است برای یافتن بهترین راهکارهای ممکن برای حل مشکلات موجود در عرصههای زندگی، تصریح کرد: پژوهش فعالیتی منسجم برای رسیدن به شناختی روشنتر از مفاهیم پیرامون ماست. در واقع پژوهش یکی از محورهای مهمی است که ضامن پیشرفت و توسعه پایدار در هر کشور به شمار میآید. اگر پژوهشی نشود، دانش بشری افزایش نخواهد یافت و دچار سکون و رکود خواهد شد. بدون انجام پژوهش امور آموزشی نیز از پویایی و نشاط لازم برخوردار نخواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: امام علی (علیه السلام) فرمودند: لاسنة افضل من التحقیق؛ برای ترقی و پیشرفت هیچ روشی بهتر از تحقیق و پژوهش نیست. از وظایفی که در این زمانه ی پر آشوب و پرفتنه که دشمنان از هر سویی بر ما می تازانند و شبهاتی را وارد جامعه ما می نمایاند این است که به سلاح تقوا و پژوهش مجهز بوده تا بتوان جواب گوی سؤالات نسل جوان بوده، بحث تبلیغ مکتوب که همان پژوهش، تحقیق و نویسندگی است می باشد.
این استاد حوزه در ادامه اظهار کرد: حوزه های علمیه باید کاری کنند که دین خدا در بین مردم مورد رغبت و شوق قرار گیرد، دین را آنچنان که خدا خواسته است، باید به مردم ارائه دهند این هم احتیاج به تحقیق، نوآوری، به روشنفکری، به آگاهی از دنیا و به خالی بودن از هوا و هوس های دنیایی دارد.
بحر کاظمی در رابطه با اینکه اساتید و طلاب باید پژوهش محور باشند، بیان کرد: منظور از رویکرد پژوهشمدار در آموزش آن است که در همه سطوح و مقاطع آموزشی، شیوههای تدریس به گونهای باشد که طلاب به مطالعه کتابهای درسی اکتفا نکرده و خود با بررسی منابع موجود در موضوعهای درسی، به گسترش دانش خویش بپردازند. در رویکرد پژوهشمدار،چگونه آموختن را میآموزند و قادر خواهند بود که به شیوهای علمی دانش خود را توسعه بخشند.
وی افزود: در عالم طلبگی، طلبه باید دو بال داشته باشد یکی بال علم است و دیگری بال پژوهش. برخی در میان طلاب تنها به تدریس فارغ از پژوهش و تألیف می پردازند و برخی بر عکس تنها به پژوهش که ادله هیچ یک چه بسا قانع کننده نیست بلکه طلبه باید هر دو را دارا باشد.
این استاد حوزه در پایان خطاب به طلاب تاکید کرد: طلاب باید زمینه را فراهم کنند تا تدریس و تألیف داشته باشند و بنابر این باید از پایه ای قوی آغاز کنند و ادامه دهند و اگر پایه قوی نباشند موفق نمی شوند مانند طلبه ای که اگر ادبیات ضعیف داشته باشد نه تدریس و نه تألیف درست و مناسبی دارد.پژوهش سه مرحله شامل: ترغیب و تشویق طلبه و ایجاد انگیزه و تشویق مسئولین، الزام طلبه نفس خود را به کتاب خوانی و کتابخانه، استفاده و یادگیری و بهره بری از اساتید و دیگران برای انجام درست و بجا دارد.
نظر شما