به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد؛ امسال روز پرستار یادآور رشادت ها، ایثارگریها و از خودگذشتگیهای پرستاران متعهدی است که در کارزار کرونا جامه خدمت پوشیدند و تلاش کردند رخت تندرستی به تن آسیب دیدگان و مبتلایان کرونا کنند؛ به همین مناسبت با «امیر رضا صالح مقدم» مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفتگو داشته است:
صالح مقدم گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان دانشگاه برتر و تیپ یک در کشور بالغ بر 30 هزار نفر پرسنل دارد که از میان آنها بالغ بر 8200 نفر کادر پرستاری شامل پرستار، کارشناس اتاق عمل، هوشبری و کمک پرستار هستند و از میان این 8200 نفر حدود 6000 نفر در مشهد در مراکز درمانی مشهد مشغول به فعالیت هستند.
وی اظهار داشت: در بحران کرونا حدود 50 درصد یعنی 4000 از پرسنل گروه پرستاری دانشگاه در بخش های بیماران کووید 19 از اسفند 98 تا الان مشغول به فعالیت و از این میان حدود 40 درصد یعنی تا 2500 نفر پرسنل ما به دلیل سختی و تماس با بیماران کرونا مبتلا به بیماری کووید شدند یعنی درصد بالایی درگیر شدند و متاسفانه تا الان 8 نفر از آنها جان خود را از دست دادند و به عنوان متوفیان حوزه کرونا در بخش پرستاری استان داریم. همچنین ما در سطح کشور تا به امروز 100 نفر فوتی کادر پرستار و بالغ بر 60 هزار مبتلای کادر پرستاری داریم.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد تعداد فوتی های استان را نسبت به کشور پایین اعلام کرد و گفت: دلیل آن این است که پرستاران دارای بیماری زمینه ای را از کار در بخش های کووید معاف و تلاش کردیم کیت حفاظتی به نحوی در اختیارشان باشد که به خوبی از خود محافظت کنند و به شکل دوره ای پرستاران را میان بخش های عادی و کرونا به شکل گردشی برنامه ریزی کردیم تا دچار خستگی و فرسودگی نشوند.
وی افزود: با توجه به اینکه محیط کار سخت است و چون مشخص نیست که دامنه این بیماری کی فروکش می کند و از بین می رود ما باید نیروهای خود را برای پیک های بعدی به ویژه که این بیماری دارو و درمان تخصصی ندارد و بیشتر بیماران نیاز به مراقبت و پرستاری دارند، آماده نگه داریم.
صالح مقدم با بیان اینکه عمده کار برای بیماران کووید به عهده پرستاران است و به این جهت کارشان سخت است؛ در توضیح اینکه چرا تاکنون پرستاران فوت شده به عنوان شهدای مدافع سلامت نام نگرفته اند؛ گفت: طبق ساز و کاری که در کشور وجود دارد، پرونده این 8 نفر در تهران در حال بررسی است و پس از تایید آنها به افتخار شهید مدافع سلامت نائل می شوند.
وی بیان کرد: ما از ابتدای اسفند 98 تا به امروز سه بحران و پیک بزرگ در استان به ویژه شهر مشهد داشتیم که در واقع یکی از بزرگترین جمعیت های بیمار کرونا را در سطح کشور در خراسان رضوی شاهد بودیم و از این جهت میزان فشار و دغدغه کار پرستار ها در مشهد و در خراسان رضوی شدید بود.
صالح مقدم اظهار داشت: بر اساس استانداردهای بین المللی ما به ازای هر تخت بیمارستانی نیاز به 4 پرستار داریم در حالی که در استاندارهای کشوری ما این عدد یک و 8 دهم و یا دو نسبت به یک تخت بیمارستانی است یعنی ما به ازای هر تخت بیمارستانی حداقل دو پرستار نیاز داریم در حالی که میانگین وضعیت موجود در دانشگاه علوم پزشکی مشهد این عدد چیزی بین 8 دهم تا یک است، یعنی کشور ما به لحاظ جمعیت پرستاران شاغل نسبت به بیماران بیمارستان ها و تخت ها جزو کشورهای فقیر و ضعیف محسوب می شود و پرستاران ما باید جبران کمبود کادر با شیفت های فشرده و اضافه کاری های بیشتر داشته باشند.
وی افزود: یک نکته پیچیده دیگری که وجود دارد این است که بیماری کرونا یک بیماری عفونی تنفسی است و نحوه مراقبت از بیماران با بیماریهای عمومی متفاوت است و پرستاران مجبور به استفاده از لباسهای خاص چون گان، شیلد، ماسک و .. هستند و این موجب تعریق بدن می شود و دامنه حرکتی بدن و تنفس را با مشکل مواجه می کند و شرایط را سخت تر می کند.
عضو کمیته قرنطینه و درمان ستاد کرونای خراسان رضوی اظهار داشت: تا قبل از کرونا تعداد بیماران عفونی در شکل معمول کم بوده است و تعداد پرستاران این بخش نیز کم بوده است لذا با آمدن ویروس کرونا نیاز به آموزش پرسنل بخش های عادی به فوریت در بخش های آی سی یوی عفونی بود که این کار سختی بود تا ما به شکل فشرده پرسنل را برای کار در این بخش ها آموزش بدهیم.
وی با بیان اینکه در واقع پرستاران با یک ایثار گری و جان فشانی، سلامتی و جان خود را در اختیار سلامتی آحاد مردم قرار دادند؛ در خصوص وضعیت قرنطینه پرستاران گفت: هر پرستاری که مبتلا به کووید شود حداقل به مدت 15 روز از محیط کار مرخص و در دوره استعلاجی و قرنطینه قرار می گیرد و اگر در خانه اتاق و موقعیتی برای ایزوله و قرنطینه وجود داشته باشد توصیه ما این است در کنار خانواده و با رعایت پروتکل های بهداشتی دوره قرنطینه را بگذرانند و اگر شرایطش را نداشته باشند که در خانه باشند، دانشگاه مهمانسرا را در اختیار آنها گذاشته و همه هزینه های تشخیصی، آزمایشی، داروها و هزینه درمان کادر درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد که مبتلا به کرونا می شوند، رایگان است.
صالح مقدم در خصوص برنامه های روز پرستار گفت: با توجه به شرایط کرونا ما اجازه برگزاری برنامه حضوری نداریم. در این روز 300 نفر از پرستاران به ویژه پرستارانی که در بخش های کرونا تلاش های بیشتری داشتند به صورت لوح توسط ریاست دانشگاه علوم پزشکی تشویق کتبی می شوند و کارت هدیه دریافت می کنند و همه کادر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی با هماهنگی آستان قدس رضوی به همراه خانواده به میهمان سرای حضرت دعوت می شوند و در روز پرستار استاندار از بیمارستان های منتخب دانشگاه بازدید و پرستاران را مورد تقدیر قرار می دهد.
وی افزود: برنامه ای برای بازدید از خانواده های پرستاران فوت شده و ابراز همدردی در نظر گرفته شده؛ همچنین تعداد 24 نفر از پرستاران منتخب نمونه استان به وزارت بهداشت معرفی شدند که مورد تقدیر کتبی مقام عالی وزارت قرار می گیرند و دانشگاه به همه کارکنان پرستاری شاغل در بخش های کرونای بیمارستان ها با مبلغی به عنوان پاداش مورد تقدیر قرار می دهد و در همه بیمارستان ها مراسم خیلی محدودی با حضور رئیس بیمارستان و تقدیر از پرستاران نمونه برگزار می شود.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: دانشگاه علوم پزشکی جزو منحصرترین دانشگاههایی است که با شرکت هایی برای لباس های حفاظتی قرارداد بسته است و الان ذخیره خوبی داریم و برخی دانشگاهای علوم پزشکی دیگر نیز لوازم تجهیز حفاظتی خود را از دانشگاه ما خریداری می کنند.
وی اظهار داشت: ما دو نوع استخدام داریم اکثریت پرستاران استخدام دانشگاه هستند و حقوق قانون خدمات دولتی دریافت می کنند برخی پرسنل ما قرارداد تبصره و شرکت دارند و همان شرایط قانون کار خود را دارند و همه آنها بیمه هستند البته یک سری مطالبات از جمله کارانه باید پرداخت می شده که بین 12 تا 15 ماه تاخیر داشته اما اکنون این تاخیر به سه تا 4 ماه رسیده و حقوق و اضافه کار هم ماه به ماه پرداخت می شود و ما یکی از پیش روترین دانشگاهها در کشور در این زمینه هستیم.
صالح مقدم بیان کرد: افراد قراردادی برای تغییر وضعیت شرکتی به رسمی شدن باید در آزمون های استخدامی وزارت بهداشت شرکت کنند و پرستارانی که به صورت شرکتی کار می کنند برایشان امتیاز ویژه ای در این آزمون ها در نظز می گیرند تقریبا همه پرسنلی که ما داریم اول کار شرکتی کردد و بعد از آزمون پیمانی ور رسمی شدند.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سطح حقوق دستگاهها در کشور ما نسبت به قدرت خرید و تورم جالب نیست و یک پرستار ما اگر در کشور اروپایی و یا کشورهای عربی حاشیه خایج فارس کار کند درآمدش 5 برابر ایران است و قدرت خریدشان بیبشتر می شود. حقوق پرستاران با زحمت، سختی و دشواری کار پرستاران باتوجه به تورم در کشور رضایت بخش نیست.
نظر شما