به گزارش خبرگزاری شبستان، سعید لیلاز با حضور در برنامه «بی قاب بی نقاب» وضعیت اقتصادی کشور و عملکرد دولت را ارزیابی و عنوان کرد: با توجه به اصل علم اقتصاد یعنی نسبت داده به ستانده یا در نظر گرفتن آنچه که به اقتصاد داده شده نسبت به آنچه که گرفته شده ، می توان گفت کارنامه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و دولت روحانی مثبت و موفق بوده است.
وی تاکید کرد: البته این به معنای مطلق بودن این سخن نیست و بیانگر این موضوع هم نیست که آقای روحانی، دولت ایشان و بقیه ارگان های نظام نمی توانستند بهتر از این کار کنند بلکه همه سازمان ها و افراد می توانستند عملکردی هزار بار بهتر از گذشته و حال داشته باشند.
این استاد دانشگاه با تاکید بر این که در جریان کامل فشار اقتصادی وارد بر مردم هستم، اظهار کرد: من تئوریسین طبقه کارگر و محرومان هستم و تمام عمر خود را در محیط کارگری زندگی کرده ام بنابراین به سختی ها آگاهی دارم.
لیلاز به آمار و ارقامی درباره خالی شدن سبد غذایی مردم اشاره کرد و گفت: قدرت خرید مزدبگیران مانند کارگران و به ویژه کارمندان یک بار در سال های 89 تا 91 و یک بار هم در سال های 97 تا 99 به شدت کاهش پیدا کرده است . به طوری که در طی سال های اخیر مصرف نان 4 تا 5 میلیون تن و مصرف سرانه لبنیات به نصف کاهش پیدا کرده است که بسیار خطرناک است.
به گفته وی نرخ تورم و سطح عمومی قیمت ها مواد غذایی تنها در آبان 99 نزدیک به 13درصد افزایش یافته است، در حالی که کل تورم سال 96 کمتر از 10 درصد بوده است. همچنین در 5ماه گذشته سطح عمومی قیمت ها حدود 30درصد افزایش یافته است.
این اقتصاددان معتقد است با در نظر گرفتن نسبت داده - ستانده و با توجه به نبرد تاریخی و بی همتای ملت ایران در این روزها، کارنامه اقتصادی موفقیت آمیز است و حقانیت جمهوری اسلامی در این جنگ صد درصدی است.
لیلاز در بخش دیگری از برنامه «بی قاب بی نقاب» رادیو گفتوگو، نظر خود را درباره موضوع هسته ای ایران تشریح کرد و گفت: نخستین بار در سال 81 از پروژه هسته ای ایران دفاع کردم و آن را پروژه ایران می دانم . دولت ها پیش و پس از انقلاب به تدریج به تکمیل این پروژه کمک کردند و پس از جنگ نیز یک انفجار عالی در هسته ای شدن ایران به وجود آمد، اما معتقدم آهسته ترین روند در پیشرفت این پروژه مربوط به سال های 85 تا 92 است.
وی شرایط ایران در زمان اعمال تحریم ها در دولت های آخر را با هم مقایسه کرد و گفت: در دولت پیشین علاوه بر تحریم ها، ایران در یک انزوای بین المللی قرار داشت. اصرار بر دروغ بودن موضوع «هولوکاست» که از سوی ریاست جمهوری وقت به صورت مداوم تکرار میشد کمکی به پیشرفت پروژه هسته ای ایران نمی کرد و موجب تصویب 5 قطعنامه بر علیه ایران در مدت زمان کمتر از یک سال شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: در تحریم های جدید که در دولت جدید اعمال شد، چون اراده ای مبنی بر کمک به دشمنان نداشتیم، ایالات متحده امریکا در طول سه سال نتوانست در مجامع بین المللی یک قدم بر علیه جمهوری اسلامی بردارد که حقانیت ما را به اثبات رساند.
لیلاز فشار اقتصادی ناشی از تحریم ها بر مردم را در تاریخ ایران بی سابقه خواند و اظهار کرد: اگر به تاریخ بشریت هم نگاهی داشته باشیم مشابه فشار بین المللی که بر ایران اعمال شده است تنها در مورد کوبا و عراق وجود دارد که این دو کشور در زمان فشار اقتصادی درگیر پاندمی کرونا نبودند، از این رو می توان شرایط ایران را ویژه و بی نظیر دانست.
وی افزود: بر اساس آمار در پاییز 1398 کلیه آثار تحریم ها را پاک کرده بودیم و اقتصاد ایران وارد منطقه رشد مثبت شده بود و این روند تا اول اسفند رو به جلو بود تا این که جهان و ایران دچار پاندمی شد و ایران یکی از کشورهایی بود که بیشترین آسیب را از این ویروس دید به دلیل این که در ابتدا در آگاهی دادن به مردم تعلل صورت گرفت.
این کارشناس اقتصادی با بیان این که وضعیت ایران با توجه به شیوع یک ویروس مثبت بوده است، عنوان کرد: در عربستان که تنها مشکل موجود، پاندمی بوده است، رشد اقتصادی به منفی 5درصد رسیده و اقتصاد بریتانیا، 20 درصد رشد منفی را تجربه کرده است. در شرایطی که جهان در سال 2020 با رشد منفی 5 درصد روبرو شده است، اقتصاد ایران رشد اقتصادی مثبت داشته است.
لیلاز در واکنش به انتقادی در این باره که افزوده تولید در ایران کافی نبوده است، اظهار کرد: تولید مواد غذایی نسبت به سال 92 تولید مواد غذایی در ایران 40 میلیون تن بیشتر شده است و به جای 95میلیون تن تولیدات مواد غذایی و کشاورزی ، 140 میلیون تن تولید داریم.
وی تاکید کرد: کسری تراز تجاری مواد غذایی در ایران (فاصله بین صادرات مواد غذایی و واردات آن ) از منفی 9 میلیارد دلار در سال 91 به صفر یا عدد مثبت رسیده است. 120 میلیارد دلار ارز وارد شده به اقتصاد در سال 90 به یک دهم در سال 99 به یک دهم کاهش یافته است اما این اقتصاد همچنان زنده است.
این استاد دانشگاه دلیل عدم رکود شدید اقتصاد ایران در سایه کرونا و تحریم را بالابودن ظرفیت های اقتصاد ایران دانست و اظهار کرد: موج قبلی تحریم، ما بیش از 8 ماه دوام نیاوردیم اما اکنون سی ماه از تحریم های جدید می گذرد و شدت این تحریم ها با قبلی قابل مقایسه نیست.
لیلاز درباره راهکار حل مشکل اقتصادی گفت: در نامه ای که به دولت نوشتم یک پکیج ارائه کردم و پیشنهاد دادم که قیمت کالاها و نرخ ارز آزاد شود و به مردم کوپن کالاهای اساسی به مردم اعطا شود.
وی در خاتمه تاکید کرد: به عنوان کسی که در تولید صنعتی فعالیت دارم با صراحت هرگونه بی توجهی به تولید داخل را رد می کنم، چرا که در طول دوره تحریم بیش از 20 میلیون تن تولید مواد کشاورزی ایران افزایش یافته و شاخص تولید کارگاه های صنعتی هم از رکورد سال 95 عبور کرده است.
نظر شما