به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، «مرتضی براری» افزود: در برنامه ۱۰ ساله نخست فضایی که از سال ۸۵ تا ۹۴ ادامه داشت، توانستیم با اقتدار جایگاه اول منطقه و رتبه ۱۱ جهان را در حوزه تولیدات علمی عرصه فضایی به دست آوریم.
وی با بیان اینکه سال ۸۷ با قرارگیری ماهواره در مدار ۲۵۰ کیلومتری، نهمین کشور جهان بودیم که به چرخه کامل فنآوری فضایی دست پیدا کردیم، گفت: مهمترین دغدغه ما در برنامه ۱۰ ساله دوم این است که فناوری فضایی به تثبیت برسد و ماهوارهای عملیاتی بالای مدار ۵۰۰ کیلومتر قرار دهیم تا بتوانیم به جامعه خدمات پایدار ارائه دهیم؛ به عبارتی مهمترین اولویت ما این است که اقتدار علمی و فناوری در عرصه فضا را به اقتدار صنعتی و اقتصادی تبدیل کنیم.
تثبیت زیرساختها
براری یکی از مشکلات استارتآپهای حوزه فضایی را عدم توسعه بازار و ناشناخته بودن خدمات آنها دانست و خاطرنشانکرد: یکی از مشکلات دستگاههای دولتی بودند که باید کمک میکردیم که از خدمات استارتآپها استفاده کنند، به همین منظور با اکثر دستگاههای دولتی مصرف کننده فناوری جلساتی داشتیم و دستگاهها استقبال خوبی کردند.
رییس سازمان فضایی ایران یکی از مهمترین برنامههای بخش فضایی کشور را توسعه و تثبیت فنآوری و زیرساختهای فضایی اعلام کرد و گفت: در جهان امروز حوزه زیرساخت فضایی، استراتژیک و تبدیل به زیرساخت ارائه خدمات شده و بسیاری از خدمات مانند ناوبری و سنجش از راه دور از زیرساختهای فضایی گرفته میشود، پس باید تلاش کنیم این زیرساخت تثبیت شود.
وی با اشاره به توسعه آزمایشگاههای مرتبط با تست و تجمیع ماهوارهها به عنوان یکی از حوزههای توسعه زیرساختهای فضایی در کشور، تصریحکرد: توسعه ایستگاههای زمینی به عنوان گیتویهای فضایی که محل برقراری ارتباط، کنترل، هدایت و دریافت دادههای ماهوارهها است، از بخشهایی است که به آن توجه داریم و اکنون ایستگاههای زمینی ماهدشت البرز، قشم، چناران خراسان رضوی و ایستگاه در حال توسعه سلماس در آذربایجانغربی به این منظور ایجاد شده است.
بهرهبرداری از پایگاه فضایی
براری، یکی دیگر از حوزه های در حال توسعه را پایگاه پرتاب فضایی معرفی کرد و گفت: پایگاه پرتاب ماهواره برای مدارهای بالای ۵۰۰ کیلومتر تا مدارهای ژئو یا مدارهای هماهنگ با خورشید که در دو سال گذشته جانمایی و طراحیهای آن آن انجام شده، پایگاه چابهار است و در آینده نزدیک شاهد بهرهبرداری از فاز نخست این پایگاه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه طراحی و ساخت چهار ماهواره در برنامه داشتیم، افزود: نخستین ماهوارهبر سفیر بود که ماهوارههای مدارهای تا ۲۵۰ کیلومتر را حمل میکرد و چهار ماهواره «امید»، «نوید»، «رصد» و «فجر» را در مدار ۲۵۰ کیلومتر قرار میدهد.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه توسعه فناوری دو ماهواره بر «سیمرغ» و «ذوالجناح» برای مدار ۵۰۰ کیلومتر آغاز شده است، گفت: تا چند ماه آینده تثبیت ماهوارهبر سیمرغ انجام میشود و ماهوارهبر ذوالجناح که برای مدارهای لیو طراحی شده، میتواند ماهوارههای با وزن بالای ۲۰۰ تا ۲۲۰ کیلوگرم را در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار بدهد.
وی افزود: برای ماهوارههایی با وزن بیش از ۲۵۰ کیلوگرم که باید در مدارهای بالای ۵۰۰ تا یکهزار کیلومتری زمین قرار بگیرند، ماهواره بر «سریر» را در نظر گرفتهایم که پژوهشهای مرتبط با این ماهوارهبر انجام شده و در آینده نزدیک ساخت آن آغاز میشود و برای دستیابی به مدار ۳۶ هزار کیلومتر ساخت ماهوارهبرهای «سروش» ۱ و ۲ را در نظر داریم و تلاش خواهیم کرد که مبتنی بر زمانبندی انجام شده ساخت این ماهواره برها انجام شود.
ماهوارهها در صف پرتاب
براری با اشاره به اینکه چندین ماهواره آماده پرتاب هستند، گفت: سازمان فضایی ماهواره پارس ۱ را تحویل گرفته است، ماهواره ظفر آماده و ماهواره طلوع در حال تکمیل است و تا یک ماه آینده ماهواره ناهید ۲ را نیز تحویل خواهیم گرفت و همزمان با توسعه ماهواره برها و ایستگاه های زمینی سامانه بلوک انتقال مداری که ماهوارهها را از مدار ۴۰۰ کیلومتر به مدار ۷۰۰۰ کیلومتری انتقال می دهد در حال تکمیل است.
رییس سازمان فضایی ایران ادامهداد: تا پایان دولت دوازدهم چند پرتاب ماهواره خواهیم داشت و در حال هماهنگی با پرتابگر هستیم و در صورت اعلام آمادگی آن، بلوک انتقال مداری ماهواره های پارس۱، ظفر ۲، طلوع و ناهید ۲ را در مدار قرار میدهیم.
وی با بیان اینکه ماهواره سنجشی پارس ۱ از لحاظ فناوری یکی از پیشرفته ترین ماهواره های ساخت کشور است، خاطرنشانکرد: برای ساخت این ماهواره شبکه سازی و توانمندی آن، یکی از اولویت ها بود و این ماهواره با همکاری بخش فضایی پژوهشگاه فضایی، ۱۸ شرکت خصوصی، چهار دانشگاه و پژوهشکده در پژوهشگاه فضایی ساخته شده و فرآیند تست و تحویل گیری آن ۶ ماه زمان برده است.
براری با اعلام اینکه در ماهواره سنجشی پارس ۱ بسیاری از فنآوری های پیچیده با توانمندی داخلی محقق شده است، اظهار داشت: پارس ۱ نخستین ماهواره تصویربرداری است که پیش رانش و قابلیت تغییر مدار را دارد و در این ماهواره از سلول های خورشیدی بازشونده استفاده شده و دارای سه دوربین است، یک دوربین مالت دی اکسپکترال ۱۵ متر که میتواند طی سه ماه ۹۵ درصد کشور را تصویربرداری کند و با توجه به اینکه میلیونها هکتار زمین کشاورزی، باغ، جنگل و منابع طبیعی در کشور داریم، حفظ این جنگلها و افزایش ارزش افزوده بخش کشاورزی یکی از اولویتهای ما در طراحی این ماهواره بوده است.
معاون وزیر ارتباطات، یکی از دستاوردهای سازمان فضایی را ثبت نقاط مداری برشمرد و گفت: ثبت نقطه مداری برای همه کشورها بسیار حایز اهمیت است و ما تلاش کردیم که هر ساله پنج نقطه را ثبت کنیم تا بتوانیم با همکاری بخش خصوصی و نهادهای غیردولتی علاقهمند به این حوزه، ماهواره ها را در این نقاط قرار دهیم.
براری ادامه داد: امسال مدت زمان نقطه مداری ۴۳.۵ درجه کشور به پایان می رسید و با گزارش حقوقی محکمی که تهیه شد، توانستیم این مدار را برای سه سال دیگر تثبیت کنیم و در تلاش هستیم با همکاری بخش خصوصی شاهد قرارگیری ماهواره مخابراتی در این نقطه مداری باشیم.
نظر شما