فلسفه اجتناب از کذب برای عظمت یافتن صدق است

آیت‌الله رشاد گفت: فلسفه اجتناب از کذب این است که صدق عظمت پیدا کند، صدق شرافت دارد و انسان‌ها باید به صدق و راستگویی التزام داشته باشند.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، آیت‌الله «علی اکبر رشاد» پیش از آغاز درس خارج فقه که در حوزه علمیه امام رضا(ع) به صورت مجازی برگزار شد، با اشاره به فرمایشی از امیرمومنان امام علی(ع) در نهج‌البلاغه درباره صدق و کذب، گفت: فلسفه اجتناب از کذب این است که صدق عظمت پیدا کند.

وی افزود: صدق شرافت دارد و انسان‌ها باید به صدق و راستگویی التزام داشته باشند، در واقع امر به ترک کذب برای این است که افراد به یک فضیلتی مجهز شوند.

آیت‌الله رشاد با بیان اینکه در جریان تزکیه اخلاقی انسان باید ابتدا درون را از رذایل تخلیه کرده و آنگاه سینه و نفس را به فضایل مجهز سازد، عنوان کرد: اصل این است که انسان‌ها به فضایل مجهز شوند اما بدون ترک رذایل نمی‌‌توانند به فضایل متحلی و متزین شوند.

رئیس شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه با بیان اینکه در حقیقت جنبه‌های ایجابی صدق مساله اصلی است و کمال به کسب آن است، اظهار کرد: اگر بنا باشد که کذب در درون کسی بماند برای فضیلت صدق جا باز نمی‌شود.

تولیت حوزه علمیه امام رضا(ع) ادامه داد: در حقیقت جنبه‌های سلبی و ترک رذایل همگی مقدمه تحصیل فضایل و تحقق آن در وجود انسان هستند و آنچه سبب کمال می‌شود تحصیل فضایل است.

وی با بیان اینکه ترک کذب به تنهایی کمال متعالی نیست بلکه صدق کمال است، ابراز کرد: اگر کذب به ذات قبیح است و باید ترک شود برای آن است که صدق تحقق یابد کسی که ترک کذب کند به ناچار باید صادق باشد و صدق بگوید.

آیت‌الله رشاد با تاکید بر اینکه ترک کذب مقدمه است که انسان صادق باشد و راستگویی را پیشه کند، گفت: البته ممکن است گاهی در ترک کذب یک مساله اهمی فوت شود شاید آنجا ارتکاب به کذب توجیه شده و مباح  گردد، مانند اینکه برخی درصدد هستند که شخصیت محترم و بزرگی را به قتل برسانند اینجا حفظ نفس محترمه مهم تر از ترک کذب است، زیرا حسن و ارزش او آنچنان است که قبح کذب را می‌پوشاند.

رئیس شورای سیاستگذاری حوزه‌های علمیه با بیان اینکه عقل پشتوانه احکام اسلامی است، خاطرنشان کرد: کذب ذاتا حسن نیست، قبح کذب هم نسبی نیست اما گاهی قبیح‌تر دیگر می‌آید التزام ترک آن اقبح مهم‌تر است، در قیاس بین این دو انسان باید آن دیگری را انتخاب کند زیرا ارتکاب به آن قبیح نسبت به اقبح قابل توجیه و اقماض می‌شود.

 

کد خبر 1013789

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha