اثر منفی دلار بر اقتصاد ایران/«مارکت ایمپکت»؛ طرح بورس برای نظارت بر تخلفات

ارز ترجیحی نباید منحرف شود، «مارکت ایمپکت»؛ طرح بورس برای نظارت بر تخلفات، طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی پیام پس از ١٩ سال مصوب شد، اثر منفی دلار بر اقتصاد ایران، هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۳۵ هزار تومان برخی از اخبار اقتصادی امروز شبستان است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین اخبار اقتصادی امروز شنبه ۴ بهمن شبستان به شرح زیر است:

ارز ترجیحی نباید منحرف شود/ اشکال در سیستم توزیع است

حسین باستانی، استاد دانشگاه و نماینده سابق مجلس درباره گرانی اقلام مصرفی به ویژه کالاهایی که با ارز ترجیحی خریداری می‌شوند، گفت: توقع این است کالاهایی که با قیمت ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور می‌شوند، اقلام اساسی مورد نیاز که پایه زندگی افراد به حساب می‌آید را تامین کند، مابقی کالاها با ارزهای دیگر مورد خریداری قرار گیرند.

وی در ادامه اضافه کرد: مشابه شرایط امروز یعنی جنگ اقتصادی را در ۸ سال دفاع مقدس هم تجربه کردیم. آن زمان (دفاع مقدس) مردم نیازهای اولیه از ثانویه را مورد تفکیک قرار داده بودند و دولت نیازهای اولیه را در قالب کوپن یا سهیمه‌بندی با دفترچه بسیج اقتصادی یا موارد دیگر به دست مردم می‌رساند. اقلامی مانند برنج، روغن، شکر، مرغ و بعضا گوشت را با این روش تحویل مردم داده می‌شد، حتی شوینده‌ها را هم در قالب دفترچه بسیج اقتصادی بین مصرف کننده‌ها پخش می‌کردند.  

این استاد دانشگاه در مقایسه زمان جنگ و اکنون چنین توضیح داد: زمان جنگ نحوه توزیع اقلام در قالب یکسری کوپن‌هایی که در دست مردم قرار داشت، بود. بر اساس همین کوپن‌ها قیمت‌ها کاملا مشخص و مردم کالای مورد نیاز خود را از مغازه‌ها با همان بهای تعیین شده، تحویل می‌گرفتند. یعنی شبکه توزیعی تشکیل شده بود که اقلام را با قیمت مشخص به دست خریدار می‌رساند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در دوره دهم اضافه کرد: پس از پایان یافتن جنگ، اقتصاد بازار به عنوان تعیین کننده قیمت‌ها برجسته شد. اکنون که مجدد صحبت از ارز ۴۲۰۰ تومانی به میان آمده، باید شبکه توزیع مورد تعریف قرار گیرد تا روشن شود، چگونه کالاهای مورد نیاز به دست مردم رسانده می‌شود؟ بر فرض کالایی با همین ارز به کشور می‌آید، مسیر رسیدن آن جهت فروش بسیار مشخص است زیرا برای طی این راه سیستمی طراحی شد که سامانه تجارت الکترونیک نام داشت، در آن کالایی وارداتی تا رسیدن به صندوق فروش مغازه‌دار قابل رصد است، به این معنا که کالایی وارداتی در این شبکه توزیع نشان می‌داد که در کدام محل و با چه قیمتی به فروش می‌رسد.

 

«مارکت ایمپکت»؛ طرح بورس برای نظارت بر تخلفات

محمود گودرزی معاون شرکت بورس تهران در رابطه مارکت ایمپکت ، اظهار کرد: آنچه باید بدانیم این است که، بازیگران عمده و خرد در معاملات یک سهم دخیل هستند، اما بعضا معاملات خرد توسط بازیگران بزرگ بازار تحت تاثیر قرار می‌گیرند.

 

وی افزود: تاکنون بیش از ۱۲۰ پرونده تخلفاتی در حوزه بازار گردانی حدود  ۴۰۰ مورد بررسی معاملات بازارگردانی و بیش از ۱۰۰ مورد بررسی معاملات مشکوک انجام شده است، بحث محدود سازی و بررسی کدهای بر خط، ایستگاه های معاملاتی، بحث معاملات هماهنگ همه و همه از این سامانه انجام می شود. نظارت یک منطق صفر و یک  ندارد، بلکه منطق فازی  است، شاید دکتر پورابراهیمی منظورشان این نبوده است که نظارت انجام نمی شود. واقعیتی که وجود دارد این است ما سامانه هایی داریم که لحظه به لحظه به ناظر گزارش می دهند.

 

معاون شرکت بورس تهران گفت: ناظران سازمان بورس، فرابورس و بورس تهران، به محض اینکه معامله انجام می شود، می توانند با اسم و مشخصات ببینند که چه کارگزاری با چه حجم و قیمتی معامله کرده است، سامانه پیشرفته بیدار مبتنی بر هوش مصنوعی است و تمام خروجی هایی که ناظرین بخواهند با کدنویسی از آن استخراج و بررسی می کنند. سامانه هایی مختلفی در خود بازار  وجود دارد که ناظر می تواند ورود و اعمال قانون کند، تمام مواردی که در دستور العمل معاملات و آیین نامه ها وجود دارد و هر آنچه که ناظرین می خواهند اجرا می شود.

 

طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی پیام پس از ١٩ سال مصوب شد

نادر ثناگو مطلق ضمن مثبت ارزیابی کردن تصویب طرح جامع این منطقه گفت:  منطقه در چهار فاز طراحی که مساحت فاز اول ۴۰ هکتار، دوم ۵۶ ، سوم ۱۶و چهارم ۱۶۵ هکتار است، که هم اکنون در حال توسعه زیر ساخت ها در فاز چهار و با اولویت صنایع آی.سی.تی و آی .تی هستیم. با توجه به توسعه روز افزون زیر ساخت ها در این منطقه و با هدف مدیریت کالبدی و منسجم در آن، شرکت خدمات هوایی پیام به عنوان متولی منطقه ، تصمیم به تهیه طرح جامع و برنامه عملیاتی در محدوده سه هزار و ۶۰۰ هکتاری منطقه و فرودگاه پیام نمود.

 

وی اضافه کرد: هدف اصلی این طرح تامین نیاز حمل و نقل هوایی و سفرهای داخلی و بین المللی استان های البرز، قزوین و غرب تهران و همچنین پشتیبانی از فعالیت های منطقه ویژه اقتصادی پیام در زمینه صادرات و واردات است.

 

وی با بیان اینکه مدت اجرای طرح جامع ۲۰ ساله است خاطر نشان کرد: مطالعات طرح جامع و برنامه عملیاتی منطقه ویژه اقتصادی پیام و فرودگاه بین المللی پیام در چهار مرحله کلان اجرایی خواهد شد.

 

مدیر عامل منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام در ادامه به عملکرد طرح در اسناد فرادست اشاره و گفت: همچنین انتقال فناوری های پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا، توسعه و تجهیز منطقه در غالب کاربری های صنایع تبدیلی، فرودگاه، انرژی خورشیدی و تعیین نقش منطقه به عنوان شهرک آی.سی.تی برای جذب سرمایه گذاران خارجی و داخلی دانش بنیان از دیگر اهداف طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی پیام است.

 

ثناگو مطلق ادامه داد: ایجاد دهکده ها و پارک های لجستیکی متکی به فناوری های موج چهارم به عنوان زیر ساخت اصلی توسعه تجارت، ارتقاء سطح مهارت و فناوری در صنعت، پشتیبانی از توسعه صادرات محصولات صنایع پیشرفته و دانش بنیان، شکل گیری بنگاه های فناوری صادرات گرا و ارتقای فناوری و توسعه زیر ساخت های شبکه های پستی و ترافیکی ارتباطات و اطلاعات در قالب برنامه ششم توسعه کشور را از دیگر اهداف طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی پیام می توان عنوان کرد.

 

اثر منفی دلار بر اقتصاد ایران/ بودجه را به نفت گره نزنیم

یوسف کاووسی، کارشناس حوزه پولی و بانکی با بیان اینکه نباید منابع ارزی نفت را به اقتصاد تزریق کرد، افزود: کشورهایی که دارای منابع طبیعی و خدادادی مانند نفت و گاز هستند، ارزهای حاصل از آن را در اقتصاد و بودجه جاری خود صرف نمی کنند؛ بلکه با استفاده از آنها نسبت به سرمایه گذاری در داخل یا خارج از کشور خود اقدام می کنند اما ما متاسفانه بودجه کشور را به نفت و دلار گره زده ایم و به همین دلیل با مشکلات بسیاری ناشی از مسائل ارزی در اقتصاد مواجه هستیم. این در حالی است که کشورهای دیگر تا این میزان به ارزهای خارجی یا دلار بها نمی دهند و آن را در اقتصاد خود پُررنگ نمی کنند.

 

وی ادامه داد: از سال ۱۳۵۰ که اقتصاد کشور دچار بیماری هلندی شد نفت و دلارهای اضافی وارد اقتصاد شدند و در حال حاضر هم اگر بخواهیم تاثیر دلار را در اقتصاد کم کنیم باید اصلاحات ساختار بودجه ای را در دستور کار قرار دهیم.

 

این کارشناس حوزه پولی و بانکی گفت: مدت هاست بر بی اثری دلار در اقتصاد ایران تاکید می شود، اما واقعیت اینگونه نیست. زمانی از دلار به یورو تغییر رویه دادیم اما ضرر بیشتری به همراه داشت چرا که همه معاملات بین المللی با دلار انجام می گیرد و تغییر تبدیل این نرخ هزینه بر بود.

 

کاووسی افزود: با توجه به این موضوع و همچنین با وجود تحریم های شدید آمریکا و همچنین تحریم خود دلار، اقتصاد ایران در این چرخه مخرب درگیری با نرخ ارز افتاده است.

 

وی با بیان اینکه اقتصاد ایران، اقتصادی سیاسی است، ادامه داد: اگر در برجام نگاه تک بعدی نداشتیم و همزمان سعی می کردیم که پیمان های پولی با کشورهای دیگر را هم پیش ببریم حالا با مشکلات کمتری روبرو بودیم.

 

هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۳۵ هزار تومان

امروز (شنبه ۴ بهمن) هر گرم طلای ۱۸ عیار یک میلیون و ۳۵ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۵۵ دلار، هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۳۸۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم ۱۰ میلیون و ۲۰۱ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۰ میلیون و ۴۳۸ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است.

 

امروز (شنبه ۴ بهمن) در بازار ارز دلار ۲۲ هزار و ۶۵۵ تومان، یورو ۲۷ هزار و ۴۰۱ تومان، پوند ۳۱ هزار و ۵۷۵ تومان، درهم امارات ۶۲۹۳ تومان، یوان چین ۳۵۵۰ تومان و لیر ترکیه ۳۱۰۰ تومان است.

 

این در حالی است که (پنجشنبه ۲ بهمن) هر گرم طلای ۱۸ عیار ۹۹۲ هزار تومان، هر انس طلا در بازارهای جهانی ۱۸۷۳ دلار، هر گرم طلای ۲۴ عیار یک میلیون و ۳۲۳ هزار تومان است. همچنین سکه بهار آزادی طرح قدیم ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح جدید ۱۰ میلیون و ۲۸۸ هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود.

 

همچنین (پنجشنبه ۲ بهمن) در بازار ارز دلار ۲۲ هزار و ۷۵۲ تومان، یورو ۲۷ هزار و ۴۵۱ تومان، پوند ۳۱ هزار و ۲۰۰ تومان، درهم امارات ۶۲۵۷ تومان، یوان چین ۳۵۲۰ تومان و لیر ترکیه ۳۰۶۰ تومان بود.

 

بانک مرکزی نرخ رسمی ۴۷ ارز را برای امروز اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۲۴ ارز کاهش و ۱۱ ارز افزایش یافت. نرخ ۱۲ ارز نیز ثابت ماند.

 

 

 

کد خبر 1017446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha