به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ شب یلدا از گذشته های دور در فرهنگ ایرانی ها جا دارد که مهم ترین رکن اصلی آن صله رحم و دیدار نزدیکان است. اگرچه در روزهای کرونایی نمی توان انتظار داشت تا مردم شب یلدایی همچون گذشته داشته باشند اما صله رحم می تواند در چنین شرایطی به صورت غیر حضوری و مجازی صورت پذیرد.
یکی از مسائلی که در قرآن و روایات بر آن بسیار تأکید شده است، پرداختن به مقولهای چون «صله رحم» است. اهمیت توجه به این مسئله به حدی است که در روایات معصومین(ع) در کنار تمام فوائد و ثمرات، برای عدم توجه به آن نیز پیامدهایی بیان شده است. امشب، شب یلداست و بهانهای برای عمل به این سفارش الهی.
بنابراین گزارش خداوند در آیات بیشماری به بندگان خود سفارش میکند خویشاوندان و نزدیکان خود را فراموش نکرده و همواره جویای احوال آنها باشند و آنان را از قطع رحم و رسیدگی نکردن به خویشان نیز برحذر میدارد: «وَالَّذِینَ یَصِلُونَ مَآ أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ وَیَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ یَخَافُونَ سُوءَ الْحِسَابِ». (سوره رعد/ آیه21). و (خردمندان) کسانى هستند که آنچه را خداوند به پیوند با آن فرمان داده پیوند مىدهند و در برابر پروردگارشان (به خاطر شناختى که دارند خشوع و) خشیت دارند و از سختى حساب مىترسد.
در اهمیت صله رحم همین بس که خداوند در آیه اول سوره نساء آن را در کنار ذکر خود قرار داده است «وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ»، و از خدایى که به [نام] او از همدیگر درخواست مىکنید پروا کنید و از خویشاوندان قطع رابطه نکنید.
اهمیت صله رحم تا آنجاست که پیامبر اسلام (ص) مىفرماید: «صِلَةُ الرَّحِمِ تَعمُرُ الدِّیارَ وَ تَزیدُ فى الأعمارِ وَ اِن کانَ اَهلُها غَیرَ اَخیارٍ» پیوند با خویشاوندان شهرها را آباد مىسازد و بر عمرها مىافزاید هر چند انجام دهندگان آن از نیکان هم نباشند». (امالى(طوسى) ص 481)
امام رضا (ع) فرمودند: مردی صله کند و از عمرش سه سال مانده باشد، خدا آن را 30 سال سازد، خدا هر چه خواهد کند. (منبع: اصول کافی جلد 4 ،ص 445)
خداوند در سوره محمد (ص) آیه 22 و 23 مىفرمایند: «فَهَلْ عَسَیْتُمْ إِنْ تَوَلَّیْتُمْ أَنْ تُفْسِدُوا فِی الْأَرْضِ وَتُقَطِّعُوا أَرْحَامَکُمْ/ أُولَئِکَ الَّذِینَ لَعَنَهُمُ اللَّهُ...؛ پس (ای منافقان!) اگر روی گرداندید، آیا جز این انتظار میرود که در زمین تباهی کنید و قطع رحم نمایید؟ اینان کسانی هستند که خدا لعنتشان کرده است ...».
نظر شما